Tulburarea bipolară: cum arată tratamentul

Tulburarea bipolară: cum arată tratamentul

Dacă ești unul dintre cititorii noștri fideli, probabil știi deja ce este tulburarea bipolară și cum se diagnostichează. Pentru a avea o imagine mai clară despre această problemă de sănătate mintală și emoțională, vom detalia mai jos tratamentul. Da, există lucruri ce pot fi făcute pentru înlăturarea diagnosticului sau ameliorarea simptomelor.

Cum arată tratamentul pentru tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este cel mai adesea tratată cu medicamente de stabilizare a dispoziției, cum ar fi litiu sau valproat. Ambele medicamente ajută la prevenirea atât a depresiei, cât și a maniei. În plus, litiul ajută, de asemenea, la prevenirea sinuciderii, potrivit NIMH.

Dacă litiul îți aduce în minte imagini vechi ale pacienților care arată ca niște zombi, ar trebui să știi că doza sa modernă este mult mai mică. Iar stabilizatorii de dispoziție sunt o parte crucială a tratamentului.

Persoanele cu tulburare bipolară iau uneori antidepresive pentru a trata episoadele depresive, dar acestea trebuie să fie luate în combinație cu un stabilizator de dispoziție, potrivit NIMH. Antidepresivele pe cont propriu pot declanșa manie sau ciclism rapid la o persoană cu tulburare bipolară.

Tulburarea bipolară: cum arată tratamentul

Psihoterapia, educația pacientului și schimbările stilului de viață pot fi de mare ajutor și în gestionarea tulburării bipolare. Dar pentru majoritatea pacienților, acestea nu sunt suficiente fără medicamente.

Totuși, cel mai important lucru pe care pacienții îl pot face este să învețe cât mai multe despre tulburarea bipolară, astfel încât să înțeleagă de ce medicamentele și diferite schimbări ale stilului de viață sunt importante.

Multe dintre aceste schimbări ale stilului de viață se reduc în esență la:

Tulburarea bipolară poate fi o afecțiune cronică de sănătate mintală, dar este ceva pe care îl poți gestiona cu un plan de tratament potrivit.

Atenție, așa cum am menționat și în restul articolelor pe această temă, nu îți pune singur diagnosticul. Acest lucru se face doar de către un specialist. Dacă te regăsești în descrierile privind tulburarea bipolară, cere fără rușine sau teamă, sfatul medicului. Acesta te va îndruma și te va ajuta să recapeți controlul asupra vieții tale.