Ce este amnezia selectivă?

Ce este amnezia selectivă?

„Ne putem obișnui și cu bine, dar și cu rău. Avem un fel de amnezie selectivă. Lucrurile care păreau rele într-o vreme, le luăm și le punem de-o parte.” – Mircea Geoană

Invitat în podcastul Fain&Simplu, Mircea Geoană a vorbit despre temerile poporului român, dar și despre calitățile acestuia. Una din principalele atuuri ale românilor în ochii lui este capacitatea lor de adaptare. Acesta a numit-o „un fel de amnezie selectivă”. Cu alte cuvinte, putem uita rapid ce nu ne place sau ce ne provoacă durere. Astfel, ne putem îndrepta atenția către ceea ce ne bucură și ne motivează să mergem înainte.

Ce este mai exact amnezia selectivă?

Amnezia selectivă înseamnă să uiți doar unele părți ale unei povești nu tocmai plăcute pentru tine. Îți poți aminti detalii specifice ale poveștii, însă nu în întregime. Să spunem că o persoană a suferit un tip de abuz într-o vacanță. Amnezia selectivă face ca aceasta să își poată aminti că a fost în vacanță, dar nu și abuzul suferit. Un exemplu mai concret este cazul unui veteran de război. Acesta își poate aminti că multă vreme a mâncat pe fugă sau că s-a antrenat zilnic. Ceva ce probabil nu-și va aminti este că și-a pierdut prietenul din cauza unei grenade.

Cât de frecventă este și de ce apare?

Aproximativ 1% dintre bărbați și 2,6% dintre femei suferă de acest tip de amnezie. Asta înseamnă că amnezia selectivă este destul de rară. În general, aceste procente tind să crească după un dezantru natural sau în timp de război.

Pe de-o parte, stresul la un nivel ridicat poate fi cauza amneziei selective. Războiul, abuzul, accidentele sau dezastrele naturale pot aduce foarte mult stres și nesiguranță, fapt ce poate duce la amnezie.

Pe de altă parte, poate fi moștenită. Dacă rudele tale au trăit un șoc puternic, care le-a provocat această uitare, este posibil să o resimți și tu. În acest caz putem vorbi de ororile Holocaustului. Unii oameni, care au supraviețuit acestui eveniment nefericit, au avut parte de amnezie selectivă. Astfel, generațiile ce au urmat pot fi afectate într-o oarecare măsură de acest tip de uitare.