Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

„Când te căsătorești și tu?”, „Când faci un copil?” sau „Hai, că sună ceasul, ce mai aștepți?” – îți sună cunoscut? Probabil ai primit astfel de întrebări până acum și te-au pus pe gânduri. Poate n-ai exclus varianta de a fi o mamă tânără însă nici nu te simți pregătită să faci acest pas. Sau, din contră, simți că vrei să faci asta și primești remarci de genul: „Mai așteaptă, ești prea tânără pentru asta!” sau „Vei fi un copil cu copil, asta vrei? Mai stai câțiva ani!”. Există oare o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată?

În urma episodului 108 din podcastul Fain & Simplu, în care Nicole Cherry a recunoscut că s-a simțit dezamăgită de hate-ul primit la anunțul sarcinii, am decis să găsim răspunsul la întrebarea de mai sus.

„Chiar dacă sunt un copil cu copil, așa cum spun unii, să fii mamă, să aduci pe lume un copil este cel mai mare dar. Imaginează-ți că eu am avut hate în momentul în care am zis că sunt însărcinată. De ce sunt însărcinată la 23 de ani? Eu n-am voie să fiu însărcinată la 23 de ani pentru că sunt tânără.”Nicole Cherry

Nicole Cherry la Fain & Simplu
Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

Aceasta a mai mărturisit și că sarcina nu a fost o surpriză, așa cum cred unii, ci a fost programată. Artista a spus că a simțit că a găsit omul alături de care vrea să facă acest pas. Prin urmare, fără ezitare, au ales să înceapă această călătorie împreună. Dacă vrei să afli întreaga poveste a lui Nicole, te invităm să urmărești episodul integral.

Nu există vârsta potrivită pentru a avea un copil care să funcționeze pentru toată lumea. Femeile sunt de obicei capabile să aibă copii de la adolescență până la menopauză, în timp ce bărbații pot rămâne fertili până la 60 sau 70 de ani.

A rămâne însărcinată, indiferent de vârstă, aduce după sine comentarii „înțelepte”. Fă asta cât ești tânără, când ai multă energie! Așteaptă, să fiți mai stabili financiar! Deci… Când este cel mai bun moment pentru a avea copii? Răspunsul este cel pe care probabil îl ști deja în adâncul sufletului: nu există cea mai bună vârstă pentru a rămâne însărcinată sau pentru a avea copii.

În plus, indiferent de vârsta la care alegi să fii mamă, nimeni nu are dreptul de a te judeca. Dacă tu simți că asta este pentru tine și că îndeplinești toate condițiile fizice, psihice, emoționale și financiare de a face asta în siguranță, atunci mergi înainte cu decizia ta. Nu lăsa părerile altora să te întristeze, alege să nu suferi și să te bucuri de întreaga experiență.

Trebuie totuși avut în vedere factorii fiziologici, psihologici și financiari înainte de a începe această etapă.

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

Fertilitatea începe în adolescență, când un adolescent intră în pubertate, iar apoi crește constant timp de câțiva ani. De obicei, vârsta de 20 marchează o perioadă de fertilitate ridicată atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Potrivit studiilor, femeile experimentează o ușoară reducere a fertilităţii la începutul vârstei de 30. Aceasta urmând să scadă semnificativ între 35 și 45 de ani. O femeie sănătoasă de 30 de ani are aproximativ 20% șanse de a rămâne însărcinată în fiecare lună. Până la 40 de ani, această cifră se reduce la mai puțin de 5% pe ciclu.

Nu există o limită stabilită legată de vârstă pentru fertilitatea masculină, deși calitatea spermei scade ușor pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. Până la vârsta de 60 de ani, o reducere a numărului și calității spermatozoizilor ar putea face mai dificilă conceperea.

Cu toate acestea, vârsta nu este singurul factor care poate afecta capacitatea unei persoane de a concepe.

Sănătatea individuală – inclusiv afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS) și endometrioza care pot afecta fertilitatea – este la fel de importantă ca și modelele tipice de fertilitate legate de vârstă.

Unele întrebări pe care oamenii le-ar putea pune despre pregătirea biologică includ:

  • Care sunt șansele de a avea o sarcină reușită la vârsta mea?
  • Întârzierea sarcinii cu un an sau doi mi-ar reduce semnificativ fertilitatea?
  • Am vreo afecțiune medicală care ar putea afecta fertilitatea sau care necesită tratament înainte de a încerca să rămân însărcinată?

