Impactul primului copil în viața unui cuplu

Tranziția de la viața de cuplu la viața de familie este una plină de neprevăzut. Oricâte discuții ai purta cu prietenii ajunși deja părinți, oricâte cărți ai citi despre parenting, nimic nu te pregătește suficient. Impactul primului copil în viața de cuplu este unul imens, iar majoritatea nu reușesc să-l gestioneze.

Impactul primului copil în viața unui cuplu

Sarcina aduce multe schimbări în viața unei femei, atât fizice, cât mai ales emoționale. Poate crezi că bărbatul nu este afectat, însă realitatea ne spune altceva. Ambi parteneri simt schimbarea, însă sunt afectați diferit.

Odată cu venirea pe lume a primului copil, dinamica de cuplu suportă modificări majore. Din păcate, nu se discută, pe scară largă, suficient de mult despre acest subiect, iar proaspeții părinți trăiesc confuzie.

Poate au învățat lucruri despre cum să aibă grijă de bebeluș, însă nimic despre cum să îngrijească relația de cuplu. Nimeni nu le-a spus că apariția unui nou membru în casă poate duce la despărțire.

Studiile din ultimii ani spun că foarte multe cupluri se despart după apariția primului copil. De ce? Conflictele care odată poate lipseau sunt astăzi la ordinea zilei. Satisfacția în cuplu scade în primele luni. Lipsa de comunicare și înțelegere a nevoilor partenerului duce în timp la degradarea cuplului.

Poate crezi că nu este adevărat. Tu și partenerul tău sunteți mai îndrăgostiți ca niciodată, iar sarcina a fost o dorință comună. Da, poate așa este. Cu toate acestea, este bine să știi că și cele mai sudate cupluri pot avea probleme.

Impactul primului copil în viața unui cuplu

Foarte multe cupluri trăiesc cu impresia că un copil va aduce mai multă armonie și apropiere între parteneri. Mulți văd sarcina ca pe o ultimă soluție în rezolvarea problemelor (lucru total nesănătos). Dar care este adevărul?

Pentru ca impactul primului copil în viața de cuplu să nu fie unul negativ partenerii trebuie să depună efort. Ce înseamnă asta? Să ai grijă de starea partenerului tău, la fel cum ai grijă de bebeluș. Lucru valabil atât pentru mamă, cât și pentru tată.

Viața cu un nou născut este uimitoare! Ai parte de momente superbe și pline de bucurie la fiecare pas. Nu uita însă că rolul de părinte nu-l înlocuiește pe cel de partener, ele trebuie să se completeze. Niciunul nu este mai importat decât celălalt.

Vorbește deschis despre tot ce simți în această nouă etapă cu partenerul tău. El este omul cu care ai decis să-ți formezi o familie, nu? Atunci nu trebuie să ai secrete sau să te rușinezi.

Reține că toate emoțiile pe care le trăiești sunt normale! Amintește-ți că și partenerul are nevoie de spirijin și găsește timp pentru cuplu. Împreună, discutând sincer și având răbdare unul cu celălalt, veți reuși să treceți cu bine peste acest hop emoțional.