Care este temperatura optimă pentru un somn liniștit și odihnitor

sursă foto: pexels.com

Perioada Sărbătorilor de iarnă a ajuns la final, iar după o perioadă încărcată de vizite, mâncare din abundență și un program de odihnă schimbat aproape radical, este necesar să acordăm atenție somnului. Te-ai întrebat vreodată care este temperatura optimă pentru un somn liniștit și odihnitor?

Rolul principal al unei vacanțe este odihna, însă nu de puține ori se întâmplă ca somnul de calitate să lipsească din lista beneficiilor unui concediu relaxant.

Crearea – și menținerea –  unui mediu perfect pentru odihnă este esențială pentru a obține un somn de calitate. Acesta fiind vital pentru sănătate și bunăstare.

Pentru a te bucura de un somn odihnitor, trebuie să acorzi o oarecare atenție mediului înconjurător.

Organismul nostru se bazează pe ritmurile circadiene. Acestea sunt procese biologice interne ce ne reglează corpurile pe o perioadă de 24 de ore, pentru a ști când să ne trezim sau să dormim. Deoarece ritmurile circadiene se aliniază de obicei cu ridicarea și căderea soarelui, lumina și temperatura optimă joacă un rol important în pregătirea corpului pentru somn.

Determinarea temperaturii recomandată a fi menținută în dormitor poate ajuta la promovarea odihnei de calitate. Semnalând corpului că este timpul să se odihnească.

Cum este influențat somnul de temperatura dintr-o cameră

Motivele care stau la baza modificărilor temperaturii optime pentru somn la ciclul zi/noapte sunt destul de complexe. În procesul adormirii, temperatura corpului începe să scadă. Aceasta fiind legată de o reducere a timpului necesar pentru a adormi.

Așa cum precizam anterior, ciclul de somn este reglat de ritmul circadian. Ritmul circadian se bazează pe ciclul lumină-întuneric al soarelui. Este controlat de o parte a creierului numită nucleu suprachiasmatic, situat în hipotalamus. Acest „ceas corporal” principal își primește indicii de la o serie de factori de mediu și personali. Variind de la cantitatea de expunere la lumină (cea mai semnificativă), până la exerciții fizice și temperatură.

Temperatura de bază a corpului oscilează în jurul valorii de 98,6 grade Fahrenheit (37 grade Celsius), dar fluctuează cu aproximativ 2 grade pe parcursul nopții. Scăderea temperaturii începe cu aproximativ două ore înainte de a merge la culcare, coincide cu eliberarea hormonului de somn – melatonina. În timpul somnului, temperatura corpului continuă să scadă, atingând un punct scăzut dimineața devreme și apoi încălzindu-se treptat pe măsură ce ziua progresează.

Principalul mod prin care corpul se răcește pentru somn are loc prin intermediul unui proces numit vasodilatație. Ceasul circadian trimite un semnal pentru a crește fluxul de sânge către extremități. Acesta este motivul pentru care unii oameni pot avea mâini și picioare calde – care pot fi confundate cu temperatura generală a corpului – noaptea. Persoanele care au picioarele reci pot prezenta un risc mai mare de insomnie. Posibil din cauza unei perturbări a acestui proces.

Temperaturile mai ridicate pot provoca disconfort și neliniște

Un dormitor cu temperatura prea mare poate interfera cu abilitățile de termoreglare ale corpului și poate provoca oboseală. Adesea această  oboseală se va resimți fizic și psihic, însă persoana din acea încăpere nu poate adormi.

Temperatura corpului afectează nu numai debutul somnului, ci și calitatea acestuia și timpul petrecut în diferite etape de somn.

O temperatură corporală de bază mai ridicată a fost asociată cu o scădere a somnului reparator cu unde lente și a calității subiective a somnului. În mod similar, o diferență mai mare de temperatură între nucleu și extremități – ceea ce indică faptul că organismul nu trimite eficient căldura departe de nucleu – a fost asociată cu o eficiență scăzută a somnului și o probabilitate mai mare de a te trezi după ce ai adormit.

În timpul somnului REM, organismul încetează majoritatea comportamentelor de reglare a temperaturii, cum ar fi transpirația sau frisonul, lăsându-vă mai sensibil la schimbările de temperatură ambientală. Așadar, temperaturile ambientale excesiv de calde par, de asemenea, să reducă timpul petrecut în somn REM10.

Pe lângă faptul că provoacă amețeli în ziua următoare, o scădere a somnului REM poate avea un impact negativ asupra recuperării corporale și a sistemului imunitar, precum și asupra învățării, memoriei și altor procese.

În timp ce o temperatură rece în dormitor nu este considerată a fi la fel de dăunătoare ca o temperatură prea caldă a dormitorului, aceasta poate provoca, de asemenea, disconfort și poate avea ramificații pentru somnul REM și tensiunea arterială.

Care este temperatura optimă pentru somn

Consensul oamenilor de știință este că temperatura în dormitor ar trebui să fie în intervalul 15-22°C. Acest lucru vă permite să pierdeți căldura corporală pe tot parcursul nopții, esențială pentru un somn bun .

Temperatura optimă pentru somn nu este singurul factor pe care trebuie să îl luați în considerare. Temperatura de sub lenjerie este, de asemenea, importantă. Aceasta trebuie să fie aproximativ între 27 și 32°C  pentru a asigura un somn bun.

Umiditatea aerului este, de asemenea, importantă. Valorile ridicate ale umidității, în special în climatele calde, au un impact negativ asupra somnului profund și cresc starea de veghe.

            Temperatura optimă toamna și iarna

Organismul uman este obişnuit cu alternarea anotimpurilor astfel încât nu este indicat să existe aceeaşi temperatură în casă pe tot parcursul anului. Se recomandă ca pe timpul iernii, temperatura ideală în locuință trebuie să fie cu 1-2 grade mai scazută decât vara, adică în jur de 20-22 de grade.

            Temperatura optimă primăvara și vara

În urma a numeroase studii realizate de-a lungul timpului, specialiștii afirmă că temperaturile ideale în casă, în sezonul cald, sunt cu 10 grade mai scăzute decât cele din exterior. Așadar, se poate vorbi despre 18-20 de grade pe timpul nopții (dormitor).

Cum poți controla temperatura din locuință

Controlul temperaturii casei se referă la procesul de menținere a interiorului unei case la o temperatură confortabilă, uniformă și reglată. A avea o temperatură uniformă înseamnă a limita cantitatea de schimbări de temperatură în întreaga casă.

Cheia principală în menținerea unei temperaturi confortabile este aceea de a avea o serie de componente diferite în casă. Toate ar fi indicat să contribuie la izolarea încăperilor.

Temperatura din locuință poate fi controlată cu ajutorul unor produse de constructii care pot izola termic casa și te pot ajuta sa economisești. Cu toate astea, dacă nu ai în plan o  renovare în viitorul apropiat, termostatul este alegerea potrivită în sezonul rece, iar în sezonul cald, bineînțeles, aerul condiționat.

Bianca Ion