Trăim vremuri tot mai reci. Lumea este din ce în ce mai fragmentată. Stăm pe rețelele de socializare și avem impresia conectării. Vedem oameni, le ascultăm gândurile sau le citim părerile, însă simțim fiorul însingurării. Cu telefonul în mână sau laptopul în brațe, tânjim după acea conexiune autentică cu aproapele nostru. Ce putem face pentru a ne reconecta cu oamenii din jurul nostru? Hai să ne educăm inimile!
Îndemn la iubire!
Cine nu a citit măcar o dată cele zece porunci? Cu siguranță, majoritatea dintre noi știm povestea. Pe Muntele Sisai, Dumnezeu i-a spus lui Moise aceste zece reguli sfinte, iar el mai apoi le-a trecut în piatră. Câți dintre noi însă ne mai gândim la ele cu recurență?
În istorie, aceste notări au avut un impact profund asupra societății. Ele au servit ca fundament al moralității. Deși în timp au fost interpretate în moduri diferite, îndemnul lor de bază a rămas: iubire și respect. Totuși, în zgomotul lumii moderne, ecoul lor pare să se fi estompat.
Cele 10 porunci au trecut în ignoranță. Iubirea aproapelui pare să fie pe cale de dispariție. Așa cum interacțiunile umane autentice sunt din ce în ce mai rare, așa și empatia, compasiunea par să fi pierdut din intensitate și popularitate.
Individualismul exacerbat, goana după profit și plăceri imediate, precum și relativismul moral au creat o societate în care legile divine sunt considerate adesea depășite. Egoismul și competitivitatea s-au instalat comod în bula noastră de realitate, fapt ce a dus la creșterea actelor de cruzime și indiferență față de semeni.
Pentru a ne reconecta unii cu ceilalți, a clădi o societate unită, a lega relații statornice, bazate pe iubire și respect, te îndemn să-ți educi inima! Începe ușor, fain și simplu, cu cele 10 porunci, cele noi 10 porunci ale inimii:
1. Eu nu le știu pe toate și toți știu câte ceva.
2. Crede în adevărul tău și acceptă adevărul tuturor.
3. Nu lua în deșert adevărul celorlalți, respectă-l, chiar dacă nu ești de acord cu el.
4. Adu-ți aminte de aproapele tău și dă-i în dar iubirea ta.
5. Înțelege-ți aproapele ca pe tine însuți.
6. Nu te răzbuna, nu ține pică, IARTĂ!
7. Nu certa, nu critica, ASCULTĂ!
8. Nu ignora, nu abandona, AJUTĂ!
9. Spune-ți părerea cu IUBIRE, atunci când ți se cere.
10. Nu fii invidios, nu fii gelos, BUCURĂ-TE pentru aproapele tău.
Ce spun cele 10 porunci ale inimii?
Eu nu le știu pe toate și toți știu câte ceva
Nimeni nu deține întregul adevăr, nimeni nu poate pretinde că le știe pe toate. Toți suntem în continuă învățare, indiferent de vârstă sau experiență. Un copil poate avea o perspectivă unică asupra lumii, pe care un adult ar putea să o uite. Un bunic poate împărtăși înțelepciunea acumulată de-a lungul vieții, oferind sfaturi valoroase. Chiar și un străin întâlnit pe stradă poate avea o poveste interesantă de spus. A recunoaște acest lucru ne face mai umili și mai deschiși către cunoaștere, către înțelegerea mai multor perspective. Iar asta nu poate decât să ne apropie de aproapele nostru.
Crede în adevărul tău și acceptă adevărul tuturor
Fiecare dintre noi are dreptul la propria opinie și la propriile convingeri. A crede în ceea ce simțim și în ceea ce știm este esențial pentru a ne simți împăcați cu noi înșine. În același timp, a accepta că și ceilalți au dreptul la propriile adevăruri ne ajută să construim relații bazate pe respect și înțelegere. Nu trebuie să fim de acord cu omul din fața noastră pentru a lega o conexiune, însă este esențial să-i acceptăm părerile ca atare și să nu încercăm să i le schimbăm pentru a fi în acord cu ale noastre.
