De ce relațiile cu diferență mare de vârstă sunt tabu

Relațiile cu diferență mare de vârstă au existat întotdeauna. În ultimii ani însă, acestea au devenit tot mai intens criticate de către oameni. Privi indiscrete și vorbe spuse în șoaptă, toate îndreptate către ei. Cine sunt “ei”? Cei doi oameni care se sărută, deși par mai degrabă părinte și copil decât iubiți. Este asta o problemă? De ce acest tip de relație este atacat de toată lumea? În continuare vom răsăunde la cele mai populare curiozități și vom încerca să înțelegem de ce este un subiect tabu.

De ce relațiile cu diferență mare de vârstă sunt tabu

Relațiile cu diferență mare de vârstă sunt un subiect de bârfă!

Trebuie să aducem în  atenția ta că nu toate relațiile cu diferență mare de vârstă sunt toxice. Exemplele mediatizate în ultimii ani au făcut ca acestea să pară nepotrivite. Realitatea nu este mereu după cum spune lumea.

Dacă el este mai mare, iar ea o tânără domnișoară, atunci stă cu el pentru bani. În cazul în care ea este mai bătrână decât el, situația este și mai gravă.

  • „Poate să-i fie tată!”
  • „Zici că-i mama lui, nu iubita!”
  • “Își strică viitorul! Cu să stea lângă un bătrân în pat?”
  • „Cum să aștepte un bebeluș? La școală copiii vor spune că a venit cu bunicul!”

Îți sună cunoscut? Probabil nu le-ai spus niciodată cu voce tare, dar le-ai gândit? Fii sincer cu tine. Dacă nu, este foarte bine. Sunt oameni care pun pe primul loc iubirea sau care pur și simplu aleg să fie neutrii.

  • „Dacă ei se înțeleg și sunt fericiți, ce treabă am eu cu relația lor?”
  • “Atâta vreme cât se iubesc și se respectă, nu văd ce este rău aici.”
  • “Este alegerea lor, dacă ei se simt bine unul cu celălalt, este perfect!”
  • “Nu fac rău nimănui, doar se iubesc! Ce este de discutat?”

Așa este! Nimeni nu ar trebui să comenteze viața privată a altora, însă din păcate, realitatea este ala. Tu de ce parte ești?

Ce sunt relațiile cu diferență mare de vârstă?

Ești într-o relație cu diferență mare de vârstă dacă ești cu zece ani mai mic decât partenerului. FALS! Nu există așa ceva! Nimeni nu a stabilit că o diferență de “x” ani este prea mare.

Pentru unii ai o astfel de relație și pentru cinci ani distanță. Alții în schimb vor spune că unsprezece ani diferență este în regulă. Patru sau zece, douzeci sau patruzeci, acestea sunt doar numere.

Poți fii într-o relație cu un om de 50 de ani, dar care trăiește viața ca o persoană de 30. Atâta vreme cât sunt interese comune, iar acțiunile se potrivesc cu gândurile, totul este în regulă. Problema apare des atunci când prietenii sau familia aduc cuvinte grele la adresa cuplului. Este greșit să crezi că sufletul tău pereche trebuie să fie maxim cu cinci ani mai mare. Iubirea nu ține cont de vârstă.

De ce relațiile cu diferență mare de vârstă sunt un tabu?

Secole la rând bărbații s-au întâlnit, iar mai apoi căsătorit cu femei mai tinere. Asta nu a tras niciodată semnale de alarmă. Drept pentru care, în cadrul discuțiilor, femeile care își aleg un parener mai tânăr sunt adesea mai judecate.

  • Te întâlnești cu un copil!”
  • Este de vârstă cu copilul tău, nu te deranjează?”
  • “I-ai putea fi mamă, cum să faci asta?”
  • “La viitorul lui nu te gândești? Poate vrea să fie tată, cum să-i mai faci tu un copil?”

Subiectele tabu, cum ar fi de exemplu cumpărăturile la mâna a doua, se nasc din părerea majorității. Dacă societatea spune că nu este în regulă ceva, rar pui la îndoială alegerea ta. În privința relațiilor, oamenii au cele mai multe păreri, fie că vorbim de părinți, bunici, copii sau partenerul de viață.

Fericirea nu este garantată de vârstă. Nimeni nu-ți poate spune cu certitudine că viața ta va fi mai bună lângă cineva de vârsta ta. La fel cum nimeni nu-ți poate garanta nefericirea lângă cineva mai în vârstă. În ambele cazuri, doar timpul poate oferi un răspuns clar.

Când o relație cu diferență mare de vârstă este nepotrivită?

Când o relație cu diferență mare de vârstă este nepotrivită?

Relațiile nepotrivite sunt acelea în care partenerii scot doar ce este mai rău unul din celălalt. Acest lucru se poate întâmpla la orce vârstă, iar Mira o poate confirma. Invitată în podcastul Fain&Simplu aceasta a povestit despre relațiile ei din trecut. În majoritatea cazurilor, partenerii nu o ajutau în niciun fel să înflorească, din contră.

„Intram în relații cu oameni care parcă scoteau ce era mai urât din mine.” – Mira

 Un alt lucru care poate face din acest tip de relație, una nepotrivită sunt dorințele. Dacă unul din parteneri are 50 de ani, iar celălalt are 20, este posibil ca nevoile să fie altele. S-ar putea ca cel mai înaintat să își dorească liniște și timp petrecut în natură, iar tânărul nu. Poate persoana de 20 de ani o să vrea ieșiri în oraș și copii, iar cel de 50 să nu. În aceste cazuri, vorbim de o relație nesănătoasă, care nu poate rezista prea mult.

Pot apărea efecte negative după o astfel de relație?

Răspunsul este da! Persoana mai tânără poate rămâne cu o idee greșită despre ce înseamnă o relație sănătoasă. De asemenea, tinerii se pot folosi de partenerii mai experimentați în viață pentru a-și rezolva problemele din copilărie. Lucru total nesănătos!

Pot apărea probleme în relațiile cu prietenii sau cu familia. Dacă aceștia nu sunt de acord cu relația lor, partenerii se pot îndepărta de oamenii ce le-au fost cândva dragi.

Gânduri de final

Nu lăsa oamenii din jur să aleagă în locul tău! Viața ta este doar responsabilitatea ta. Bine?

Dacă te simți atras de o persoană mai învârstă este în regulă. Nu ești un om ciudat sau cu probleme. Cu toate acestea, înainte ca lucrurile să evolueze, fii sigur că știi ce vrei.

Gândește-te:

  • Simți că vrei o relație pe termen lung?
  • Vrei să te căsătorești?
  • Îți dorești copii?
  • Vrei o casă sau o carieră?

Pune-ți pe foaie toate obstacolele de care ai putea da. Discută cu partenerul tău! El ce simte? Ce nevoi are? Sunteți pe același drum sau direcția se schimbă la un moment dat?

Ca o relație cu diferență mare de vârstă să funcționeze trebuie să existe comunicare sinceră pe orice subiect.

Mai mult decât atât, fie că ne place sau nu asta, vor apărea critici. În România, acest subiect este încă sensibil, așadar asigură-te că sunteți amândoi pregătiți. Dacă nu faceți echipă în fața bârfelor, s-ar putea să nu faceți față.