Se estimează că 15-20% dintre oameni ar avea o personalitate cu sensibilitate ridicată.
Definiția originală a lui Elaine Aron (1996) spune că sensibilitatea ridicată este din naștere, genetică și binomială, mai degrabă decât învățată sau existentă pe un anumit spectru al vieții. Cu alte cuvinte, ori ești o persoană foarte sensibilă, ori nu.
În cercetările ulterioare, Elaine Aron (2010) a diferențiat trăsătura HSP în patru categorii. În continuare, îți vom prezenta în detaliu fiecare dintre acestea.
Personalitatea cu sensibilitate ridicată: 4 TRĂSĂTURI
1. Profunzimea procesării
Persoanele cu HSP procesează toate tipurile de informații mai profund decât altele, sunt mai reflexive. Asta înseamnă că au nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie.
Profunzimea procesării are loc atât în mod conștient, prin analiza informațiilor transmise și prin comunicarea în relații, cât și inconștient, prin sentimente sau bănuieli.
2. Supraexcitabilitatea
Cei cu HSP percep mult mai mult decât alții. Chiar dacă sunt în aceeași situație sau mediu. Ei au o analiză mai detaliată asupra emoțiilor altor oameni (fiind chiar și neexprimate), asupra nivelurilor de zgomot, mirosurilor și altor aspecte ale mediului. Acest lucru poate fi avantajos, dar poate duce și la supraexcitare și stres cronic.
3. Intensitatea emoțională sau empatia
Persoanele cu sensibilitate ridicată experimentează emoții pozitive și negative puternice ca răspuns la o serie de stimuli plăcuți sau neplăcuți. Acest lucru crește sensibilitatea față de sentimentele celorlalți, făcându-i foarte empatici.
4. Sensibilitatea senzorială
Ei observă stimuli ai mediului pe care alți oameni nu îi simt. Acest lucru îi poate ajuta pe ei, dar și pe alții din grupul lor, să anticipeze pericole neprevăzute. Totodată poate duce și la niveluri problematice de sensibilitate la alimente, medicamente, durere, zgomot și lumină.
Efectele combinate ale trăsăturii HSP au ca rezultat indivizi empatici, conștiincioși, precauți, care pot fi, de asemenea, căutători de senzații și care savurează noutatea. Cu toate acestea, un om cu sensibilitate ridicată va evalua întotdeauna cu atenție riscurile înainte de a continua o aventură, deoarece sensibilitatea lor contracarează impulsivitatea. Aceștia tind să planifice din timp și sunt excelenți strategi.
Personalitatea cu sensibilitate ridicată dintr-o perspectivă evolutivă
Cei cu o sensibilitate ridicată pot avea o funcție oraculară în grupurile sociale datorită intuiției și sensibilității lor sporite la indicii de mediu. Membrii foarte sensibili din aproximativ 100 de specii de animale au fost observați cum adesea își avertizează grupul de pericole nedetectate de alții, ajutând la menținerea lor în siguranță.
Aceste persoane au, de asemenea, un simț estetic sporit, fiind foarte sensibile la frumusețea naturii și a artelor. Sunt mai deranjate de stimuli urâți sau grosolani decât persoanele mai puțin sensibile și evită filmele violente și știrile. De asemenea, au mai multe șanse să aibă vise vii și să aibă o viață interioară bogată.
Există și diferențe culturale în experiențele lor. Oamenii cu HSP sunt membri foarte apreciați ai societăților care prețuiesc comportamentul rezervat și precaut. Spre exemplu în China, Japonia și Suedia, dar mai puțin în culturile mai îndrăznețe și competitive, cum ar fi societățile anglo-americane și unele europene.
Smolewska, McCabe și Woody (2006) au efectuat o analiză a factorului HSP și au descoperit că acesta cuprinde trei factori distincți:
- Conștientizarea esteticii (AES)
- Pragul senzorial scăzut (LST)
- Ușurința în excitare (EOE)
Aceștia au descoperit că indicatorii mai mari AES oferă rezultate mai pozitive ale trăsăturii, inclusiv o percepție mai intensă a subtilităților și empatiei, în timp ce scorurile mai mari LST și EOE tind să indice rezultate mai nevrotice, cum ar fi anxietatea, retragerea socială, hipervigilența și excitarea excesivă.
Personalitatea cu sensibilitate ridicată există și ar trebui să fim conștienți mai mult de ea. Fie că facem parte din grupul HSP sau cunoaștem persoane cu o sensibilitate ridicată, este etic să avem grijă la comportamentul nostru și să fim atenți și la felul cum se simt cei din jurul nostru.