O locuință curată și ordonată ne poate da adesea o stare de bine. În plus, e și un spațiu sigur mai ales pentru aceia dintre noi care se confruntă cu alergia la acarieni. Totodată, să faci curățenie generală în casă e privită ca o responsabilitate consumatoare de timp și uneori obositoare, în special când vine vorba despre spațiile de dimensiuni generoase. Curățenia generală, de exemplu, se poate transforma într-o sarcină care se poate-ntinde chiar și pe durata unei zile întregi.
Vestea bună e că putem transforma curățenia în casă într-o sarcină mai ușoară și mai rapidă – da, inclusiv în apartamentele sau casele de peste o sută de metri pătrați. Important e să punem în practică o serie de trucuri simple, care ne ajută să ducem această sarcină la bun sfârșit într-un mod inteligent.
În articolul de azi am adunat 7 tips & tricks care te ajută să faci curățenie în casă într-un mod eficient. Astfel, ele pot contribui la economia de timp și de energie, două dintre cele mai importante resurse de care dispunem. Iată despre ce este vorba:
Cum să faci curățenie în casă într-un mod eficient – tips & tricks
Stabilește o zi pentru curățenia generală
Să iei camerele la ordonat și curățat pe rând, în zile diferite, s-ar putea să nu se dovedească o idee practică, mai ales dacă nu o faci în zile consecutive. Tocmai de aceea, e indicat să dedici curățeniei generale o zi în calendarul tău, în care să te ocupi de toate încăperile.
Sigur, unele sarcini pot să difere de la o săptămână la alta: e puțin probabil să speli perdelele și draperiile în fiecare săptămână sau să duci covoarele la curățătorie la fiecare două săptămâni – cu excepția situației în care ai vărsat din greșeală ceva pe ele între timp.
Apropo: când zicem „o zi pentru curățenia generală”, nu ne referim la o zi întreagă. Desigur, pot exista situații în care e nevoie să stai câteva ore bune, dar, dacă pui în practică trucurile de mai jos, cu siguranță poți termina totul în doar două-trei ore (sau, în funcție de dimensiunea locuinței, și mai repede).
Fă ordine în mod regulat
E mai ușor să faci curățenie – iar aici ne referim atât la curățenia săptămânală generală, cât și la acele mici sarcini zilnice, precum așezarea hainelor în dressing sau spălatul vaselor – dacă menții ordinea. Pune fiecare obiect la locul lui imediat după ce l-ai folosit: gândește-te că e mai ușor și mai rapid să dai cu aspiratorul când nu trebuie să strângi toate rufele împrăștiate prin cameră (sarcină mai migăloasă, care ar putea dura mai mult decât aspiratul în sine).
Încearcă să păstrezi doar obiectele de care ai cu adevărat nevoie
Uite un truc inspirat din principiul fundamental al minimalismului: less is more. Și nu, nu zicem că trebuie să-ți (re)amenajezi locuința în stil minimalist – mai ales că nu e pe placul tuturor și e perfect în regulă să fie așa.
Ce vrem să-ți transmitem, însă, e că merită să te „inspiri” din „caracterul practic” al minimalismului. Cu cât păstrezi mai puține obiecte – fie că vorbim despre cele decorative, despre haine sau altceva -, cu atât îți va fi mai ușor să faci curățenie și să menții ordinea zilnică.
Hai să-ncercăm un exercițiu de imaginație: e mult mai rapid să ștergi praful într-un living unde ții doar obiectele decorative utile și/sau cu valoare sentimentală/care-ți aduc bucurie decât într-unul cu o grămadă de vaze, perne decorative, statuete pe care nici nu mai știi de unde le ai.
Curăță bucătăria după fiecare utilizare
Truc megautil în special pentru aceia dintre noi care gătesc des (chiar zilnic sau de mai multe ori pe zi). E bine să ștergi suprafețele de lucru, aragazul, cuptorul, hota, cuptorul cu microunde, blenderul și orice alt aparat pe care l-ai mai folosit după ce ai încheiat treaba (și, bineînțeles, după ce s-au răcit cele ce trebuie să se răcească) – sau măcar la finalul zilei. Ai nevoie de doar câteva minute. În schimb, dacă lași curățarea bucătăriei pentru zilele viitoare – când te gândești să faci o curățenie temeinică -, s-ar putea să îți dea ceva bătaie de cap și să te coste mai mult timp eliminarea petelor uscate de grăsime, de pildă.
Spală vasele după fiecare utilizare (sau la finalul fiecărei zile)
Din nou, e mai ușor – și, trebuie să recunoaștem, mai puțin plictisitor 😀 – să speli vasele după fiecare utilizare sau, dacă n-ai timp, la finalul fiecărei zile, decât să le lași la finalul săptămânii. Îți trebuie doar câteva minute, un detergent de vase bun și, eventual, muzică faină pe fundal – asta ca să fie sarcina mai antrenantă și să meargă și mai repede.
Dacă ai mașină de spălat vase, lucrurile sunt și mai simple 🙂
Cere ajutorul
Dacă locuiești împreună cu cineva, nu te sfii să discutați despre împărțirea sarcinilor – lucru valabil atât pentru cele zilnice, cât și pentru cele care intră în categoria „curățenie generală săptămânală”. Puteți negocia astfel încât fiecare să se ocupe de cele care-i plac mai mult/pe care le realizează bine și mai rapid.
Apelează la obiecte electrocasnice care îți ușurează munca
Un aspirator robot, o mașină de spălat vase, o mașină de spălat rufe cu uscător integrat, un mop electric – iată doar câteva dintre electrocasnicele care se pot dovedi de mare, mare ajutor, fiindcă îți faci treaba rapid și bine cu ele.
Sigur, înseamnă să investești și să te împaci bine cu ele – căci nu toată lumea e neapărat încântată (din diverse motive) să aibă un aspirator robot sau o mașină de spălat vase.
Tu decizi în care merită – pentru tine și pentru reducerea consumului de energie lăuntrică 🙂 – să investești.
Gând de final
În final, îți lăsăm câteva idei generale care sintetizează informațiile din acest articol:
- E o idee bună să menții ordinea și curățenia zi de zi. Astfel, curățenia generală se va realiza și mai ușor, și mai rapid. Asta-nseamnă că-ți conservi energia și economisești timp – de care te poți bucura apoi 🙂
- E practic să păstrezi mai puține obiecte și, eventual, să aibă un design smart, care să-ți permită să le cureți ușor. Sigur, asta nu presupune să aderi la minimalism, dacă nu te reprezintă, ci doar să te inspiri măcar puțiiin din principiul său fundamental: less is more. Altfel spus, mai puține obiecte de curățat = mai mult timp liber.
Atât aparatele electrocasnice smart, cât și ajutorul altor persoane sunt esențiale. Așadar, merită să iei în calcul opțiunea de a investi în aparate electrocasnice. Totodată, vorbește deschis cu persoana/persoanele cu care locuiești despre împărțirea sarcinilor casnice, astfel încât să vă sprijiniți reciproc și să câștigați timp.