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă psihologică

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

Nu există o perioadă sau o vârstă definitivă pentru a avea un copil. Fiecare e diferit. Unii oameni se simt bine pregătiți din punct de vedere psihologic pentru a avea un copil la 20 de ani, în timp ce alții nu.

A avea un copil poate aduce provocări emoționale și psihologice și poate necesita:

  • răbdare
  • flexibilitate
  • planificare
  • dorința de a căuta ajutor atunci când este necesar
  • empatie

Cele mai multe cercetări noi sugerează că creierul unei persoane nu se dezvoltă complet până la vârsta de 25 de ani. Unii oameni pot alege să aștepte până când sunt pregătiți din punct de vedere cognitiv, emoțional și financiar pentru a avea un copil.

Câteva întrebări pe care oamenii și le pot pune despre dacă sunt gata să aibă un copil includ:

  • Mă simt în stare să am grijă de un copil?
  • Sunt dispus să-mi schimb stilul de viață sau să amân unele dintre obiectivele mele de a avea un copil?
  • Cum sper să arate viața mea după ce copilul meu va crește?
  • Ce sper să realizez înainte de a avea un copil?

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă financiară

Există o perioadă ideală pentru a rămâne însărcinată? Perspectivă fiziologică, psihologică și financiară

Fertilitatea și psihicul nu sunt singurele lucru de luat în considerare atunci când evaluăm pregătirea.

Finanțele și siguranța locului de muncă au mult de-a face și cu pregătirea. Acestea ar putea înclina balanța fie spre așteptare, fie spre înaintarea procesului.

Studiile arată că bebelușii născuți din părinți mai în vârstă și mai stabili se descurcă mai bine în viață. În timp ce părinții care au copii înainte de a fi pregătiți financiar sunt, în general, mai puțin fericiți decât oamenii fără copii.

Poate dura mulți ani pentru ca oamenii să se simtă pregătiți financiar pentru a avea un copil. Potrivit unui sondaj, vârsta medie a cumpărătorilor de locuințe pentru prima dată este acum de 32 de ani, comparativ cu aproximativ 29 de ani în anii 1980.

Mai mulți oameni ca niciodată urmăresc studii universitare. Cei mai mulți oameni termină facultatea la începutul și la mijlocul vârstei de 20 de ani și ar putea dura câțiva ani pentru ca ei să se simtă stabili financiar după facultate.

Acești factori combinați pot însemna că mulți oameni nu sunt pregătiți să aibă un copil până la sfârșitul vârstei de 20 de ani sau începutul vâstei de 30. Unii pot avea nevoie de și mai mult timp, mai ales dacă locuiesc în zone cu un cost ridicat al vieții.

Unele întrebări financiare pe care oamenii și le pot pune includ:

  • A avea un copil va afecta capacitatea mea de a câștiga un venit sau de a-mi termina studiile?
  • Știu costul mediu al unui copil în zona mea?
  • Am asigurare de sănătate?
  • Îmi pot permite să întrețin un copil fără ajutor?
  • M-ar ajuta să aștept un an sau doi să devin mai stabil financiar?

Ce se întâmplă dacă ratezi vârsta ideală?

Ar putea fi imposibil pentru o persoană să prezică exact momentul potrivit pentru a avea un copil.

Unele persoane ar putea fi pregătite din punct de vedere biologic să aibă un copil la 20 de ani, dar nu în locul potrivit din punct de vedere financiar și emoțional. Asta nu înseamnă că au ratat ocazia de a avea un copil. Indivizii trebuie să ia în considerare toți factorii înainte de a lua o decizie care li se potrivește.

Cu toate acestea, femeile trebuie să fie conștiente că nu pot avea un copil după menopauză. Vârsta medie a menopauzei este de 51 de ani. Majoritatea vor experimenta o scădere semnificativă a hormonilor în anii care au precedat menopauza.

Deși nu există o vârstă specifică la care bărbații să nu mai poată concepe, sperma lor se schimbă și se reduce în număr pe măsură ce îmbătrânesc. Deși mulți bărbați sunt încă capabili să conceapă la 60 de ani și mai mult, sperma lor poate să nu fie la fel de sănătoasă din punct de vedere genetic.

Dacă oamenilor le lipsește fereastra biologică pentru a avea un copil, ar putea fi totuși posibil să aibă copii prin utilizarea spermei sau a ovulelor donatoare, prin adoptarea unui embrion sau prin adoptarea unui copil.

Oricare ar fi drumul pe care ești dispus să mergi, este deosebit de important să ții cont de acești trei factori principali. Astfel încât, sarcina să fie un adevărat motiv de bucurie și să nu se transforme într-o povară.