Rutina în cuplu

Rutina în cuplu

De câte ori ați auzit că o căsnicie puternică s-a încheiat pentru că „pur și simplu au încetat să se mai iubească”? Poate acel sentiment să nu mai fie simțit? Sau nu facem suficient pentru a-l menține? Rutina în cuplu este cu adevărat problema sau poate fi soluția?

Fără îndoială, monotonia este unul din motivele pentru care cuplurile se ceartă, se separă sau divorțează. Totuși, putem profita de ea pentru a ne îmbunătăți legătura cu persoana pe care o iubim.  

A face lucrurile la fel în fiecare zi este ceva ce se întâmplă frecvent în viața noastră și, implicit, în viața de cuplu. Acest lucru ajunge să provoace despărțirea care nu înseamnă „moartea iubirii”, ci mai degrabă întreruperea rutinei.

Făcând mereu aceleași lucruri:

  • mergând în aceleași locuri (sau nu mergeți deloc),
  • vizionând aceleași filme,
  • mergând în aceeași vacanță an de an

Toate acestea aduc după sine cel mai mare dușman al iubirii, monotonia, cunoscută și sub numele de plictiseală.

Gândiți-vă o clipă, ce facem când ne plictisim? Căutăm ceva care să ne distreze. Ei bine, ceva asemănător se întâmplă cu dragostea și rutina în cuplu. Dacă oferim și primim același lucru de fiecare dată, va fi mai ușor să găsim distracția în altă parte.

Rutina în cuplu: Care este partea pozitivă?

  • Siguranța

Sentimentul de a fi îngrijiți și protejați atunci când facem același lucru zi de zi este o parte bună. De ce? Pentru că în cealaltă parte, atunci când ne este frică sau suntem sub presiune, acționăm diferit.

Multe cupluri tinere se tem de rutina de a mânca în bucătărie în fiecare seară sau de a merge la cumpărături în fiecare sâmbătă dimineață. În realitate, nimeni nu trebuie să sufere în acest sens, ci mai degrabă să învețe să găsească fericirea în siguranță.

Dana Sota a spus în Podcastul Fain&Simplu: “Pentru mine obișnuința asta este foarte mișto pentru că este acasă. Obișnuința aia de acasă! Te simți confortabil. Știi că nu ți se fac surprize neplăcute și că poți să ai încredere să te deschizi complet.”

  • Cunoștințe

Dacă un cuplu face mereu lucruri diferite, când se vor așeza și își vor da seama ce le place? Cu fiecare dintre lucrurile pe care le facem zi de zi, îi demonstrăm partenerului că îl cunoaștem, că știm ceea ce gândește și ceea ce simte, iar asta ajută să avem mai multă încredere unul în altul și că avem ce învăța unul de la celălalt.

Rutina în cuplu: Care este partea negativă?

Monotonia este rea atunci când suntem prinși în sarcini sau în vâltoarea zilnică a ceea ce trebuie să facem și uităm de persoana care doarme lângă noi în fiecare noapte.

De exemplu, dacă aceeași persoană pregătește cina în fiecare zi după ce a ajuns acasă de la serviciu, acest lucru ar putea însemna că cuplul nu se întreabă unul pe celălalt cum au fost zilele lor. Sau dacă aceeași persoană merge întotdeauna să ia copiii de la școală, și vine acasă așezându-se imediat în fața televizorului sau a calculatorului, este clar că nu există comunicare. Acestea sunt tiparele care încep să strice o relație, încetul cu încetul, precum picăturile de ploaie care cad încet și constant pe o piatră.

Activitățile acestea sau obiceiurile nu sunt o problemă dacă se întâmplă de câteva ori pe săptămână, ci mai degrabă atunci când devin lucruri pe care le facem în același mod, în fiecare zi a săptămânii, luni și luni sau chiar ani.

În concluzie, este necesar să schimbăm rutina și să ne dăm seama ce fel de rutină este cea pe care o dorim în viața noastră. Puțină rutină ne ajută să construim o relație bună, puternică; dar dacă o duceți prea departe distruge și „ucide dragostea”. Găsirea echilibrului depinde de fiecare dintre voi.