Alimentația în Zonele Albastre: ce să mănânci ca să ajungi la 100 de ani

Alimentația în Zonele Albastre: ce să mănânci ca să ajungi la 100 de ani

Vrei să afli secretul longevității? Este timpul să afli care este alimentația în zonele albastre.

Ideea unei diete de longevitate i-a intrigat pe cercetători de ani de zile. Aceștia au făcut nenumărate studii pentru a descoperi de ce oamenii din unele părți ale lumii trăiesc mai mult decât în altele.

Se pare că longevitatea și starea lor de sănătate este strâns legată de hrana pe care o consumă. Oamenii din aceste zone nu se concentrează pe o dietă strictă. Mai degrabă, nu fac excese. Mănâncă câte puțin din toate alimentele sezoniere și cât mai aproape de starea lor naturală.

Alimentația în Zonele Albastre

Dacă ar fi să enumerăm secretele alimentare ale oamenilor care trăiesc în aceste zone albastre, lista ar arăta cam așa:

  • consumul regulat de leguminoase precum năut, fasole și linte, până la 1 cană pe zi
  • includerea în meniu a cerealelor integrale, neprocesate; SFAT: alege aluat sau pâine integrală 100% din grâu
  • consumul zilnic legume proaspete sau verdețuri locale
  • consumul moderat de grăsimi sănătoase din alimente precum uleiul de măsline, peștele și lactatele neprocesate
  • minimizarea (dar nu eliminarea) cărnii și a produselor lactate. Carnea și/sau lactatele sunt adesea consumate ca aliment de sărbătoare sau garnituri în cantități mici;
  • vinul rosu se consumă cu moderație;

Ce putem adăuga despre alimentația în zonele albastre este faptul că atmosfera de la masă contează mai mult decât mâncarea în sine. Este imposrtant să ai grijă la alimentele pe care alegi să le incluzi în meniu, însă nu uita să-ți dai timp când mănânci. Comunitatea ajută la păstrarea unui tonus bun pe termen lung și crește șansele atingerii pragului de 100 de ani.

Savurarea mesei alături de cei dragi este unul dintre secretele tinereții fără de bătrânețe.

Dieta mediteraneană este o bună reprezentare a alimentelor populare printre cei mai longevivi oameni. Este centrată pe ingrediente proaspete în locul alimentelor procesate care sunt populare în multe gospodării moderne.

Alimentația în zonele albastre este poate cea mai permisivă din punct de vedere al alimentelor. Practic, totul este permis, până și alcoolul, după cum ai văzut mai sus. Condiția este însă să ai grijă la „buna măsură” – cum spuneau și părinții de la Athos: părintele Teologos și părintele Pimen. Poți mânca ce vrei (având grijă la alergii), dar cu moderație.

Alimentele consumate ar fi bine să fie cât mai colorate. Vorbim de cât mai multe fructe și legume proaspete. Pentru longevitate și sănătate, culoarea predominantă în dieta ta ar trebui să fie verdele. Asta înseamnă că ar fi bine să consumi cât mai multe plante cu putință.

Acestea au fost secretele alimentare ale oamenilor din zonele albastre.