Motivarea elevilor la clasă – 8 METODE

Motivarea elevilor la clasă – 8 METODE

Motivarea elevilor în sala de curs pare a fi tot mai dificilă. În ziua de astăzi, atenția copiilor este mult mai greu de obținut. Aceștia au acces rapid la orice informație prin intermediul internetului. Informația predată la clasă într-o oră, poate fi accesată într-un minut pe internet. Așadar, cum îi putem motiva pe copii să participe activ la ore? Noi îți prezentăm:

8 metode de folosit pentru motivarea elevilor la clasă

Metoda numărul 1 – Crearea unor relații autentice

Este esențial să dezvolți relații cu elevii tăi. Fie că ești profesor de gimnaziu, liceu sau facultate, crearea unei legături autentice cu copiii trebuie prioritizată. Întreabă-te la cine erai tu atent în școală. La ce cursuri îți doreai să fi prezent și de ce? Poate vei fi surprins să remarci elemente comune între acei profesori.

De regulă, copiii se atașează de profesorii care sunt oameni înainte de orice. Profesorii uită că rolul lor este de a forma alți oameni.

Relațiile autentice au un impact pozitiv aspura rezultatelor școlare și nu numai. Acestea le influențează motivația, comportamentul și abilitățile cognitive. Prin urmare, încearcă să-ți cunoști elevii.

Află ce le place, ce nu le place, ce vor să facă și de ce. Cu aceste informații în minte, îți poți organiza mult mai bine cursul. De exemplu, poți lega interesul lor direct de informația pe care tu vrei să o transmiți. Astfel, elevii vor fi mult mai deschiși să o asculte.

Metoda numărul 2 – Crearea unui mediu prietenos

Cine a spus că elevii trebuie să stea obligatoriu în bancă cu fața la tablă? Scaunele flexibile sunt ceva ce poate îți dorești să încerci. Elevii care se simt confortabil la școală sunt mult mai implicați. Așadar, poți aduce elemente de decor care să-i relaxeze. Obiecte de mobilier care să-i facă să se simtă liberi și în siguranță.

Spe exemplu, poți aduce perne colorate, tabureți sau poți renunța complet la scaune pentru o oră în aer liber. Poți, de asemenea, să adaugi în clasă plante decorative, tablouri motivaționale sau un panou cu poze de grup.

Metoda numărul 3 – Implicarea părinților

Părinții sunt un factor cheie în motivarea copiilor. Așadar, alege să te bazezi pe ajutorul lor. Folosește-te de ședințele cu părinții pentru a lega o relație bună cu ei. Păstrează legătura prin telefon sau email cu aceștia. Trimite-le un raport săptămânal sau lunar cu lucrurile bune pe care copiii lor le fac la școală.

În momentul în care simți că un elev nu este motivat, solicită mai multe informații părintelui. Întreabă de starea lui de sănătate, de relația cu colegii sau alți profesori. Fă-l să înțeleagă că sunteți o echipă! Spune-i că și tu îți dorești binele pentru copilul lui.

Metoda numărul 4 – Relevanța informațiilor

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, internetul poate fi o scuză pentru copii. Sigur te-ai întâlnit cu refuzul lor categoric la informație, pe motiv de relevanță.

Și la ce mă ajută asta?” – Cât de des ai primit acest răspuns?

Nu te enerva și încearcă să-i explici. Dincolo de tonul agresiv al copilului, el chiar nu înțelege utilitatea informației. Nu vede cum poate aplica în viața lui de zi cu zi informația pe care tu tocmai i-ai spus-o. Caută să legi informația de interesul lui. Dacă elevul nu înțelege aplicarea în lumea reală a ceea ce învață, este posibil să nu fie motivat să învețe.

Motivarea elevilor la clasă – 8 METODE

Metoda numărul 5 – Focus pe copil

În momentul în care vrei să le spui un anumit lucru, caută să extragi acea informație de la copii. Cu alte cuvinte, în loc să-ți spui lecția ca pe un discurs, încearcă să adaugi mai mult dialog. Astfel, copiii vor căuta singuri să facă asocieri între informația predată și viața reală.

Metoda numărul 6 – Oferă-le copiilor dreptul la proprietate

Încurajează-i să fie directorii propriilor cunoștiințe. Organizează activități prin care aceștia să colaboreze în echipă. Găsește modalități de a integra tehnologia în procesul de învățare.

Vorbește mai puțin și încurajează elevii să vorbească mai mult. Dacă aceștia se vor simți implicați în luarea unor decizii, vor fi mai motivați să participe.

Metoda numărul 7 – Răspunsuri alternative

Ai încercat să-i faci pe copii să răspundă la întrebări, iar aceștia nu au vrut? Cine a spus că elevii trebuie să răspundă verbal? Încearcă să utilizezi metode alternative de răspuns. Folosește cartonașe colorate sau table de scris individuale pentru motivarea elevilor. Astfel, inclusiv elevii timizi pot da răspunsul mai ușor la întrebări.

Metoda numărul 8 – Entuziasmul oferit de noutate

Ai simțit vreodată că te-ai plictisit de lecția pe care o predai? Dacă da, fi sigur că și elevii tăi au același sentiment. În acest moment este cazul să faci o schimbare!

Ce spui de un invitat la clasă care să vorbească din propria experiență despre subiect. Cum ar fi să adaugi dezbaterile sau jocurile de rol în predarea lecției?

Caută, în primul rând, ca tu să fii entuziasmat pentru lecția pe care o predai. Energia ta pozitivă va deveni un magnet pentru copii. Plăcerea pe care tu o simți la ore este direct proporțională cu plăcerea elevilor. Așadar, caută bucurie în orice predai, iar motivarea elevilor este asigurată.

Mădălina Costache