Echilibrul dintre minte, trup și suflet pare a fi, de multe ori, o misiune imposibilă. Când știi că ai zeci de task-uri urgente la birou, copilul bolnav, prietenii care te sună în disperare să mai ieși cu ei în oraș, animalul de companie care trebuie dus la veterinar și colac peste pupăză s-au anunțat și socrii că vin în vizită, cum să fii zen? Toate par să vină buluc spre tine și tot ce vezi, gândești și simți este haos. Ei bine, stop! Se poate și altfel.
Data viitoare când simți că lumea îți fuge de sub picioare, amintește-ți de acest articol. Aici vei găsi cele mai simple și eficiente sfaturi pentru a-ți găsi echilibrul dintre minte, trup și suflet. Indiferent cât de mare îți pare haosul din jur, putem oricând face ordine fain și simplu.
Echilibrul dintre minte, trup și suflet: 15 sfaturi simple
Mai jos ai lista celor mai simple sfaturi pentru momentele în care mintea, trupul și sufletul par a fi certate. Un top cincisprezece sugestii de făcut pentru a-ți regăsi liniștea, sub toate formele ei. Citește-le cu atenție și alege să integrezi ce ți se potrivește în rutina ta zilnică. Fii prezent și observă cum viața ți se schimbă în bine.
1. Exerciții fizice.
Știm, știm, este dificil. De ce nu se întâmplă acest echilibru stând pe canapea? Ei bine, orice lucru frumos din viața asta necesită puțin efort. Așadar, găsește un exercițiu care-ți place și începe să-l practici regulat. Exact, alege unul singur (cel puțin până îi prinzi cu adevărat gustul și îți vei dori diversitate). Cercetările arată că exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit prin pomparea oxigenului în creier și eliberarea endorfinelor.
2. Fii recunoscător.
Oprește-te! Când simți că nimic nu merge cu nimic, oprește-te și respiră. Adu-ți în minte toate lucrurile pe care le ai și toți oamenii faini din viața ta. Oprește-te și fii recunoscător! Încearcă să introduci în rutina ta acest moment destinat aprecierii. Fie dimineața, înainte să-ți începi munca, fie seara, înainte de culcare, fă-ți o listă mentală sau fizică cu ceea ce te face să simți recunoștință. Probabil nu este prima data când ți se dă acest sfat, chiar și noi repetăm de multe ori pe site și asta complet justificat. Beneficiile pentru sănătate ale recunoștinței sunt vaste, de la ameliorarea stresului, la consolidarea relațiilor sociale și multe altele.
Echilibrul dintre minte, trup și suflet: 15 sfaturi simple
3. Dormi mult.
Somnul este regenerator pentru corpul tău. Cu cât dormi mai mult, cu atât vei face mai bine a doua zi. Dacă întâmpini dificultăți în a obține odihna reparatorie de care corpul tău are nevoie, citește asta:
- 3 trucuri pentru un somn odihnitor, pe care să le pui în practică
- Care este temperatura optimă pentru un somn liniștit și odihnitor
- Ce este igiena somnului?
- Cum pot afecta pijamalele calitatea somnului
4. Respiră adânc.
Obișnuiește-te să respiri adânc pe parcursul zilei. Poate ți se pare un sfat banal, însă mulți nu știu cum să respire profund și mai cu seamă nu cunosc toate beneficiile cu care acest mic lucru vine la pachet. Spre exemplu: ameliorarea stresului, scăderea tensiunii arteriale și concentrarea mai clară.
5. Instalează filtre de apă în casă.
Dacă nu îți este în obicei să cari baxuri de apă la fiecare sesiune de cumpărături, ia în calcul această investiție. În funcție de locul în care locuiești, apa de la robinet poate conține substanțe chimice nocive, cum ar fi PFAS. Așadar, aruncă o privire asupra ofertei din piață și cumpără-ți un filtru pentru apă. S-ar putea să fie cea mai bună investiție din an.
