Auzim des în ultima vreme vorbindu-se despre mindfulness și meditație. Adesea însă, mulți oameni le grșesc sensul asociindu-le ca sinonime. Ei bine, nu sunt, chiar dacă ambele sunt extrem de valoroase pentru bunăstarea noastră fizică, mentală și spirituală. În rândurile ce urmeză vom încerca să facem pe cât posibil înțeleasă diferența dintre cele două. Astfel, data viitoare când vei auzi rostindu-se una sau alta în conversație, vei știi exact care-i care și la ce se referă.
5 diferențe între mindfulness și meditație
1. Mindfulness este o calitate, meditația este o practică
John Kabat-Zinn, unul dintre cei mai populari scriitori occidentali pe această temă și creatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), definește mindfulness ca fiind:
„conștientizarea care apare prin acordarea atenției, intenționat, în momentul prezent, fără judecată.”
Cu această informație în minte, compară te rog cu definiția de mai jos:
O practică în care un individ folosește o tehnică – cum ar fi atenția sau concentrarea minții asupra unui anumit obiect, gând sau activitate – pentru a antrena atenția și conștientizarea și pentru a obține o stare mentală clară și clară. stare emoțională calmă și stabilă. Aceasta este meditația.
În timp ce definiția mindfulness-ului descrie un mod de a relaționa cu sine și cu mediul, definiția meditației reflectă mai degrabă o practică formală menită să modifice sau să-și îmbunătățească starea de spirit. Înțelegi unde batem?
Deși există multe definiții ale fiecărui concept, diferențele sunt evidente între acestea două. Ca să fim și mai clari:
Meditația este o practică și prin această practică se pot dezvolta diferite calități, inclusiv mindfulness.
Mindfulness descrie un mod specific de a trăi care poate fi cultivat prin practică. Există o categorie de practici meditative numită „meditație conștientă”, care ajută practicantul să trăiască și să acționeze cu atenție. Dar, după cum vei vedea, există multe categorii de practică meditativă, dintre care meditația mindfulness este doar una.
2. Meditația este unul dintre multele drumuri către o viață conștientă
Meditația este o metodă prin care cineva poate învăța să trăiască conștient. Putem chiar spune că este un instrument de dezvoltare a atenției.
După cum spun studiile, meditația s-a dovedit a fi foarte eficientă în a ajuta oamenii să fie mai prezenți în experiențele lor zilnice. De exemplu, cei care practică meditația mindfulness, sistematic și cu disciplină sunt mai capabili să acționeze cu atenție în viața lor de zi cu zi.
Meditația este o modalitate de a planta semințele mindfulness și de a le uda astfel încât să crească de-a lungul vieții noastre.
Deși meditația este foarte eficientă în acest scop, este doar una dintre modalitățile de a cultiva mindfulness. Dar despre asta puțin mai târziu. Acum, îndreaptă-ți atenția către următoarea diferență dintre mindfulness și meditație.
3. Mindfulness poate fi folosit în tratamentul care nu include meditația
Mindfulness este o calitate asociată cu multe beneficii pentru sănătatea mintală și cu alte atribute pozitive. De exemplu: stima de sine și acceptarea de sine.
Din aceste motive, mulți practicanți văd viața conștientă ca un obiectiv valoros. Cu toate acestea, nu toți oamenii sunt receptivi la meditație sau sunt dispuși să construiască o practică formală în viața lor de zi cu zi.
Terapia dialectică a comportamentului (DBT) este un exemplu excelent de tratament care folosește atenția pentru a ajuta pacienții, fără a le cere să mediteze în mod formal. Intervențiile DBT au scopul de a ajuta clienții să dezvolte o „minte înțeleaptă”, prin învățarea diferitelor abilități care îi ajută să întruchipeze calitățile definiției lui Kabat-Zinn.
Clinicienii DBT își îndrumă pacienții către conștientizare fără a-i obliga să se angajeze în practică formală. Acest aspect este important de avut în vedere pentru oamenii care vor să cultive mindfulness-ul în viața lor, dar sunt limitati de factori precum timpul sau ezitarea.
4. Mindfulness poate fi practicat formal și informal
A medita este un lucru paradoxal, deoarece este un exercițiu de „non-a face”. În general, munca este de a deveni un observator al lumii interioare, depunând un efort minim și adoptând o poziție de non-judecată.
Aceste calități sunt antitetice cu modul în care mulți dintre noi ne trăim viața. Privește doar la rutina ta zilnică. Cât de mult prioritizezi munca în defavoarea odihnei? Și prin odihnă nu ne referim doar la somn. Practicarea meditației formale, stând pe o perioadă stabilită, poate oferi un refugiu față de aglomerația lumii și ne poate aminti că nu trebuie să muncim atât de mult pentru a ne atinge obiectivele sau pentru a fi cine ne dorim.
În ciuda numeroaselor sale virtuți, nu toată lumea vrea să se angajeze în practica formală a mindfulness. Cu toate acestea, acești oameni ar putea dori totuși să fie mai atenți în viața lor de zi cu zi.
Din fericire, există multe modalități informale de a practica mindfulness, cum ar fi mâncarea atentă, plimbarea atentă sau chiar conversația atentă. A practica mindfulness în mod informal înseamnă a te angaja în activități de zi cu zi cu intenția de a fi atent.
Dacă cea de-a două ți-a atras mai mult atenția, ai grijă la următoarele aspecte: încetinirea vitezei, acordarea atenției, suspendarea judecății și implicarea pe deplin în orice experiență care se întâmplă în momentul prezent. Pare dificil chiar și așa? Nu te descuraja înainte de a începe. În plus, mai știi ce ziceam despre încercare și eroare? Doar așa putem activa schimbarea cu adevărat.
5. Mindfulness este doar un aspect al meditației
Mindfulness este o parte importantă a practicii meditației, dar alți factori fac meditația specială.
O altă calitate vitală a meditației este concentrarea. Când este lipsită de stimuli externi, mintea poate rătăci inevitabil în o mie de locuri neașteptate. Când mintea rătăcește, este greu de menținut concentrarea asupra practicii de meditație la îndemână.
Antrenarea atenției permite o meditație mai reușită și împlinită și, potențial, mai multă atenție în viața de zi cu zi.
Și cu asta am ajuns la final. Sperăm că acum, diferența dintre mindfulness și meditație este cu mult mai clară. Data viitoare când cineva folosește eronat cele două cuvinte, îi poți atrage atenția cu delicatețe. Până la urmă, la cât de popular este acum subiectul și la câți oameni poate mai puțin informați promovează „o viață mindfulness” sau „meditație pe pâine la mic dejun, prânz și cină”, este ușor să le încurci.
Mădălina Costache