4 cărți care ne învață cum să depășim teama de ceea ce se poate întâmpla în viitor

sursă foto: unsplash.com

Frica este o emoție pe care o trăim atunci când percepem un risc sau amenințare. Este un răspuns biologic adaptativ al corpului nostru care ne permite să reacționăm rapid la situații periculoase.

Există multe grade de frică, de la neîncredere și frică, la teroare, panică sau fobie. Și nu toată lumea reacționează la fel la diferitele riscuri și amenințări pe care le putem suferi de-a lungul vieții.

Putem simți frică în situații noi și neașteptate, atunci când pierdem pe cineva iubit, în fața amenințărilor fizice sau psihologice din partea altei persoane sau animal, din cauza amintirilor legate de experiențe traumatice, în fața durerii și morții noastre sau a celor dragi, în fața singurătății sau a respingerii sociale, sau în fața necunoscutului etc. Frica poate fi de o amenințare reală sau imaginară, iar pericolele pot veni din trecut, prezent sau viitor.

Cum poți gestiona frica prin intermediul literaturii

Deși este o emoție firească, frica poate deveni o problemă serioasă atunci când este excesivă sau prea frecventă, când provoacă niveluri foarte mari de anxietate și panică, generând crize majore, sau când ne paralizează fizic sau cognitiv.

Pentru a gestiona frica este important să ne permitem să o simțim, să o identificăm și să o ascultăm. Acest lucru ne va permite să ne confruntăm cu frica și să raționalizăm pe cât posibil situația pentru a găsi cele mai bune strategii de combatere a acesteia.

Privind în jurul nostru și să vedem ce au făcut alți oameni pentru a combate frica în situații similare ne poate ajuta foarte mult. Și, ca întotdeauna, în literatură vom găsi multe ghiduri care ne vor învăța cum să ne luptăm cu fricile cele mai profunde.

4 cărți pentru a înțelege și a lupta contra fricii

Am selectat 4 cărți care, datorită dezvoltării sau profilului personajelor lor, te pot ajuta să înțelegi frica și să o combati. Luați notă de aceste recomandări literare:

Eseu despre orbire de José Saramago

Sinopsis: Un bărbat oprit la semafor orbește brusc. Este primul caz de „orbire albă” care apoi s-a răspândit rapid. În carantină sau rătăciți în oraș, orbii vor trebui să se confrunte cu cea mai primitivă natură umană: voința de a supraviețui cu orice preț.

Reflectează asupra…: Cu aceste premise, José Saramago pictează o imagine terifiantă și emoționantă a vremurilor de criză. De asemenea, la răscrucea dintre literatură și înțelepciune, ne îndeamnă să închidem ochii și să vedem dincolo de dovezi. Recuperarea lucidității și salvarea afecțiunii sunt două propuneri fundamentale ale unui roman care este și o reflecție asupra eticii iubirii și a solidarității.

De ce ajută să înțelegem frica: Un roman care ne vorbește despre frica de boală, de moarte, de fragilitatea noastră, de necunoscut, de ceilalți, de a pierde controlul și de frica a dispărea. Autorul ne învață mecanismele fricii iraționale și cum frica însăși creează situații care nu există.

Frankenstein de Mary Shelley

Sinopsis: Acea „vară umedă și sumbră” a anului 1816 „M-am amuzat gândindu-mă la o poveste care să-l facă pe cititor să se teamă să se uite în jur, să-i facă să-și răcească sângele și să-i facă inima să bată mai repede”, Mary Shelley în introducere în ediția din 1831 a modului în care a fost redactată cartea Frankenstein.

Reflectează asupra… Spune povestea lui Victor Frankenstein, un om de știință care reușește să insufle viață unei ființe formate din bucăți de cadavre. Fără a măsura consecințele acelui act, Victor creează un monstru. Creatura, care este respinsă de el și de cei care îi stau în cale, se răzvrătește împotriva creatorului său și decide să se răzbune. Teroarea va invada totul.

De ce ajută să înțelegem frica: Această carte ne face să reflectăm asupra modului în care frica ne face meschini și cruzi și provoacă răul ființelor care doresc doar dragoste, înțelegere și companie. Este un portret al coruperii sufletului prin frică.

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Costin Dămășaru, coordonatorul Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale

Strălucirea de Stephen King

Rezumatul cărții: REDRUM. Acesta este cuvântul pe care Danny îl văzuse în oglindă. Și, deși nu știa să citească, a înțeles că este un mesaj de groază. Danny avea cinci ani, iar la acea vârstă puțini copii știu că oglinzile inversează imaginile și chiar mai puțini cunosc diferența dintre realitate și fantezie. Dar Danny avea dovada că fanteziile lui strălucitoare din oglindă se vor împlini în cele din urmă: REDRUM… MURDER, crid. Dar tatăl lui avea nevoie de acel loc de muncă la hotel.

Reflectează asupra… Danny știa că mama lui se gândește la divorț și că tatăl lui era obsedat de ceva foarte rău, la fel de rău precum moartea și sinuciderea. Da, tatăl lui trebuia să accepte propunerea de a avea grijă de acel hotel de lux cu peste o sută de camere, izolat de zăpadă timp de șase luni. Până la dezgheț aveau să fie singuri. Singur?…

De ce ajută să înțelegem frica: Acest roman vorbește despre frica de noi înșine, despre ceea ce suntem capabili să facem, că linia fină care separă sănătatea mintală de nebunie se estompează, dând loc groazei. Roman despre teama ca cei care ne inconjoara si ne iubesc sa nu ne faca rau si sa provoace in noi rani ca niste abisuri pe care nu le vom mai putea birui niciodata.

Dragostea în vremea holerei de Gabriel García Márquez

Sinopsis al cărții. „Era inevitabil: mirosul de migdale amare îi amintea mereu de destinul iubirilor dezamăgite.” Așa începe una dintre cele mai minunate povești de dragoste din literatura mondială. O dragoste neîmpărtășită timp de o jumătate de secol cu ​​un mic oraș-port din Caraibe ca decor. Premiul Nobel pentru Literatură ne prezintă relația magică dintre Fermina Daza și Florentino Ariza ca un amestec tropical de plante și lut, pe care maestrul îl modelează și cu care fantezează după plăcerea lui între teritoriile mitului și legendei. Sucurile, mirosurile și aromele tropicale alimentează o proză halucinantă care a câștigat favoarea a mii de cititori din întreaga lume.

Reflectează asupra… Dacă există ceva mai puternic decât frica, este iubirea, este singurul antidot împotriva fricii și durerii. Și Fermina și Florentino știu multe despre dragoste, că la 50 de ani de la îndrăgostire se reîntâlnesc pentru a-și trăi iubirea veșnică. Un roman în care dragostea triumfă asupra fricii de durere, abandon, pierdere și uitare.

De ce ajută împotriva fricii? Cartea ne spune că mai există speranță, că viața este mai veșnică decât moartea, că trebuie să continuăm să ne urmărim visele, că trebuie să ne corectăm greșelile, că trebuie să fim demni..