Reconfigurarea alarmei de dimineață. De ce este indicat să faci o schimbare

sursă foto: unsplash.com

Când vine vorba de alarma care ne trezește în cel mai dulce moment al somnului, mulți dintre noi obișnuim să o configurăm într-un anumit mod și să nu mai schimbăm nimic. Reconfigurarea alarmei de dimineață are însă importanță pentru energia de care am putea avea parte într-o zi.

Odată ce luăm decizia de a ne trezi cu sunetul unui cântec, al unei jungle îndepărtate sau al unui clopoțel zgomotos, rămânem la el, zi după zi. Dar când a fost ultima dată când te-ai întrebat dacă ceasul cu alarmă funcționează cu adevărat pentru tine sau dacă este timpul să schimbi lucrurile?

De ce este important să ai ceasul cu alarmă potrivit

Trezirea constantă promovează un nivel constant de energie în timpul zilei și un somn mai ușor noaptea. De aceea, specialiștii recomandă să stabilim o oră realistă de culcare și de trezire pe care să le putem respecta riguros, chiar și în weekend.

Consecvența programului tău de somn este de fapt ceea ce îți dă energie. Conform specialiștilor, dacă poți găsi o oră de trezire care să se potrivească cu modelul inerent de somn al corpului tău (cunoscut și sub numele de cronotipul tău de somn), vei avea mult mai multă energie și, crezi sau nu, vei avea nevoie de mai puțină.

De-a lungul timpului, corpul tău ar trebui să se obișnuiască să se trezească la această oră și să facă acest lucru în mod natural. Dar dacă nu ai ajuns încă acolo, ceasurile cu alarmă te pot ajuta să îți educi organismul. Cu toate acestea, au un dezavantaj și acesta este butonul de amânare.

Reconfigurarea alarmei de dimineață. De ce este indicat să faci o schimbare

Oricât de reconfortante ar fi acele nouă minute suplimentare de somn, ele nu îți oferă suficient timp pentru a ajunge în etapele mai profunde ale somnului, unde pot avea loc reparații și refaceri reale ale organismului. Și, scoțându-te în mod repetat din somn, ațipirea te poate face, de asemenea, să te simți și mai amețit când te ridici în sfârșit din pat.

Nimeni nu câștigă, de fapt. Nu te odihnești grozav și nici nu ai o dimineață relaxată.

Un ceas cu alarmă eficient, așadar, te va trezi la o oră constantă, fără a te face să dorești să apeși butonul de amânare.

Cum poți găsi cea mai bună alarmă pentru tine?

Pentru a găsi cea mai bună alarmă pentru tine, va trebui să iei în considerare obiceiurile personale de somn. Dacă apeși mereu butonul de amânare, un ceas de modă veche care nu are această opțiune ar putea fi o alegere înțeleaptă. Dacă dormi des cu alarma, un ceas foarte tare conceput pentru cei care dorm greu ar putea fi biletul de trezire portivit.

Ce folosesc experții?

În ceea ce privește ceea ce folosesc experții pe noptierele lor, ceasurile cu alarmă care devin treptat mai strălucitoare pentru a simula răsăritul soarelui devin din ce în ce mai populare. Este logic că acestea sunt îndrăgite de specialiștii în somn, având în vedere că există știință reală care le susține. Expunerea la lumină puternică la prima oră dimineața și pe parcursul întregii zile s-a dovedit că ne ajută să ne menținem ritmul circadian pe drumul cel bun (și, prin extensie, să menținem ciclul somn-veghe mai consistent).

Descoperă și Care este temperatura optimă pentru un somn liniștit și odihnitor

Dacă ai auzit vreodată de oameni care folosesc lămpi solare pentru a se adapta la schimbările sezoniere ale luminii, aceste alarme funcționează în mod similar. Imitând lumina soarelui dimineața, ele trimit un semnal clar corpului că este timpul să se trezească și să plece.

Expunerea dimineața devreme la lumină puternică stimulează fotoreceptorii din retina noastră, închiderea nivelurilor de melatonina și permite creșterea cortizolului. De asemenea, mărește producția de serotonină – unul dintre hormonii noștri de a ne simți bine.

Cei care dorm greu și cei care poartă măști pentru ochi în pat pot programa aceste ceasuri să emită zgomote.

Concluzie

Trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua într-un mod corect. Ceasurile cu alarmă sunt un instrument care te poate ajuta să faceți acest lucru, dar cu siguranță nu sunt singurele. O dimineață plină de energie începe cu o noapte grozavă de odihnă, așa că nu uita să acorzi prioritate unei rutine liniştitoare la culcare, instrumentelor de gestionare a stresului de noapte și a unui supliment care promovează somnul, dacă este necesar.*

Ia în calcul inclusiv reconfigurarea alarmei de dimineață. Poate fi un instrument bun pentru a-ți crea, în sfârșit, o rutină de somn.