Probabil ai auzit mulți oameni vorbind despre recunoștință, despre lucrurile pentru care ei se simt recunoscători. Probabil, atunci, te-ai gândit și tu pentru câteva momente, dar nu ți-ai creat un obicei din asta. De ce contează atât de mult să fii recunoscător zilnic și să te exprimi?
Ei bine, a-ți exprima recunoștința poate aduce atât de multă împlinire și alinare în viața ta. Și știm cu toți câtă nevoie avem de aceste energii bune în viețile noastre. Cu toate acestea, concentrarea pe recunoștință poate fi uneori o provocare dificilă, mai ales dacă te confrunți cu depresia, anxietatea sau alte probleme.
Să ți se spună constant „să fii mai recunoscător” uneori s-ar putea simți ca o pozitivitate toxică. Ca și cum luptele tale nu ar fi reale sau că nu ai aprecia ceea ce ai… Atenție însă:
A recunoaște binele nu înseamnă neapărat să diminuezi sau să negi răul.
De fapt, exprimarea recunoștinței te poate ajuta chiar să devii mai rezistent, în timp ce îți stimulezi starea de spirit.
De ce contează atât de mult să fii recunoscător și să te exprimi?
Mulți experți cred că modelele de gândire negative sau inutile și distorsiunile cognitive pot contribui la unele afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.
Abordarea distorsiunilor cognitive și a gândurilor inutile este un principiu cheie din spatele terapiei cognitiv-comportamentale (CBT), care își propune să ajute oamenii să identifice și să-și schimbe tiparele de gândire.
Într-un fel, recunoștința este o distorsiune cognitivă pozitivă. În loc să te concentrezi asupra aspectelor adverse ale vieții sau să presupui ce este mai rău, exprimarea recunoștinței te încurajează să îți redirecționezi atenția către oamenii, locurile, lucrurile și experiențele care îți fac viața mai bogată.
Cum să-ți exprimi recunoștința:
Acordă-ți câteva momente pentru a te gândi la toate pentru care te simți recunoscător – de la mare, la mic.
Câteva exemple ar putea include:
- sănătatea și bunăstarea ta
- având suficientă mâncare de mâncat
- casa în care locuiești
- cei dragi și animalele de companie
De asemenea, poți transfera recunoștința și către lucruri mici, cum ar fi:
- zi însorită
- mirosul de cafea proaspătă
- purtând papuci confortabili într-o dimineață rece
- un zâmbet cald din partea unui străin
De asemenea, poți alege să îți exprimați recunoștința direct persoanelor din viața ta care au făcut o diferență reală, cum ar fi:
- membrii familiei
- prietenii
- colegii
- vecinii
- oricine a fost o sursă de sprijin pentru tine
Pentru mai multe idei practice, îți recomandăm să citești articolul: Exprimarea recunoștinței: 10 idei de pus în practică.