Stilul de atașament și cum se face tranziția la un altul?

Stilul de atașament și cum se face tranziția la un altul?

Dacă credeți că aveți stilul de atașament nesigur, s-ar putea să vă întrebați cum îl puteți schimba. În unele cazuri, acest lucru se întâmplă în mod natural. De exemplu, implicarea într-o relație cu cineva cu un stil sigur te poate ajuta să devii mai sigur la rândul tău. Înaintarea în vârstă poate juca, de asemenea, un factor. Un studiu sugerează că stilurile de atașament pot deveni mai sigure în timp. Cu cât îmbătrânim, cu atât avem mai puțin timp pentru relații care nu ne satisfac nevoile sau ne fac fericiți.

Stilul de atașament și cum se face tranziția la un altul?

A alege să ai un rol activ în schimbarea unui stil de atașament este adesea ceea ce ajută cel mai mult. Prin acești pași simpli, realizabili, poți fi ghidat către un stil mai sigur.

Identifică stilul de atașament pe care îl ai

S-ar putea să nu știi exact care este stilul tău. Crearea unui sentiment de conștientizare de sine asupra stilului tău de atașament te va ajuta să obții un punct de plecare clar în călătoria ta către un stil sigur.

Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este cu sprijinul unui profesionist în sănătate mintală. Aceștia te vor putea ajuta să-ți identifici stilul de atașament și, de asemenea, îți vor oferi instrumente pentru a-l schimba.

Învață de la alții

Cunoști o persoană care navighează în relații cu un sentiment de securitate? Ia în considerare să înveți de la aceasta. Crearea unei conexiuni intenționate cu cei pe care îi percepi ca având un stil de atașament sigur te poate ajuta să observi comportamente sigure. De asemenea, îți poate oferi un spațiu de încredere în care poți experimenta liber și în siguranță o legătură sigură.

Reține că, așa cum noile obiceiuri nu se nasc peste noapte, învățarea și adoptarea unui nou stil de atașament necesită timp și răbdare. Există, de asemenea, mulți alți factori care influențează modul în care formezi legături cu alți oameni.

Dacă trăiești cu o afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de personalitate dependentă sau tulburarea de personalitate limitată, poate fi mai eficient să lucrezi cu un profesionist în domeniul sănătății mintale.

Fii reflexiv și proactiv

După cum s-a spus anterior, schimbarea unui stil de atașament nesigur poate necesita timp și efort. Acesta este motivul pentru care este important să lucrezi la strategii care te ajută să devii conștient de orice tipare de gândire și comportamente distorsionate.

Iată câteva sfaturi de luat în considerare pentru a-ți putea începe calea spre schimbarea stilurilor de atașament:

Ține un jurnal de emoții. Poate fi o idee bună să-ți înregistrezi cele mai recurente emoții atunci când te gândești la relațiile tale. Acest lucru te poate ajuta să identifici modele. De exemplu, simți de obicei că alții nu te iubesc suficient?

Apasă butonul de pauză. Deoarece în acest moment este posibil să fi identificat câteva gânduri și comportamente care nu se bazează pe dovezi, poate dorești să întrerupi reacțiile. Aceasta înseamnă că, în loc să reacționezi imediat la ceea ce presupui că se întâmplă, calmează-te, identifică dovezile și apoi răspunzi pe baza acestora.

Gândește-te la cealaltă persoană. O parte din a avea un stil de atașament sigur este să devii responsabil pentru rolul tău în relație. Pentru asta, poate dorești să te gândești la modul în care comportamentele tale pot afecta cealaltă persoană. Nu ai încredere în cineva fără dovezi? Alungi pe cineva căruia îi pasă cu adevărat de tine?

Stilul de atașament și cum se face tranziția la un altul?

Evaluează-ți alegerile. Relațiile se întâmplă între două persoane. Oricât de important este să devii responsabil pentru partea ta, poate fi, de asemenea, o idee bună să te uiți obiectiv la obligații. Oare alegi parteneri care întăresc un atașament nesigur?

Comunicați deschis. Exprimarea modului în care te simțiți într-un mod clar îți poate ajuta partenerul să-ți recunoască nevoile și să le răspundă. De asemenea, vă poate ajuta să vă creșteți încrederea în spațiile sigure pe care le oferă relația voastră.

În concluzie stilul de atașament pe care îl ai îți formează drumul într-o relație. Important este să-l identificăm pentru a pute fi conștienți de el.