Să cunoști istoria înseamnă să fii un om mai bun

Să cunoști istoria înseamnă să fii un om mai bun

Să cunoști istoria propriului neam este foarte important. Studiind, capeți o înțelegere mai bună asupra lumii în care trăiești. Ajungi să nu mai judeci oamenii cu care te întâlnești zi de zi. Cunoscând istoria, poți face alegeri mai înțelepte care să ajute cu adevărat comunitatea din care faci parte. Mai mult decât atât istoria te face un om mai bun. Cum? Citește în continuare și o să afli:

3 moduri în care cunoașterea istoriei te face un om mai bun

1. Studierea istoriei poate îmbunătăți gândirea critică

„Dacă știu în ce an a domnit Ștefan Cel Mare, o să am o gândire mai critică?”

În primul rând istoria nu înseamnă doar ani, nume și locuri. Să înveți la istorie este ca o călătorie în timp. Poți fi martorul unor povești reale ale unor oameni care au schimbat lumea în care trăiești. Mai mult, poți înțelege de ce au acționat așa cum au făcuto și poți aduce o schimbare în bine.

În al doilea rând, studierea istoriei nu duce direct la o gândire critică mai bună. Ce face în schimb acest demers? Te ajută să-ți îmbunătățești această abilitate. Cum? Prin răspunsul la întrebarea „de ce”. Mai mult, un exercițiu interesant de făcut este să te gândești cine documentează istoria. Te-ai gândit la asta până acum? Crezi că ar putea afecta prezentarea informațiilor?

2. Studierea istoriei deschide oportunități de angajare

O diplomă în istorie deschide mai multe opțiuni de carieră decât ai putea crede. Specialiștii în istorie găsesc locuri de muncă în guverne, ONG-uri, afaceri, organizații media și multe altele. Poate nu toți anii sau evenimentele pe care le-ai învățat vor fi foarte valoroase, însă abilitățile dobândite sunt. Așa că, da, istoria te face un om mai bun, iar angajatorii vor observa și aprecia asta.

3. Istoria poate facilita empatia

La fel ca gândirea critică, istoria în sine nu duce neapărat la mai multă empatie, dar oferă o pânză grozavă. Învățarea istoriei poate juca un rol cheie în abordarea conflictelor. Exersând „empatia istorică”, poți deveni un om mai bun care înțelege contextul în care oamenii din trecut au acționat.