Autopedepsirea ar putea fi eficientă uneori

Autopedepsirea ar putea fi eficientă uneori

Pedeapsa nu este și nu va fi niciodată benefică. Asta dacă vine din partea unei alte persoane. Te-ai gândit că pedeapsa poate să vină și din partea ta, a celui pedepsit? Există momente când autopedepsirea ar putea fi eficientă pentru creșterea personală. Prin autopedepsire cu siguranță ne putem disciplina.

Autopedepsirea ar putea fi eficientă în următoarele cazuri:

Autopedepsirea pentru motivare

Ți-ai promis că îți vei petrece după-amiaza relaxându-te la plajă după ce îți vei finaliza taskurile. Îți dedici dimineața muncii, dar din anumite motive, pur și simplu nu te poți concentra și ajungi să nu fii atât de productiv pe cât ai fi vrut.

Când vine după-amiaza, în loc să pleci la plajă, stai acasă și fă un efort pentru a termina lucrurile pe care le aveai de făcut.

A-ți refuza călătoria planificată îți oferă o a doua șansă să faci ceea ce trebuie să faci și te motivează să rămâi concentrat data viitoare când planifici ceva distractiv.

Autopedepsirea pentru schimbarea comportamentului

Autopedepsirea ar putea fi eficientă, de asemenea, pentru a-ți rezolva comportamentul problematic.

Poate că tu și câțiva prieteni de la serviciu decideți să faceți o farsă unui coleg. „Doar niște distracție inofensivă”, vă spuneți, dar farsa chiar îl supără pe colegul vostru. Din momentul în care i s-a făcut farsa nu a mai fost același om și a încercat ca pe tot parcursul zilei să evite pe toată lumea.

El nu a aflat niciodată că ai fost implicat, dar totuși vrei să repari ce ai “stricat”. Aranjează o livrare anonimă a bomboanelor lui preferate pe care să le primească la prânz a doua zi.

Data viitoare când cineva menționează o farsă, îți amintești de ce s-a întâmplat cu colegul tău și refuzi să participi.

ATENȚIE: Autopedepsirea nu întotdeauna rezolvă problema!

Spui că te simți vinovat pentru că ai mințit pe cineva sau ai zis ceva ce voiai să păstrezi secret. Autopedepsirea îți poate reduce vinovăția și te poate ajuta să te simți mai bine. Cu toate acestea, nu abordează problema reală – lucrul pe care îl ascunzi.

În viitor, s-ar putea să te trezești mințind din nou pentru a-ți menține povestea adevărată. Această minciună creează mai multă vinovăție, pe care ai putea încerca să o rezolvi cu mai multă autopedepsire. Un ciclu destul de neplăcut, nu crezi?

Autopedepsirea poate crea mai multă suferință

Ia în considerare excursia ta anulată la plajă. Dacă îți petreci după-amiaza criticându-te, s-ar putea să te străduiești totuși să-ți duci la bun sfârșit munca.

Până la sfârșitul zilei, te simți destul de nefericit. Ai ratat ceva ce așteptai cu nerăbdare și mai ai o mulțime de muncă de terminat.

Discuția negativă care se repetă în capul tău te face, de asemenea, să simți că nu poți face nimic corect.

În loc să te hotărăști să încerci din nou mâine, decizi că nu meriți nicio recompensă și te arunci în muncă.

Acest lucru te va face să te simți epuizat, ceea ce îți poate afecta munca mult mai mult decât o după-amiază la plajă. Autopedepsirea ar putea fi eficientă dacă știi să o controlezi. Trebuie să o vezi ca pe un mod de a crește, nu ca pe o pedeapsă în sine.

Unde să tragem linie?

Autopedepsirea ar putea fi eficientă într-adevăr

Nu ești sigur dacă abordarea ta în ceea ce privește autopedepsirea se află mai mult în categoria de auto-îmbunătățire motivațională sau în cea inutilă și potențial dăunătoare Acest lucru poate fi o provocare. Punându-ți aceste întrebări te poate ajuta:

  • Este acest comportament constructiv? Lucrul pe care îl faci te va ajuta cu adevărat să te îmbunătățești sau doar te va face să te simți mai rău?
  • Ce mă împiedică să mă descurc cu oamenii din jurul meu? În general, să-ți mărturisești greșeala este de obicei cel mai bine, dacă ai această opțiune.
  • Va contribui acest comportament la un rău continuu pentru mine? Vorbirea de sine negativă, autovătămarea, exercițiile excesive și săritul peste mese sunt toate forme de autopedepsire care pot avea efecte de durată asupra sănătății emoționale și fizice.
  • Acest comportament combate îngrijirea sănătății mele? Pedeapsa care te împiedică să ai grijă de tine nu este niciodată de ajutor. Lucrul până târziu în noapte, de exemplu, ar putea părea o modalitate bună de a compensa distracția, dar acest lucru îți poate perturba rapid somnul și îți poate afecta sănătatea.

Autopedepsirea ar putea fi eficientă într-adevăr. Dar atenție, doar UNEORI. Dacă decizi să folosești autopedepsirea ar trebui totuși să te gândești și la niște limite de care să nu treci.

Urmărește și: FUNNY & SIMPLU: VLAD DRĂGULIN – SUCCESUL COPILULUI CARE NU ERA BUN LA NIMIC | FAIN & SIMPLU 083