Internetul este captivant. Poți afla răspunsul la orice curiozitate în doar câteva secunde. Comunicarea cu oamenii dragi este mult mai rapidă. Poți afla cum să ajungi în timp util la locul dorit. Cumpărăturile s-au mutat și ele în online. Îți poți achiziționa canapeaua mult visată din două clickuri. Pare că orice este posibil în mediul online. Cu toate acestea, apare o întrebare importantă. Ești în siguranță pe internet?
Ovidiu Toma, CEO CryptoData, invitat în podcastul Fain&Simplu a spus că:
„Primejdia nu mai este pe stradă, primejdia este în mediul electronic”
În timpurile nu foarte îndepărtate, oamenii nu se simțeau în siguranță pe străzi. La lăsarea serii mai ales, rar vedeai oameni plimbându-se pe drum. Astăzi, putem vedea cum lucrurile s-au schimbat. Viața de noapte nu mai reprezintă un pericol.
„Pericolele în mediul online sunt de 1000 de ori mai mari decât pe stradă” – Ovidiu Toma
Cu toate acestea, apariția internetului a creat un nou mediu plin de pericole. Un loc în care riscul este poate și mai mare decât în realitate. În episodul 068, Ovidiu Toma detaliază acest subiect și oferă mici repere pentru a ne proteja în online.
Mai jos îți prezentăm câteva lucruri de care trebuie să ți cont atunci când accesezi calculatorul sau telefonul. Dacă vrei să fii cât mai puțin expus pericolelor, ai în vedere următoarele aspecte.
Cum să fii în siguranță pe internet?
Sfatul numărul 1
Nu furniza niciodată informațiile tale personale. Când comunici cu cineva în online, nu menționa locația ta curentă, adresa de la locul de muncă sau de acasă. Deși rețelele de socializare te „îndeamnă” să faci asta, punându-ți la îndemână butoane de locație, încearcă să amâni postarea. Așteaptă să părăsești locul în care ai făcut poza sau clipul pentru a posta astfel de detalii.
Sfatul numărul 2
Nu accesa link-uri care par suspecte și nu răspunde mesajelor care au incluse astfel de căi de acces. De cele mai multe ori, acestea ascund viruși.
Sfatul numărul 3
Cunoaște-ți „prietenii online” așa cum îi cunoști și pe cei din realitate. Precum spunea și Ovidiu Toma:
„oamenii care constituie primejdia în online sunt din toată lumea”.
Nu acorda încredere atât de rapid. Nu toți oamenii din online sunt onești. Rămâi prudent. Există posibilitatea ca unii să nu aibă intenții bune. Unii vor să te rănească fizic, să profite de inocența și vulnerabilitatea ta. Unii vor să te șantajeze cu diverse pentru a obține foloase materiale și nu numai. Alții vor să-ți fure pur și simplu banii din cont.
Sfatul numărul 4
Fii atent la oricine îți oferă ceva gratuit. Este posibil să întâlnești oameni care vor să-ți ofere bani sau alte produse. Poate vor chiar să stabiliți o întâlnire pentru a intra în posesia lor. Nu merge neînsoțit într-un loc cu o persoană necunoscută! Nu accepta ca cineva necunoscut ție să vină la tine acasă.
Tot la capitolul gratuitate putem aminti și descărcarea de aplicații. În cadrul podcastului Fain&Simplu, Ovidiu ne atrage atenția cu privire la aplicațiile multimedia gratuite.
„100% în momentul în care o aplicație este gratuită, tu ești produsul!”.
Acesta a oferit ca exemplu celebrul caz al aplicației FaceApp, care dădea acces unor hoți la informațiile din telefonul utilizatorului. Cu alte cuvinte, nu descărca aplicații de la vendori necunoscuți. Este posibil să plătești mai scump decât ai crede.
Alege să folosești aplicațiile gratuite doar de la vendori cunoscuți. Într-adevăr, nici acolo nu vorbim de gratuitate, însă prețul nu este atât de ridicat. Spre exemplu, chiar și alicația whatsapp vrea ceva de la tine. Ca și altele asemănătoare, aceasta ajută la construcția și la profilarea individului. Prin urmare, orice informație o comunici acolo, va fi folosită în scop de marketing.
Sfatul numărul 5
În ceea ce privește cumpărăturile online, acestea sunt astăzi destul de sigure dacă respecți câteva reguli de bun simț. Cum ar spune și Ovidiu Toma, „înainte să cumperi, fă un minim de research”. Asigură-te că bunurile sunt vândute de o firmă de încredere care folosește un server securizat. Vei știi dacă acel site este securizat, dacă în partea de sus a ferestrei browserului apare o pictogramă de lacăt. Un alt aspect important la care trebuie să fii atent este dacă adresa web începe cu „https:”. Caută pe internet date despre acea firmă. Este înregistrată oficial? Are o adresă poștală? Au la vedere telefonul și mail-ul? Echipa din spatele afacerii este menționată?
Sfatul numărul 6
Nu trimite datele tale bancare prin e-mail sau mesaj privat. Băncile legite și magazinele online nu vor cere niciodată să faci acest lucru. Aceasta nu este o modalitate sigură de a trimite informații. De altfel, nicio altă informație financiară nu trebuie transmisă prin aceste metode. Poți deveni rapid o victimă a fraudei de identitate.
Acum că ai această listă de repere sperăm să te simți mai pregătit pentru nesiguranța din online. Nu uita, rămâi prudent! Informează-te la fiecare pas din surse sigure. Dacă ții cont de această listă scurtă o să fii mai în siguranță pe internet.