Puterea unei îmbrățișări

Puterea unei îmbrățișări

Evenimentele din ultimii ani ne-au făcut să realizăm cât de importantă este socializarea. Când am ieșit din case, am observat cât de dor ne-a fost să vorbim cu oamenii față în față. După cum spunea și părintele Teologos în podcastul Fain&Simplu, „nimic nu bucură mai tare o persoană, decât o altă persoană”. La fel s-a întâmplat și cu îmbrățișările. Ne-am dat seama de importanța lor în viața noastră, abia când nu am mai avut parte de ele. Puterea unei îmbrățișări este uimitoare și vom vedea mai jos de ce.

Chiar dacă nu ești o persoană dornică să sară în brațele cuiva, poate totuși o să dorești să încerci. Citește cu atenție următoarele beneficii și gândește-te dacă merită să le incluzi sau nu în viața ta.

Pentru toți ceilalți, care adoră îmbățișările, vom detalia mai jos toate lucrurile pe care o îmbățișare caldă ni le oferă. În acest fel, să devenim și mai conștienți de puterea pe care o are acest gest simplu.

Care este puterea unei îmbățișări?

Putem spune că puterea unei îmbrățișări se împarte în patru beneficii importante:

  1. Reducerea stresului
  2. Prevenirea bolilor
  3. Îmbunătățirea sănătății inimii
  4. Creșterea nivelului de fericire

O îmbrățișare îți reduce nivelul de stres

Oamenii de știință spun că primirea unei îmbrățișări în momentele tensionate sau dureroase, poate reduce stresul. Atingerea unei persoane într-un moment stresant scade semnificativ nivelul de stres simțit de aceasta. Cu alte cuvinte, când vezi o persoană agitată, mergi și oferă-i o îmbrățișare. Când prietenul tău sau unul din membrii familiei este stresat, îmbrățișează-l!

Îmbrățișarea te poate proteja împotriva bolilor

Un studiu efectuat pe peste 400 de adulți s-a descoperit că îmbrățișarea reduce șansele de îmbolnăvire. Îmbățișarea înseamnă suport!

Acordarea încrederii și suportului moral prin intermediul contactului fizic scade posibilitatea ca persoana în cauză să se îmbolnăvească. Cu alte cuvinte, orice îmbățișare primită sau acordată te face mai puțin vulnerabil în fața bolilor.

O îmbrățișare poate îmbunătății sănătatea inimii

Inima ta poate fi mai sănătoasă dacă oferi sau accepți o îmbrățișare. Un alt studiu, efectuat de această dată pe 200 de adulți, a arătat cum îmbrățișarea reduce tensiunea arterială. Cum a fost realizat studiul? Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri egale.

  • Un grup a avut parteneri romantici. Aceștia s-au ținut de mână timp de 10 minute, după care au stat  îmbrățișați timp de 20 de secunde.
  • Celălalt grup au avut și ei partenerii aproape, dar au stat în tăcere timp de 10 minute și 20 de secunde.

Persoanele din primul grup au prezentat o reducere mai mare a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace decât ceilalți.

Îmbrățișarea te poate face cu mult mai fericit

Cu siguranță ai auzit de oxitocină. Este acea substanță din corpul nostru denumită uneori „hormonul îmbrățișării”. De ce? Pentru că nivelul ei crește ori de câte ori îmbrățișăm. De asemenea, tot această substanță chimică este des asociată cu fericirea și cu mai puțin stres.

Nu știi cum să acorzi o îmbrățișare? Avem un articol și despre asta.

Puterea unei îmbrățișări

Gânduri de final

Cu toate că puterea unei îmbrățișări este mare, nu este suficientă pentru a supraviețui. Terapeutul de familie Virginia Satir a spus odată:

„Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui. Avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere și de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere”.

Poate ți se va părea mult, însă în realitate nu este așa. Mai mult, cu cât mai multe, cu atât mai bine. Nu există o doză maximă. Așadar, oferă cât mai multe îmbrățișări!

Este posibil să nu ți se răspundă pozitiv la gest de fiecare dată. Nu o lua personal. Cum am spus la început, sunt persoane care văd îmbrățișarea ca pe un balaur. Există un motiv în spate pentru care ei nu le văd cu ochi buni. Ai răbdare! Dă-le timp și spațiu. O să se obișnuiască cu ideea că tu le vrei doar binele și vor accepta îmbrățișarea.