5 motive pentru care este important să cunoști istoria

5 motive pentru care este important să cunoști istoria

Probabil ora de istorie nu a fost preferata ta la școală. Ai fost nevoit să înveți date, nume și locuri pe deasupra pentru a lua note mari. Istoria este mai mult decât atât. Să cunoști istoria înseamnă să știi povestea nemului tău și nu numai. Poate, dacă ți s-ar fi prezentat ca pe o memorie a unor personaje, ți-ar fi plăcut mai mult. Din păcate, anii de școală nu pot fi schimbați odată ce au trecut. Cu toate acestea, niciodată nu este prea târziu să înveți. Mai jos îți prezentăm cinci motive pentru care ar trebui să începi.

5 motive pentru care este important să cunoști istoria

1. Să cunoști istoria înseamnă să înțelegi mai bine lumea în care trăiești

  • Te-ai întrebat vreodată:
  • De ce oamenii din România sunt așa cum sunt?
  • Cum au ajuns să gândească așa cum o fac astăzi?
  • De ce se comportă așa?
  • Cum de alte popoare pot și românii nu?
  • De ce la noi este diferit?

Răspunsul la aceste întrebări se află în paginile cărții de istorie. Nu te gândi doar la domnitori sau președinți. Cum suntem noi astăzi se datorează mai multor factori. Dincolo de conducere, românul este român și datorită artiștilor, medicilor, preoților, economiștilor, etc. Sunt multe ramuri de luat la pas pentru a înțelege cu adevărat „de ce”-ul. Nu te speria! Adunarea de informații necesită timp, prin urmare, este o activitate pe care o poți face câte puțin în fiecare zi. Nu te grăbește nimeni. Dacă vrei să afli mai multe, caută să înțelegi în ritmul tău.

2. Istoria te ajută să înțelegi umanitatea

Suntem complicații. Toți oamenii, indiferent de popor, sunt complecși. Astfel, poate fi dificil să îți dai seama de ce face cineva un anumit lucru. Așa cum spunea și Secretar General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în pod castul Fain&Simplu:

„Dacă nu privesc imaginea de ansamblu, îmi este greu în detaliu să-i văd sensul și direcția.” – Mircea Geoană

Încearcă să privești informația undeva de sus pentru a vedea mai clar evenimentele. În general, oamenii sunt produsul mediului din care au făcut parte. Într-un fel au acționat românii în secolul trecut și altfel o fac astăzi. Dacă te uiți în ansambu, o să-ți fie mai ușor să-ți răspunzi la întrebarea „de ce?”.

3. Istoria te face un cetățean mai bun

Poate unii profesori, fie ei de istorie sau nu, ți-au spus la un moment dat că istoria te face om. Adevărul este că deciziile luate de cei din trecut, ne afectează astăzi. Privind în urmă, tu poți vedea dacă ei au ales sau nu bine și poți aduce o schimbare.

De exemplu, dreptul la vot. Știm cu toții că femeile au obținut acest drept mult mai târziu decât bărbații. De ce? Cum s-a întâmplat asta? Ce a provocat schimbarea? Cum au acționat? Partea feminimă a populației s-a ridicat în același timp și au spus ce vor și de ce. Dacă simți că ceva nu este cum trebuie, poți vorbi și contribui la o schimbare care să aducă bunăstare oamenilor.

4. Istoria poate ajuta lumea să ia decizii mai bune

George Santayana a spus odată: „cei care nu învață din istorie sunt sortiți să o repete”. Probabil nu este prima dată când citești asta. Mulți au folosit acest citat sub diferite forme. De ce este el atât de popular? Pentru că este real! În multe țări, printre care și în România, lucrurile nu se dezvoltă așa cum ne-am dori.

„Chiar dacă lucrurile nu merg bine, vine un moment care ne face să ne autodepășim ca țară.” – Mircea Geoană

Realitatea este că lucrurile se schimbă cu timpul. Poate nu în ritmul în care ne dorim cu toți, însă modificări sunt de la an la an. Uneori mai bune, alteori mai puțin bune. Per total însă, vom vedea cât de mult s-a schimbat lumea.

„Puțină lume credea că liderii politici și sistemul economic al României Mici va putea să gestioneze România Mare. Era o provocare gigantică, mult mai mare decât ce avem noi acum de făcut. Nu credeți că politicieni români de atunci erau fantastici, iar cei de acum sunt mai răi. A fost un moment istoric în care ne-am autodepășit. De ce? Pentru că avem un instinct de adaptare și de oportunitate pe undeva în creierul nostru istoric.” – Mircea Geoană

Trebuie să ne uităm în trecut, să luăm ce a fost bun și să ducem mai departe. Să privim ce nu a fost bine și să căutăm noi soluții. Dacă ne dorim să creștem ca țară și ca indivizi, trebuie să facem mereu pași spre a ne îmbunătății. De ce? Pentru că altfel, riscăm să facem aceleași greșeli la nesfârșit.

5. Istoria te protejezi de teoriile conspirației

În ziua de astăzi oricine are dreptul la o părere. Cu un singur click, crezul tău poate fi auzit de o masă mare de oameni. De aici pleacă și riscul popularizării unor știri false sau teorii ale consipației menite să creeze panică, ură sau confuzie.

Nu mereu ne putem da seama dacă o informație este sau nu reală atunci când ea apare. Ce putem face în schimb este să-i urmărim evoluția în timp. Când anume în istorie s-a mai întâmplat astfel? Dacă nu s-a petrecut la fel, ce a fost atunci? Sunt indicii în trecut care ne pot duce cu gândul că acel ceva se poate întâmpla? O simplă căutare pe subiect și o citire atentă a datelor te pot ajuta să înțelegi.

Acestea sunt cele cinci motive pentru are ar fi bine să aduci puțin interes spre istoria neamului tău. Alege să fii un om informat! Caută să vezi lumea cu alți ochi. Chiar dacă evenimentele au trecut, impactul lor încă te pot afecta.

Să cunoști istoria nu este tot una cu a trăi în trecut. Înțelegerea oamenilor de demult înseamnă a știi cine ești astăzi. Când nu ști pe ce cale să mergi, istoria îți va da răspunsul.

Așadar, caută poveștile celor ce au trăit pe același pământ cu tine. O să fii surprins de asemănări. O să găsești multe lucruri care nu o să-ți placă. Nu judeca! Înțelege! Atât s-a putut atunci. Tu, însă, poți face altfel. Poți aduce o schimbare în bine pentru țara ta și nu numai.