Pentru început, faptul că te-ai gândit la terapie este în sine un motiv excelent de a încerca terapia.
Adevărul este că există numeroase motive pentru care cineva s-ar gândi să apeleze la un terapeut. Uneori, greutățile și provocările vieții pot deveni copleșitoare. Ne putem simți debusolați sau captivi în propriile noastre emoții. Terapia oferă un spațiu sigur și confidențial în care putem explora aceste dificultăți și ne putem îndrepta atenția către propria noastră bunăstare emoțională și mentală. Un profesionist în terapie poate oferi un cadru obiectiv și confortabil, ajutându-ne să navigăm prin problemele noastre și să găsim soluții și perspective noi.
Citește și: Diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună
Evident, terapia implică conversații grele și, da, poate aduce sentimentul de rușine, pe măsură ce te deschizi față de un străin complet (acel străin fiind un profesionist al sănătății mintale). Cu toate acestea, iată cele mai bune motive pentru care ar trebui să mergi cu siguranță.
12 motive pentru a încerca terapia (Partea 1)
1. Vei învăța cum să construiești relații mai puternice
Poate ai de prea mult timp aceeași ceartă cu partenerul tău. Sau poate nu ești sigur cum să gestionezi o dinamică nu prea faină cu mama ta. Ei bine, poți merge la terapie individuală și să vorbești despre cum poți gestiona conflictele din viața ta. Sau poți încerca terapia de cuplu și de familie, în care să te concentrezi asupra lucrului alături de oamenii cu care te lupți să te înțelegi. Concentrarea pe acest aspect te poate ajuta să construiești relații mai puternice.
2. Îți vei da seama cum să faci față simptomelor dificile
Dacă ai o afecțiune de sănătate mintală (sau bănuiești că ai), un terapeut te poate diagnostica oficial (dacă nu ești deja) și poate utiliza psihoterapia pentru a aborda simptomele tulburării tale, cum ar fi spiralele de anxietate, compulsiile, gândurile intruzive sau orice îți stă în calea vieții.
De exemplu, terapeuții pot folosi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru a ajuta persoanele cu depresie, tulburări de anxietate și multe altele. Ei pot folosi, de asemenea, terapia comportamentală dialectică (DBT), care implică sesiuni individuale și de grup pentru a lucra asupra abilităților de conștientizare și de reglare a emoțiilor.
În orice caz, în majoritatea cazurilor, terapeuți aleg să-și întrebe clienții ce ar dori să obțină din terapie înainte de a decide ce metodă să aplice. Astfel, dincolo de orice diagnostic, ei pot identifica și mai apoi pune în practică cea mai bună metodă.
3. Poți rupe acele obiceiuri vechi cu care te-ai luptat ani de zile
În acest caz putem vorbi atât despre vici, cum ar fi fumatul sau alcoolul, cât și despre alte comportamente nocive. Mersul la terapeut îți poate oferi claritate în privința factorilor care determină aceste obiceiuri nesănătoase. Apoi, te poate ajuta să-ți dai seama cum să rezolvi acele nevoi ascunse într-un mod mai sănătos sau mai pozitiv.
4. Vei învăța cum să fii mai iubitor cu tine însuți
Dacă cel mai mare critic al tău ești tu însuți, terapia te poate ajuta să te îndrepți spre autocompasiune. Un terapeut te poate învăța cum să vorbești cu mai puțină judecată și să renunți la gândurile negative atunci când ai o zi proastă. Aceasta ar putea include obiceiul de a te trata ca pe cineva pe care îl iubești (pisica ta, nepoata ta). Astfel, acel: „De ce nu poți trece peste asta?!” s-ar putea transforma în “Acesta este un moment dificil, dar poți rezolva asta.”
De asemenea, un terapeut te poate ajuta să găsești fraze cheie de repetat în mod obișnuit. Spre exemplu: „Sunt puternic”, „Pot face lucruri grele”. Astfel încât să dezvolți obiceiul de a te privi într-un mod mai blând. Desigur, adevărata forță a schimbări rămâne în mâna ta. Un profesionist al sănătății mintale te poate ghida în direcția corectă. Însă tu trebuie să încerci să fii blând cu tine atunci când contează.
5. Îți poți da seama ce vrei de fapt să faci cu viața ta
Cine nu iubește o direcție clară? Terapia îți permite să identifici ceea ce este cu adevărat important pentru tine și să îți înțelegi valorile.
Oamenii au nevoie de un motiv pentru a face lucrurile. Astfel, a avea această direcție în viață te ajută să trăiești mai semnificativ și mai intenționat.
Dacă te simți blocat la locul de muncă, terapeutul îți poate cere să te gândești la ceea ce cauți de fapt la un njob și să acționezi în consecință. Poate îți dai seama că vrei să renunți sau că ești ok să rămâi, însă ai nevoie de un hobby. Poate îți dai seama în terapie că vrei un partener care să împartă treburile casnice 50/50, inspirându-te să întrerupi lucrurile.
Unii terapeuți preferă să folosească foi de lucru sau să facă liste despre ceea ce îți pasă, pentru a te ajuta să găsești un scop în sesiunile de terapie sau pe cont propriu. De multe ori însă, terapeuții te vor întreba ce te face trist, supărat sau speriat pentru a te ajuta să descoperi ceea ce îți pasă.
6. Vei învăța ce înseamnă a fi „împământat” și cum să o faci
Terapia te poate învăța tehnici de mindfulness, cum ar fi aceasta. A învăța cum să fii mai prezent, concentrându-te pe ceea ce se întâmplă în jurul tău sau în interiorul tău chiar acum te poate ajuta să te simți mai puțin copleșit de sub control în timpul unui atac de panică sau într-o zi copleșitoare.
În plus, un terapeut te poate învăța tehnici de conștientizare pentru a te ajuta să rămâi calm. Înțelegerea cum să rămâi prezent în corpul tău îți permite, de asemenea, să te conectezi și să profiți mai mult de ceea ce te face să te simți bine.
Dacă toate acestea nu te-au convins, rămâi alături de noi pentru a afla și restul motivelor pentru a încerca terapia. Revenim curând cu partea a doua.
Mădălina Costache
Citește și: