Ce este indisponibilitatea emoțională?

Indisponibilitatea emoțională se referă la cineva care nu răspunde nevoilor tale emoționale. Un bărbat sau o femeie indisponibil din punct de vedere emoțional are dificultăți în exprimarea sau gestionarea emoțiilor și în apropierea emoțională de alți oameni.

Ce este indisponibilitatea emoțională?

Gândește-te la următorul scenariu:

Te întâlnești în oraș, la o cafea, cu persoana de care te simți atras. Totul pare că merge bine. V-ați strâns în brațe de cum v-ați văzut, amândoi zâmbitori și dornici să petreceți timpul împreună. Cafeaua este delicioasă, chiar ți-a mulțumit pentru pont, căci nu știa de acel local. Desigur că tu te-ai ocupat de organizare pe cont propriu, căci el/ea nu părea să aibă preferințe indiferent ce spuneai. Vorbiți despre muncă, despre ultimul episod apărut din serialul vostru preferat și poate despre ce a-ți făcut înainte să vă vedeți. Vorbiți, zâmbiți și savurați împreună cafeaua aromată.

La un moment dat însă, constați că s-a așternut tăcerea între voi. Nu apuci să te gândești prea mult la ce ai zis, pentru că brusc interlocutorul tău își amintește că stand-up-er-ul său preferat a scos un episod nou pe YouTube. Vă uițai împreună, râdeți și întâlnirea ia final.

Ajungi acasă și ai un sentiment ciudat în stomac. Nu înțelegi de unde vine. Doar ai avut o zi bună, ba chiar ai ieșit în oraș cu omul de pare îți place. Alegi să-l ignori și te apuci să-i scri un measaj. Vrei să-l anunți că ai ajuns cu bine și să vezi ce face. Trec zece minute, trece o oră, două și adormi. Dimineață te trezești cu mesaj: „Super! Am ajuns și eu.”

Ce alegi să ignori acum, la fel ca la cafenea, este indisponibilitatea emoțională a persoanei cu care ai ieșit la întâlnire. Momentul de tăcere menționat mai sus nu a fost altceva decât un prim semnal că ai pășit într-o zonă inaccesibilă. L-ai întrebat despre relația pe care o are cu tatăl lui/ei, atunci când a menționat o secvență din serial în care personajul principal avea o discuție aprinsă cu părinții lui.

Indisponibilitatea emoțională vs Disponibilitatea emoțională

Lipsa intimității emoționale este un semn de indisponibilitate într-o relație. Dacă partenerul tău nu este deschis la conversații mai profunde despre sine sau despre voi, acesta ar putea fi catalogat ca indisponibil.

Când spunem că cineva este indisponibil din punct de vedere emoțional, ne referim la faptul că nu se simte confortabil să-și simtă propriile emoții, să împărtășească emoții cu ceilalți sau să fie prezent și receptiv la emoțiile altcuiva” – dr. Lindsay Jernigan, psiholog clinician licențiat din South Burlington.

Pe de altă parte, cineva care este disponibil din punct de vedere emoțional este confortabil să împărtășească o conexiune neinhibată cu altcineva. Aceasta include intimitatea emoțională.

Fiecare este diferit și poate exprima indisponibilitatea emoțională în felul său. Cu toate acestea, cineva care este indisponibil din punct de vedere emoțional poate:

  • considera că este dificil să vorbească despre sentimentele lor
  • evita anumite subiecte sau situații care implică exprimarea emoțiilor

Mulți oameni, în special persoanele identificate cu sexul masculin, primesc mesaje întărite cultural că vulnerabilitatea emoțională este slabă. Ca răspuns, dezvoltă modele de indisponibilitate emoțională în încercarea de a se ridica la nivelul așteptărilor culturale de gen” – dr. Lindsay Jernigan, psiholog clinician licențiat din South Burlington.

Totuși, este o concepție greșită că numai bărbații prezintă semne de indisponibilitate emoțională sau că toți bărbații sunt indisponibili emoțional.