Mecanismele de apărare: ce sunt și cum funcționează

Mecanismele de apărare: ce sunt și cum funcționează

Mecanismele de apărare reprezintă o serie de comportamente la care oamenii apelează când ceva nu le este pe plac. Fiecare persoană are stilul ei de a reacționa atunci când apare un eveniment sau un gând neplăcut. Majoritatea dintre noi nici nu ne dăm seama atunci când le folosim. Pur și simplu acționăm!

În psihologie, aceste comportamente au fost legate de identitate, ego și super-ego. Da, există un balaur mai mare decât ego-ul de care probabil ai mai auzit.

Mecanismele de apărare sunt adesea activate atunci când omul vrea să stea la distanță de vinovăție sau rușine. Chiar dacă fizic nu suntem amenințați, aceste comportamente ies la suprafață pentru a ne feri de suferința emoțională.

Cum funcționează mecanismele de apărare?

Siguranța este poate una dintre cele mai mari nevoi ale ființei umane. Din totdeauna omul a căutat să aibă hrană și adăpost. Pe măsură ce societatea s-a dezvoltat, statutul între oameni a devenit tot mai important. Cine era văzut bine în comunitate, putea sta liniștit, ferit de orice tip de pericol.

Ce se întâmpla în schimb cu ceilalți? Oamenii care nu aveau o imagine bună, un statut social erau marginalizați și deci, vulnerabili în fața pericolului. Astfel, indivizii au realizat că pentru siguranță au nevoie ca ceilalți să aibă o impresie bună despre ei.

Societatea a evoluat foarte mult în ultimii ani, nimeni nu mai este cu adevărat într-un pericol de moarte. Trăim cea mai lungă perioadă de pace din istorie și totuși mecanisemele de apărare au rămas alături de noi. Nu vorbim de pistoale sau bâte ci de comportamente.

Dacă astăzi cineva sau ceva ne stresează, creierul nostru preia informația și o analizează. Este siguranța noastră fizică amenințată? Nu! Atunci, analiza continuă. Este siguranța noastră emoțională pusă la zid? Da! În acest moment, creierul scotocește în dosarele sale și scoate pe masă unul din mecanismele de apărare cunoscute.

De cele mai multe ori, nici nu realizezi ce faci, pur și simplu acționezi mecanic. Poate ceilalți se uită ciudat la tine, însă nici asta nu observi. Important este ca tu să nu mai simți emoțiile negative, cel puțin asta vrea creierul să facă.

Mecanismele de apărare pe termen lung

Psihologii spun depre acestea că sunt o armă cu două tăișuri. Pe de-o parte te pot proteja de anxietate sau stres. Fără ele probabil primirea unei sarcini în plus la locul de muncă te-ar da complet peste cap. Pe de altă parte, utilizarea lor prelungită te pot împiedica să te confrunți cu problemele tale emoționale. Mecanismele de apărare folosite pe termen lung te pot face să ascunzi mereu totul sub preș.

Ajuns la vârsta adultă, dacă cineva te întreabă „ce faci?”, creierul tău va spune „excelent!”, chiar dacă nu este așa. Fără o bună cunoaștere a comportamentelor tale în situațiile stresante, vei ignora mereu cauza problemei. Te vei ascunde sub pătură, sperând ca nimeni să nu te întrebe nimic.

Nu vrei să le oferi un răspuns pentru că asta înseamnă să intri acolo unde nu-ți face plăcere. Este oare asta varianta cea mai bună? O să trăiești oare viața cu adevărat? Rămâne ca tu să te întrebi, iar dacă răspunsul este nu, caută sprijinul unui specialist. Nu e nimic rușinos în asta, uneori avem nevoie de sprijin pentru a ne cunoaște mai bine.