Ei bine, dacă ai ajuns pe acest articol înseamnă că prima parte nu a reușit să te convingă 100%. Ne bucurăm însă că ești aici, dornic să afli mai multe și de ce nu, să te lași inspirat și motivat. Așadar, fără a mai lungi introducerea, găsești mai jos restul motivelor pentru a încerca terapia.
12 motive pentru a încerca terapia (Partea 2)
7. Îți vei înfrunta sentimentele în loc să le eviți
Înăbușirea sentimentele în anumite situații poate fi bună uneori. Spre exemplu, furia aprinsă ar putea fi mai potrivită pentru casa ta decât pentru birou. Cu toate acestea, dacă continui să-ți strivești emoțiile, ele se vor înăbuși în cele din urmă.
Lucrând cu un terapeut pentru a aborda emoțiile pe care altfel le-ai ignora, vei fi mai bine pregătit să înveți și să crești din experiențe dificile și să comunici celorlalți ceea ce ai nevoie. De exemplu, dacă refuzi să te împaci cu modul în care te-ai tratat pe fostul tău, vinovăția asociată cu asta poate afecta relațiile tale viitoare. Dacă ți-ai pierdut un loc de muncă pe care l-ai iubit cu adevărat și nu ți-ai făcut timp să te întristezi, s-ar putea să nu poți găsi valoare în diferite oportunități. Înțelegi unde vrem să ajungem cu asta? La terapie înveți cum să-ți gestionezi și să-ți trăiești emoțiile sănătos.
8. Poți abandona lucruri grele cărate din copilărie
Experiențele tale din trecut, în special cele din copilărie, ar putea avea un impact asupra ceea ce înseamnă zona de confort pentru tine, modul în care faci față conflictelor și multe altele. S-ar putea să înveți că modul în care îți arăți dragostea – sau nu o arăți– se întoarce la felul în care te-a tratat familia, de exemplu. Așadar, un alt motiv pentru a începe terapia este să-ți recapeți libertatea. Împreună cu un terapeut vei putea să-ți faci ordine în sertarul cu amintiri. Astfel, îți vei da seama ce și cum să schimbi tiparele care nu funcționează.
9. Îți poți depăși temerile
Dacă ți-e foarte frică de ceva anume, dacă ai o fobie în toată regula, poți învăța să-i faci față prin terapia de expunere. Cu acest proces, vei face lucrurile pe care anxietatea sau trauma ta vrea să le eviți. Îngrozit de câini? Terapeutul te-ar putea ajuta să depășești asta. Pornind de discuții despre câini, la a privi poze cu câini, și poate chiar întâlnind unul. Dacă amintirile traumatice te încurcă, un terapeut ar putea folosi terapia de expunere prelungită pentru a te ajuta să te confrunți cu situațiile care aduc acele amintiri. Prin urmare, dacă te simți încorsetat de anumite frici specifice, terapia este o soluție de încercat.
10. Poți învăța să ceri ajutor atunci când ai nevoie
Terapia îți oferă spațiu pentru a identifica zonele în care ți-e deosebit de greu să obții asistență. Mai mult, te ajută să înțelegi de ce se întâmplă asta.
Poate că ai fost certat pentru că ai căutat ajutor, poate ai fost luat peste picior pentru că ai avut nevoie de ajutor. Sau poate ai fost întotdeauna lăudat pentru că te-ai descurcat de unul singur. Oricare dintre acestea poate duce la o nevoie de control extremă, la o independență toxică și la o teamă de a avea încredere în ceilalți.
A învăța să ceri ceea ce ai nevoie prin psihoterapie poate stimula relații pozitive în care cauți și oferi ajutor. Terapeutul tău ar putea sugera să începi cu pași mici. Spre exemplu să-i ceri colegului de birou să-ți prepare și ție o cafea atunci când își prepară pentru sine.
11. Poți stabili limite importante
Poate îți asumi prea multe proiecte la locul de muncă. Sau poate nu ești sigur cum să spui nu planurilor de weekend chiar și atunci când ești epuizat. Terapia te poate învăța cum să-ți identifici limitele și unde să trasezi linia. De asemenea, te poate învăța cum să stabilești limite comportamentale diferite cu șeful sau colegii tăi față de cum ai face cu o persoană semnificativă sau cu un prieten. Adică, poate nu-i vei spune șefului tău că nu poți să-ți mai asumi sarcini pentru restul anului. Însă îi poți spune-i unui prieten că ar trebui să te excludă pentru o vreme de la petreceri. Poți chiar să joci un rol cu terapeutul tău pentru a exersa cum ai gestiona conversațiile despre limitele tale cu alte persoane.
Citește și:
- Ce înseamnă stabilirea unor limite sănătoase
- Cum să stabilești limite, pe baza stilului tău de atașament
- Învață să spui nu: cunoaște-ți și respectă-ți limitele
12. Poți face toate astea fără să ieși din casă (dacă nu vrei)
Este adevărat că terapia online nu funcționează pentru toată lumea. Unora le-ar putea fi mai greu să se conecteze atunci când există un ecran între ei și terapeutul lor. Asta deși este dovedit a fi o opțiune eficientă. De fapt, o meta-analiză din vremurile pre-COVID a sugerat că CBT online a îmbunătățit puțin mai mult simptomele depresive ale oamenilor decât CBT în persoană. Și o revizuire sistematică a studiilor pre-pandemice a constatat că CBT bazată pe internet a fost la fel de eficientă ca CBT față în față în tratarea tulburărilor de anxietate. Oricum, este bine să știi că există și această opțiune și că aduce rezultate. Prin urmare, dacă nu vrei să ieși din casă pentru câteva discuții, poți apela cu încredere la terapia online.
Mădălina Costache