Întâlnirea cu cineva care suferă de anxietate poate fi o provocare. Vor fi momente în care aceasta se va simții ca a treia persoană în cuplu. A cincea roată la căruță va face tot ce poate ca să aducă îndoiala și confuzia între tine și partener. Cu toate acestea, o relație cu un anxios nu este mereu sortită eșecului.
Anxietatea nu este o piedică pentru fericirea voastră.
Te poți bucura în continuare de partenerul tău, chiar dacă el are des stări de nesiguranță. Înțelegând fenomenul și modul în care persoana iubită și relația sunt afectate, poți trece la nivelul următor. Vă puteți iubi și mai tare și puteți avea o legătură cu atât mai strânsă.
Foarte util atunci când intri într-o relație cu un anxios este să te informezi. Cum altfel să îl poți ajuta la greu? Adună cât mai multe date despre subiect, împreună cu el. Aflați ce anume îl afectează și ce nu. Știe ce îl calmează în acele momente? Poți face tu ceva pentru a-l liniști?
Găsește un spațiu sigur în care să vorbiți sincer despre ceea ce simțiți. Caută ca empatia să fie alături de tine. Încearcă să nu-l judeci pentru ceea ce simte. Mulțumește-i pentru toată încrederea oferită. Nu este ușor să recunoști asta de față cu altă persoană.
La ce să fii atent când ești într-o relație cu un anxios?
Înțelegerea subiectului este primul pas. Învățatul te va ajuta să-ți înțelegi mai bine partenerul. Profesioniștii din domeniu au făcut o listă de recomandări de care să ți cont. Aruncă o privire și gândește-te la fiecare în parte.
- Este o problemă de sănătate reală. Nu este ceva inventat.
- Într-o măsură sau alta, toți o trăim. Este ceva normal! Cu toate acestea, poate deveni o pronlemă în timp.
- Oamenii nu pot duce o viață normală.
- Partenerul tău va simți stres și pericol chiar dacă nu are motive. Poate trăi inclusiv teama de a te pierde sau de a fi înșelat.
- Nimeni nu își dorește să simtă această stare. O văd ca pe o povară pentru celălalt. Chiar dacă nu o spun, simt adesea asta.
- Foarte multe persoane anxioase care au relații fericite. Da, se poate!
- Simptomele pot veni unul după altul sau constant sau ambele. Uneori pot dispărea pentru o perioadă de timp.
- Nu există logică. Persoanele simt frică chiar dacă nu au de ce. Probabil și partenerul tău are astfel de momente.
- Nu este o slăbiciune!
- Este tratabilă. Dacă partenerul tău alege să meargă la un specialist, el poate învăța cum să facă față simptomelor mai bine.
Nu trebuie să-ți fie rușine că iubești un om care se luptă cu această problemă. Să fii într-o relație cu un anxios nu este motiv de teamă sau de renunțare. Dacă lucrați împreună, ca o echipă, lucrurile între voi pot merge foarte bine. Aveți nevoie doar de răbdare.