Când un om se confruntă cu un atac de panică există lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta. Vom detalia în continuare câteva sfaturi utile pentru a gestiona un atac de panică.
După cum știm deja, atacurile de panică sunt caracterizate prin emoții puternice de teamă și anxietate. Adesea ele pot provoca dureri în piept, palpitații, amețeli, respirație îngreunată și dureri de stomac. Datorită acestor simptome, oamenii apelează cel mai des la izolare. Decât să trăiască un astfel de moment, preferă să se închidă în casă și să nu mai vorbească cu nimeni.
Ce poți face când cineva suferă un atac de panică?
Oamenii care simt panică, de cele mai multe ori, nu gândesc clar. Dacă o persoană dragă a experimentat un astfel de episod cu tine alături, probabil ai observat asta. Ți-ai dorit să-l calmezi, însă nimic din ce ai spus sau ai făcut nu l-a ajutat. Mai jos ai câteva variante de acțiuni pe care le poți face data viitoare când ești în rolul de martor.
1. Când observi că o persoană se confruntă cu un atac de panică, rămâi în dialog cu ea. Vorbește-i calm și blând, folosind propoziții scurte și simple.
2. Întreabă dacă sunt medicamente pe care le ia de obicei în astfel de momente.
3. Nu face presiuni! Nu presupune că ști mai bine ce nevoi are. Întreabă!
4. Respirați împreună! Dacă persoana începe să respire greu, așează-te lângă ea și propunei să respirați în același timp. Cu un ton cald și liniștitor îi poți spune:
„Ne vom concentra pe respirație acum. Da? Încearcă cât de mult poți să inspiri lent și adânc pe nas. Țineți respirația pentru câteva secunde. Acum expiră încet pe gură. Perfect! Acum, hai să repetăm. Inspiră lent și adânc. Ține aerul…expiră încet pe gură.”
5. Dacă atacul de panică continuă, întreabă:
„Ți s-a mai întâmplat asta în trecut? Ce te-a ajutat atunci, îți amintești?”
În cazul în care își amintește, fă exact ce ți se spune. Dacă însă nu-și poate aminti, oferă-i ajutor într-un mod în care să se simtă liber. Cu alte cuvinte, să aibe senzația că este în control. Alegeți cuvintele astfel încât el să poată răspunde cu da sau nu. Spre exemplu: „Cunosc o tehnică care ajută în astfel de momente. Ai vrea să încerci tehnica cu mine?”
Gânduri de final
În concluzie, cel mai important lucru pe care îl poți face este să rămâi calm. Când cineva suferă un atac de panică, este de mare ajutor să găsescă un punct de sprijin într-o persoană. Poate fi extrem de util să aibe alături un om sigur pe sine atunci când el nu deține controlul. Prin urmare, nu te panica! Rămâi liniștit și comportă-te firesc, ca și cum este ceva normal. Amintește-i că ești lângă el și că o să treceți împreună de acest mic hop.