După cum știm deja, vinovăția este o emoție dureroasă care apare atunci când facem sau gândit ceva greșit. Ea ne poate afecta destul de tare, atât fizic, cât și mintal. Poate deveni un blocaj pentru dorința noastră de a trăi o viață echilibrată și autentică. Cum ne afectează această emoție? Cum putem trece peste vinovăție? Vom detalia în paragrafele ce urmează.
Cum ne afectează fizic emoția de vinovăție?
Vinovăția te poate afecta fizic. Te gândești poate că, dacă ignori rușinea, toul este în regulă. Adevărul este că nu! Coprul tău o să reacționeze la rușine. Iată câteva semne:
- Lacrimi
- Insomnie
- Durere de cap
- Durere de stomac
- Probleme digestive
- Tensiune musculară
Cum ne afectează mintal emoția de vinovăție?
Vinovăția se joacă tare murdar cu mintea noastră. Din cauza ei, ne apar extrem de multe gânduri negative despre sine. Acest lucru ne afectează starea de bine. Parcă avem o muscă după noi, care ne reamintește constant cât de răi am fost. „Ai greșit!”, „Ești un om rău!” sau „Nimeni nu ar fi făcut ca tine!” sunt doar câteva exemple. Musca, în realitate, este și mai dură cu noi. Când vede că ne simțim vinovați, vine și aruncă cu vorbe care ne fac inima să se rupă în bucăți.
Chiar dacă uneori găsim puterea de a o ignora, vinovăția găsește noi moduri de a ieșii la lumină. Din păcate, când revine, nu este niciodată singură. Aceasta vine împreună cu tristețea sau rușinea.
Iată câteva moduri în care vinovăția îți poate afecta sănătatea mintală:
- Regret profund
- Îndoială de sine
- Stimă de sine scăzută
- Izolare față de ceilalți
- Senzația de inadecvare sau rușine
4 moduri prin care poți trece peste vinovăție
Vinovăția este o emoție care poate rămâne lângă tine ani de zile. Nu sună bine, așa-i? Vestea bună este că avem pentru tine cinci moduri prin care poți scăpa de ea.
1. Ține un jurnal – Scrie cât de clar poți tot ce simți. Notează motivul pentru care ai ajuns să trăiești aceea emoție. Având totul pe hârtie, lucrurile devin mai clare. Odată scoase din cap, gândurile negative pot în sfârșit să-și găsească pacea.
2. Respiră! – Practică respirația profundă. Încearcă: respiră innn… și expiră. Repetă! Se știe că respirația ajută la stările de anxietate și stres. Tot ea te va ajuta să scapi și de vină. Cum? Îi oferi creierului oxigen. Acest lucru te va relaxa și vei putrea gândi în liniște.
3. Cere ajutor! – Vinovăția te poate îndepărta de oameni. Amintește-ți că prietenii și familia sunt alături de tine. Vorbește cu ei sincer despre ce simți. Știm, nu este ușor! Uneori parcă nu te înțeleg. Ai răbdare! Nu le cere sfaturi dacă nu simți că te pot ajuta, dar însă-și ascultarea face minuni.
4. Fii blând cu tine! – Încearcă să-ți spui cuvinte noi. Propoziții simple și calde.
- „Sunt doar un om!”
- „Voi trece și peste asta!”
- „Mă simt vinovat acum, dar știu că sunt o persoană bună!”
- „Sunt un om care uneori greșește.”
Puterea cuvintelor este uimitoare. Folosește-le în favoarea ta! Începe să ai grijă de emoțiile tale.