În era rețelelor sociale și a tendințelor virale, conținutul induce adesea în eroare, atât adultul care-l consumă, cât mai ales copiii. Astfel, un cuvât de interes precum este astăzi dragostea de sine, poate fi înțeles complet greșit. Dacă tu, ca părinte, te documentezi temeinic și cauți să înțelegi ce este cu adevărat iubirea de sine și ce nu, pentru un copil s-ar putea să fie un drum prea greu de parcurs pe cont propriu. Prin urmare, știi deja că este de datoria ta să-l îndrumi și în acest domeniu, dar cum faci asta? Cum poți cultiva iubirea de sine în viața copilului tău?
Iubirea de sine este un concept vital care ar trebui să fie insuflat în copilărie, încă din anii de creștere. Pentru că este în esență felul în care ne simțim pe noi înșine și, într-un fel sau altul, afectează tot ceea ce facem. Astfel, acest concept ar trebui să fie înrădăcinat în copiii noștri înainte de a ajunge la vârsta adultă, pentru ca ei să se simtă în siguranță și încrezători oriunde ar fi, cu oricine ar fi și orice ar face. Prin urmare, avem pentru tine câteva ponturi numai bune de pus în practică.
De ce ar trebui să fie învățați copiii despre iubirea de sine
Să fim realiști, ca părinte, îți dorești tot ce-i mai bun pentru copilul tău. Vrei ca el să nu cunoască nefericirea, nu vrei ca el să se simtă inferior sau ca cineva să profite de el. Dragostea de sine este o practică integrală pe care trebuie să o ai în copilărie, în mod inevitabil, la vârsta adultă. Stima de sine ridicată și valoarea de sine se nasc din iubirea de sine. Așadar, această practică va reduce semnificativ îndoielile de sine – adesea experimentate de copii în timpul copilăriei lor.
Când copiii se iubesc pe ei înșiși, iau decizii încrezători și se pot ridica confortabil de jos, chiar dacă au căzut destul de tare. Mai mult, ei vor putea, de asemenea, să recunoască când au nevoie de ajutor. Dacă acest proces crucial este ignorat la o vâstă fragedă, înainte ca ei să-și dea seama de sine, aceștia pot fi destul de ușor absorbiți într-o lume percepută ca un concurs de popularitate urât.
Cum poți cultiva iubirea de sine în viața copilului tău?
1. Fă-l să se simtă important
Nimic nu crește stima de sine a copilului tău mai mult decât să știe că este apreciat și iubit. Fă-l să se simtă important punându-l să joace un rol în activitățile de zi cu zi. Participarea la cumpărăturile săptămânale, angajarea lui în treburile casnice sau pasarea unor responsabilități privind animalul de companie, îl va ajuta să simtă că prezența și gândurile lui sunt valoroase. Fă asta în mod constant și vei observa că singur va dori să vină data viitoare pentru a face față provocărilor. Mai mult, va creade că le poate depăși.
2. Complimentează-l în mod corect
De câte ori ai spus: „ești o fată atât de drăguță!” sau „wow, ce băiat puternic ești” în conversațiile cu copiii? Toți am făcut-o. Dar a face complimente la nivel de suprafață ca acestea poate provoca de fapt mai mult rău decât bine stimei de sine a copiilor. Și implicit percepției lor despre iubirea de sine. Complimentarea intelectului lor și lăudarea eforturilor bune (mai degrabă decât rezultate bune) au un impact benefic mult mai puternic.
În loc să-i spui „se putea și mai bine” atunci când copilul vine la tine cu o notă de 7 sau 8, mai bine îi spui cât de tare îi apreciezi efortul. „Să iei nota 10 probabil se simte fain și cu siguranță necesită un efort mare. Îmi dau seama cât de mult ai muncit pentru nota ta”. În acest fel, el nu-și va măsura valoarea în funcție de note. Totodată, probabil că se va strădui să obțină un 10 cu un efort mai mare.
Cum poți cultiva iubirea de sine în viața copilului tău. 5 Sfaturi practice
Complimentele sunt o parte importantă din viața copiilor. Acţionează ca o recompensă şi îi asigură ce comportamente sunt acceptabile şi lăudabile. Așadar, pentru a cultiva iubirea de sine în viața copilului tău, complimentează-l, dar încearcă să o faci în mod corect.
3. Întrebă-l ce se simt despre el însuși
Uneori, copiii trebuie să fie îndemnați să se uite în interiorul lor și să-și dea seama ce se simt despre realizările și eșecurile lor. Pune-i întrebări precum: „Cum te-ai simțit când ai câștigat acel joc?”. Acest lucru va întări ideea că sentimentul de bine vine din interior și nu din aprobarea celorlalți. Îi creează o cale de a fi în contact cu emoțiile lui. Pe măsură ce va vorbi despre asta, va fi tot mai aproape de el însuși. Prin urmare, dragă părinte, caută să exersezi cu el autoreflecția. Acesta este modul în care va învăța să acorde o atenție atentă sănătății lui mintale în viitor.
4. Iubirea de sine nu înseamnă a fi egoist
Explică-i copilului tău că a se iubi pe el însuși este la fel de important ca grija față de aproape. Adesea suntem învățați în mod formal să fim amabili și să avem grijă de ceilalți. Dar, uităm să facem asta pentru noi înșine. Dragostea de sine ia forma unui scut pentru a stabili limite sănătoase și asta nu înseamnă a fi egoist. Deci, nu există niciun motiv să te simți vinovat că ai făcut asta.
Cum poți cultiva iubirea de sine în viața copilului tău. 5 Sfaturi practice
Acest lucru îi va permite să se respecte pe el însuși și pe ceilalți, mână în mână. Când învață să se simtă iubit și fericit ca rezultat, vor putea răspândi această pozitivitate în relațiile lui. Mai mult, își va petrece mai puțin timp îngrijorându-se sau urându-i pe alții și își va direcționa energia spre a fi mai amabil și mai grijuliu.
5. Spune-i că dragostea de sine nu este liniară
Da, știm, este o pastilă greu de înghițit, chiar și pentru un om mare. Așadar, fii cald și iubitor când îi spui copilului tău că iubirea de sine necesită timp, creștere și practică. Nu este un bilet către fericirea pe viață. În realitate este o călătorie și un lucru în curs. Amintește-i copilului tăi că s-ar putea să nu se iubească întotdeauna. Uneori, chiar să se simtă pierdut în acest proces. Dar subliniază că este în regulă și uman să te simți așa. Important este să învețe să se ridice din nou și să avanseze. Ce îi poți spune într-un astfel de moment de cumpănă? „Nu mă iubesc astăzi. Dar mâine este o nouă zi și așa că voi încerca din nou.”
Mădălina Costache