Cum poți ajuta un om anxios

Cum poți ajuta un om anxios

Dacă cineva apropiat ție are deseori stări de anxietate, vei dori să-l ajuți. Poate este cel mai pun prieten sau un membru al familiei, iar starea lor de rău, te afectează. Astfel, te grăbești să-i sari în ajutor. Înainte de a pleca la drum, ar fi bine să știi care sunt cele mai bune modalități de a-l susține. Un om anxios se poate lăsa greu ajutat, iar asta te-ar putea descuraja. Ai răbdare și încearcă să-l înțelegi mai întâi.

Cum poți ajuta un om anxios?

Înțelege de ce se simte așa

Anxietatea se manifestă diferit de la persoană la persoană. Unii pot intra înapoi în cochilie de la un singur cuvânt spus. Alții pot deveni agitați sau iritați de ce spui sau faci. Nu înseamnă că este greșit felul tău de a fi, pur și simplu nu este înțeles de către ei.

Caută să citești printre rânduri. Analizează mai mult și spune mai puțin. Încearcă să înțelegi ce simte acel om. Acest lucru te va ajuta să empatizezi cu el și să-ți dai seama când anume are nevoie de tine și când nu.

Spune-i că ești acolo pentru el

Când vezi că persoana dragă este cuprinsă de stări de anxietate, spune-i că observi asta și că vrei să o ajuți. Uneori asta este suficient pentru a se liniști pe moment. Să știi că cineva este acolo pentru tine, că te ascultă, te apreciază și-ți vrea binele, vine ca o ușurare. Gândul că nu trebuie să treacă singur prin asta este ca o gură de aer curat.

Ascultă ce vrea să spună un om anxios de fapt

Când îi spui că vrei să fii lângă el, nu mereu o să fie deschis către tine. Ai răbdare! Vor urma în timp și momente în care îți va răspunde la inițiativă. La un moment dar, s-ar putea să-ți spună și cum îl poți ajuta, așadar ascultă cu atenție!

Ce să-i spui unui om anxios?

Dacă simte să vorbească cu tine despre stările lui, ascultă-l! Folosește ascultarea activă pentru a-i arăta că înțelegi cum se simte și că are sens. Îi poți spune expresii precum:

  • „Cu ce te pot ajuta?”
  • „Am observat că nu te simți tocmai bine și sunt îngrijorat pentru tine.”
  • „Indiferent ce se întâmplă, voi fi mereu aici pentru tine.”
  • „Vrei să te plimbi și să vorbim despre asta?”

Ce să nu-i spui unui om anxios?

Da, sunt lucruri pe care ar fi mai bine să le eviți în discuțiile cu el. Nu minimiza niciodată ceea ce simte! Încearcă să nu-l faci să se simtă jenat de ceea ce a spus. Nimic nu este exagerat sau de judecat în emoțiile lui. Nu spune lucruri precum:

  • „Încearcă să nu te gândești la asta.”
  • „Devin și eu neliniștit uneori…”
  • „Poate că ești doar un om anxios.”
  • „Nu ai de ce să fii îngrijorat!”

Păstează legătura cu el

Dacă vrei să-l ajuți să fie mai bine cu emoțiile lui, menține contactul cu acesta. Dacă poți, ieși cu el pe afară, acest lucru îl va ajuta. Petrece timp doar tu cu el, doar așa poți avea șansa să ți se deschidă. Folosește-te de telefon dacă sunteți la distanță. Vorbiți măcar o dată pe săptămână sau scrie-i câte un mesaj la câteva zile doar pentru a vedea ce face.

Ai grijă de tine

Anxietatea este greu de gestionat. Când te oferi să fii de ajutor cuiva care are des astfel de stări, poate fi frustrant sau obositor. Energia lui joasă te poate cuprinde și pe tine. Amintește-ți să te scuturi din când în când. Dacă tu nu ești bine, nu-l poți ajuta nici pe el. Discută cu alți prieteni sau cu membrii familiei. Ai grijă de sănătatea ta fizică, mintală și emoțională. Amintește-ți mereu că faci tot ce poți!