Toți o facem într-o formă sau afla, fie că ne place sau nu să recunoaștem. În ciuda zicalei: „Dacă nu ai ceva frumos de spus, nu spune nimic” – oamenii iubesc bârfa. Fie la locul de muncă, în familie sau cu prietenii, inevitabil se ajunge la dicuții despre alții.
În general, când te gândești la bârfă, îți vine în minte ceva rău, nu? Cineva s-a despărțit sau a divorțat, altcineva și-a pierdut locul de muncă sau a fost înșelat, toate sunt subiecte fierbinți.
Cercetătorii definesc bârfa ca pe o discuție despre oamenii care nu sunt prezenți. Acest lucru nu este neapărat rău, mulți cred că este ceva natural care ajută la crearea de comunități. De altfel, oamenii iubesc bârfa sub toate formele ei, fie ea negativă sau pozitivă.
În 2019, 467 de oameni au fost lăsați să vorbească timp de o oră, iar rezultatul a fost surprinzător. Cercetătorii credeau că vor bate în cui faptul că oamenii preferă să vorbească de rău persoanele absente. În realitate, nu s-a întâmplat așa! Majoritatea bârfelor au fost de fapt neutre.
Este adevărat că aproximativ 15% din discuții au fost bârfe negative și doar 9% au fost pozitive. Cu toate acestea, majoritatea timpului petrecut vorbind despre alții a fost considerat imparțial. Greu de crezut, nu?
De ce oamenii iubesc bârfa?
Pur și simplu pentru că suntem oameni.
Bârfa a fost dintotdeauna modalitatea noastră de a ne unii cu ceilalți. De-a lungul timpului, acest tip de comunicare a ajutat la crearea și mai cu seamă la susținerea grupurilor.
Pe de-o parte, când spui ce-ți place, iar altcineva îți spune același lucru, automat se creează o legătură. La fel se întâmplă și în cazul în care, spui că ceva sau cineva nu-ți place și primești aprobare. Ți s-a întâmplat?
Pe de altă parte, există teama de a nu intra în gura lumii. Nu te simți bine când ești bârfit, așadar cauți să rămâi neobservat pentru a rămâne în siguranță. Dacă cineva te vede cu ochi răi, îi poate influența și pe alți să o facă. Prin urmare, nu vrei să fii dat afară din grup.
Totodată, oamenii iubesc bârfa pentru că este la modă. Dacă societatea promovează acest tip de comunicare, nu te poți abate de la el riscând să fii îndepărtat. În acest caz, să ne gândim numai la anii de liceu. Câte bârfe au auzit pereții școlii? Probabil și tu ai cedat la un moment dat grupului și ai bârfit. Nu te judeca, uneori nu se poate altfel, mai ales în adolescență.
Gânduri de final
- Vrei să spui ceva de bine despre o persoană care nu este prezentă? Oprește-te!
- Ai ceva rău de adăugat despre un om absent? Pune-ți mâna la gură!
Cu ce-l ajuți? Aceasta este întrebarea pe care Levi Elekes te îndeamnă să ți-o pui.
Invitat în podcastul Fain&Simplu, acesta a vorbit despre relația lui cu Mira, dar și despre multe alte subiecte interesante. Când bârfa a venit în discuție, acesta a zis:
Să spunem că noi avem un prieten care a făcut nu știu ce și îl bârfim. Cu ce-l ajutăm? Hai să-i spunem direct lui. – Levi Elekes
Altfel spus, vrei să crești? Vrei să îi ajuți și pe ceilalți să se dezvolte? Vorbește tot ce simți și ce gândești direct cu persoana în cauză. Renunță la “telefonul fără fir”!
Dacă ai ceva ce nu-ți place la o persoană, spune-i, fără teamă! Nu folosi un ton agresiv sau jignitor. Doar prezită situația cu calm. Cel mai probabil acea persoană o să se gândească de două ori la ce ai spus. Dacă ai dreptate, fii sigur că deschiderea și sinceritatea ta îl va determina să facă o schimbare.
Pe de altă parte, dacă ai ceva bun de spus despre cineva, fă-o! Nu ezita să împarți energie pozitivă în jurul tău. Complimentele sincere aduc un mare plus nu doar în viața celui admirat, dar și în a ta.