6. Împământează-te.
Literalmente. Plantează-ți picioarele goale în pământ cât mai des posibil pentru a profita de unele dintre beneficiile vindecătoare ale naturii. Încearcă și observă-ți corpul. Cu siguranță va fi o experiență transformatoare.
7. Mănâncă organic.
Încearcă să consumi cât mai multe fructe și legume de sezon. Știm că poate necesita un efort în plus pentru tine, însă crede-ne că merită. Citește aici despre minunile pe care le pot face pentru sănătatea ta.
Echilibrul dintre minte, trup și suflet: alimentație
8. Fă mai multă yoga.
Vorbim despre un exercițiu care este la fel de bun pentru minte, precum este pentru corp. Dacă nu ai integrat deja această practică în rutina ta, iată aici cum poți practica chiar din confortul casei tale. Și dacă încă ai dubi, aruncă o privire și asupra beneficiilor.
9. Zâmbește mai mult.
Poate suna a mesaj scris în stația de metrou, însă crede-ne are un impact major în a-ți găsi echilibrul dintre minte, trup și suflet. Se simte pur și simplu minunat, iar unele cercetări arată chiar că „falsificarea” unui zâmbet ne poate face să ne simțim mai fericiți în acest moment. Cumva mintea se dă după trup și apoi sufletul se aliniază de la sine. Testează și observă!
10. Petrece mai mult timp cu cei dragi.
În viața noastră aglomerată, trebuie să ne facem timp pentru oamenii care contează cel mai mult pentru noi. Scrie-ți în agendă ca punct de bifat săptămânal să te întâlnești cel puțin un prieten sau un membru al familiei doar pentru a vedea cum este. Sau, dacă timpul nu-ți permite vizita sau întâlnirea la cafea, formează-ți obiceiul de a suna.
11. Trăiește-ți pasiunea.
Fă mai mult din ceea ce iubești și mai puțin din ceea ce nu. Începerea unei practici de vizualizare te poate ajuta să înțelegi clar cum ar putea arăta pasiunile ta în practică. Ai aici mai multe detalii, dacă acest sfat îți surâde să-l pui în practică.
Citește și: 9 sfaturi pentru a-ți găsi pasiunea
Trăiește-ți pasiunea
12. Meditează.
Pune-ți ceva timp deoparte în fiecare zi pentru a-ți odihni mintea. Una dintre cele mai bune metode este meditație. Atenție! Nu trebuie să practici ore în șir, chiar și câteva minute sunt suficiente, important este să îți formezi acest obicei. În plus, dacă meditația clasică nu-ți surâde, poți încerca tehnici alternative, dar la fel de eficiente, cum ar fi mandala.
13. Ia în considerare filtrarea dușului.
Îți amintești acel punct despre apa de la robinet? Același lucru este valabil și pentru dușul tău! Ia în considerare investiția într-un filtru, mai ales dacă ești predispus la piele uscată sau sensibilă. Corpul tău, dar și mintea, îți vor mulțumi mai târziu.
14. Ieși mai mult în aer liber.
Mergi la o drumeție și bucură-te de natură. Ieșirea în spațiul verde, în special, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni neurologice. Un singur drum pe munte, poate face minuni pentru minte, trup și suflet. Mai multe detalii aici:
- Drumețiile: 6 beneficii pentru minte
- 10 motive pentru care drumețiile sunt bune pentru suflet
- Drumețiile: 5 beneficii pentru trup de care trebuie să știi
15. Mănâncă multă verdeață.
Legumele cu frunze verzi, sunt bogate în vitamine și minerale. Începe fiecare dimineață cu un smoothie verde sănătos și observă-ți corpul cum îți mulțumește pentru asta. Poate mintea nu va fi așa încântată la început, însă fă un mic efort și fă primul pas. S-ar putea să-ți placă mai repede decât crezi.
Mădălina Costache