Ce este trauma transgenerațională?

Ce este trauma transgenerațioanlă?

Trauma transgenerațională se manifestă atunci când experiențele părinților afectează dezvoltarea copiilor. Acest tip de traumă poate fi transmisă generații la rând fără a fi conștientizată. Ne referim la tiparele comportamentale pe care le-am moștenit de la părinții noștri și care ne împiedică să trăim autentic.

Aceste tipare ne conduc inconștient viața, la fel cum au pățit și părinții sau buncii noștri. Dacă vrei să ai control asupra vieții tale, este important să înțelegi ce este trauma transgenerațională și cum se manifestă.

Ce este trauma transgenerațională și cum se manifestă?

Trauma transgenerațională, cunoscută și ca traumă intergenerațională poate apărea biologic, social, mental sau emoțional. Noi moștenim de la părinți, bunici și străbunici un anumit mod de a fi.

Prin prisma experiențelor pe care familia noastră le-a trăit, ajungem involuntar să repetăm alegerile lor. Uneori, putem copia traseul lor în viață, spre exemplu relațiile de familie sau comportamentul de la locul de muncă. Alteori, putem copia emoțiile și sentimentele pe care părinții sau bunicii noștri le-au trăit.

Spre exemplu, dacă bunicul tău a supraviețuit războiului, este posibil ca teama simțită de el atunci să te afecteze. Frica de război a bunicului poate fi parte componentă din anxietatea pe care tu o simți astăzi. Pentru a înțelege și mai bine ce este această traumă, vom povesti un studiu despre șoareci.

STUDIU DE CAZ

În urmă cu ceva vreme, pentru a testa ipoteza privind moștenirea traumelor transgeneraționale, s-a realizat un studiu pe animale. Câțiva șoareci au fost aduși în laborator pentru teste, iar rezultatul a fost uimitor.

Pentru început, șoarecii au fost expuși la un anumit miros, iar mai apoi li s-a administrat un șoc electric. S-a observat că acești șoareci au dat mai departe sentimentul de frică copiilor și nepoților lor. Chiar dacă cercetătorii au oprit șocul electric la a doua generație de șoareci, copiii și nepoții au rămas cu frica. În momentul în care aceștia simțeau acel miros, apărea automat sentimentul de teamă.

În urma studiului s-a concluzionat că același lucru îl fac și oamenii. Pur și simplu, emoțiile și trăirile sunt date mai departe, generație după generație. Acest lucru se întâmplă pentru că impulsul nostru biologic de supraviețuire este unul foarte puternic. Astfel, efectul transgenerațional are un anumit sens evolutiv.

Problema apare însă atunci când impulsul biologic util se suprapune cu viața noastră de zi cu zi. De multe ori, evenimentele din trecutul familiei noastre au generat sentimente de care noi, astăzi, nu mai avem nevoie. Așadar, revenind la exemplul bunicului, putem spune că anxietatea ta se trage dintr-o teamă nejustificată. Dat fiind că războiul s-a terminat și trăim o vreme de pace, teama nu-și mai are locul. Prin urmare, pentru a ne vindeca emoțiile pe care astăzi nu le înțelegem este foarte important să știm istoria familiei.

Mai multe despre trauma transgenerațională poți afla urmărind episodul 048 din Fain&Simplu. Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut specialist și supervizor în psihoterapii explică, pe înțelesul tuturor, cum vindecăm rănile moștenite.

Mădălina Costache