Ce cauzează indisponibilitatea emoțională?

Ce cauzează indisponibilitatea emoțională?

Există probabil multe cauze pentru indisponibilitatea emoțională. Dar o mare parte din cercetările pe această temă s-au concentrat pe stilurile de atașament și pe relația timpurie părinte-copil.

Ce cauzează indisponibilitatea emoțională?

Primele tale relații cu îngrijitorii pot juca un rol cheie în intimitatea și disponibilitatea emoțională.

Atunci când îngrijitorii neagă afecțiunea și sprijinul emoțional sau îi mustră pe copil pentru expresiile emoționale, copiii tind să repete acest model în relațiile lor cu adulți.

Acei copii care nu au primit răspunsuri adecvate la nevoile lor emoționale pot avea mai multe șanse să dezvolte un stil de atașament evitant, o formă de atașament nesănătos.

Aceasta înseamnă că vor avea tendința de a fi mai independenți, fizic și emoțional. Vor avea mai multe dificultăți în a intra in intimitate cu ceilalți, alegând astfel să se bazeze în principal doar pe ei înșiși.

Vezi podcastul cu Paul Olteanu și soția lui, Alexandra. În cadrul episodului acceștia au detaliat și exemplificat fiecare stil de atașament. Spoiler alert: Paul Olteanu a avut mult timp stilul evitant în relații.

„Rănile de atașament”, cum ar fi o istorie de copil abandonat, neglijat sau ridiculizat, pot provoca indisponibilitatea emoțională. Aceste răni se pot dezvolta în copilărie sau mai târziu în viață.

A sta la distanță emoțională are un scop de autoprotecție în aceste cazuri. Pe ideea:

Dacă nu trebuie să simt, atunci nu trebuie să simt durere. Iar dacă nu mă simt prea aproape de tine, atunci nu sunt deosebit de vulnerabil/ă să-mi rănesc sentimentele.”

Tulburarea de personalitate prin evitare, care este diferită de stilul de atașament evitant, poate fi, de asemenea, o cauză a indisponibilității emoționale.

De asemenea, alți factori, cum ar fi influențele culturale și de gen, pot juca un rol în tendința cuiva de a fi indisponibil emoțional. Acest lucru nu înseamnă că disponibilitatea emoțională nu poate fi dezvoltată dacă nu vine în mod natural. Totul ține de alegeri și de dorința fiecăruia de a crește și de a lega conexiuni autentice și sănătoase.