Îți faci rău singur? Invidia, Partea 2

Îți faci rău singur? Invidia, Partea 2

După cum știi deja, invidia înseamnă să îți dorești ceea ce are celălalt. Adesea, această emoție se naște odată ce începi să te compari cu alții asemeni ție.

Au aceeași vârstă, același sex, aceeași educație, aceeași ocupație, atunci de ce au mai mult decât tine? Dacă ți-ai pus vreodată această întrebare, înseamnă că ești o persoană invidioasă. Oprește-te!

Invidia îți poate provoca stări de rău

Despre invidie s-a scris adesea în termeni negativi. Oamenii s-au concentrat pe capacitatea ei de a-i împiedica să simtă apreciere față de ceea ce au. Mai mult, invidia este adesea văzută ca principala cauză pentru care oamenii nu se pot bucura de reușitele altora.

De fapt, invidia vine la pachet cu multă rușine. Din acest motiv, foarte mulți nu recunosc că simt uneori invidie la adresa altora. De ce ai recunoaște asta? Până la urmă, această emoție este văzută de societate ca ceva rău. Realitatea este că invidia, la fel ca toate emoțiile, este o experiență firească și comună.

Există două tipuri de invidie

Cercetările făcute asupra subiectului au arătat că există două categorii de invidie:

  • Invidia răutăcioasă
  • Invidia benignă

Când simți invidia răutăcioasă? Atunci când vrei neapărat ceva ce are celălalt și îți dorești ca ea să nu-l mai aibă. Prin asta ne referim la toate gândurile rele aruncate către cealaltă persoană.

„Îmi doresc să i se strice noua mașină!”

„Sper să piardă noul telefon!”

„Îmi doresc să se despartă de noua lui iubită!”

Pe de altă parte, invidia benignă înseamnă să îți dorești să obții pe cont propriu ceea ce are celălalt. Cu alte cuvinte, să te concentrezi pe a dobândi ceea ce are persoana invidiată, fără a-i vrea răul.

„Cum pot obține o mașină la fel de puternică?”

„Cât trebuie să mai economisesc pentru un telefon la fel de frumos?”

„Îmi doresc o relație ca a lor. Oare ce pot face diferit?”

Așadar, deși invidia este general asociată cu negativitatea, ea poate aduce și lucruri pozitive. Atâta vreme cât ea rămâne la stadiul de suprafață, te poate motiva. Poți începe să tragi mai tare pentru ceea ce îți dorești cu adevărat. Prin urmare, fii invidios cu moderație! Folosește emoția doar în favoarea ta.