Nu lua în deșert adevărul celorlalți, respectă-l, chiar dacă nu ești de acord cu el
De multe ori, când se întâmplă să interacționăm cu oamenii din jurul nostru, fie prieteni, membrii de familie, colegi de birou sau doamna simpatică de la magazin, putem auzi opinii de-a dreptul strigătoare la cer. Respiră și nu reacționa! Îndreaptă-ți energia spre a empatiza și ascultă în liniște. Indiferent ce mesaj ajunge la tine, stăpânește-ți reacțiile impulsive. Respectă cuvântul și crezul omului din fața ta.
Adu-ți aminte de aproapele tău și dă-i în dar iubirea ta
Fie că vorbim de un simplu zâmbet la trecerea de pietoni sau o îmbrățișare caldă prietenului aflat la ananghie, gesturile mici de apreciere, încărcate cu iubire, pot transforma viața celui ce le primește. Niciodată nu vom știi ce lupte se dau în sufletul oamenilor de lângă noi. Dar fii sigur că bunătatea gratuită poate doar să aducă urmări pozitive. „Consecințe” care se întorc pe negândite.
Citește și:
- Ce înseamnă de fapt să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți?
- 10 sfaturi pentru a practica iubirea de aproape, chiar și când nu-ți vine
Înțelege-ți aproapele ca pe tine însuți
Mulți vor gândi acum: „păi, nici pe mine nu mă înțeleg uneori, cum să-i înțeleg pe ceilalți?”. În primul rând, acest îndemn este și pentru tine, pentru îmbunătățirea relației tale cu tine însuți/însăți. Această înțelegere se referă la îmblânzirea criticului interior prin empatie. Apoi, la practicarea acestei înțelegeri și cu cei din jurul tău.
Nu te răzbuna, nu ține pică, IARTĂ!
Cu siguranță știi deja că răzbunarea și resentimentele duc pe termen lung doar la suferință. Alege să-ți eliberezi sufletul și iartă! Practică iertarea, de sine și de aproape, cât de des cu putință. Asta nu doar îți va ușura trecutul, dar îți va deschide și noi portițe spre viitor.
Vezi și:
- De ce ne este greu să iertăm? 5 sfaturi pentru ușurarea sufletului
- Cum să ierți pe cineva care nu își cere iertare
- 8 Pași spre iertarea de sine
Nu certa, nu critica, ASCULTĂ!
Nu ne este natural să facem asta, însă, dacă vrem cu adevărat să avem parte de relații care să ne împlinească la cel mai înalt nivel, hai să renunțăm la critică! Poate nu am primit acest tratament la timpul la care ne-am fi dorit. Poate mulți nu-l primesc nici astăzi. Totuși, ca să aducem mai multă iubire în societatea în care trăim, hai să fim noi promotorii ascultării active. Fără critică, fără ton ridicat. Doar spațiu sigur pentru exprimare.
Citește și:
- Ascultarea Empatică: Cum să asculți cu atenție fără a da sfaturi
- Ce este ascultarea activă și cum poți să devii un bun ascultător
Nu ignora, nu abandona, AJUTĂ!
Ne-am obișnuit să fim noi pentru noi. Ni s-a întipărit parcă în minte că cel mai bine este ca fiecare să-și vadă doar de treaba lui. Cu toate acestea, nu trăim singuri pe planetă. Nu suntem atât de singuri pe cât simțim. Avem oameni în jurul nostru, care de multe ori au nevoie de cineva care să le fie alături. Alege să nu fii ignorant și să te implici. Dacă vrei o societate în care iubirea și respectul să ocupe un rol principal, acținează într-acolo. Fă bine, cât de mult poți.
Spune-ți părerea cu IUBIRE, atunci când ți se cere
O regulă de bază în comunicare este să-ți spui părerea doar când ești întrebat. Desigur, nu ne referim aici la exprimarea liberă a unor opinii generale pe instagram sau facebook, ci mai degrabă la sfaturi. Acele cuvinte care sar pe limba noastră când altcineva vorbește. Respiră și ascultă, dă-i omului din fața ta spațiul sigur în care să fie. Apoi, dacă îți cere sfatul, oferă-l cu iubire! Poți întreba desigur dacă îți vrea părerea, însă asta numai după ce simți că persoana din fața ta și-a eliberat sufletul. Iar în cazul unui răspuns pozitiv, aplică aceeași regulă: vorbește cu iubire.
Nu fii invidios, nu fii gelos, BUCURĂ-TE pentru aproapele tău
Aproape că e nedrept să spunem nu fii gelos sau invidios. Până la urmă ambele sunt emoții care se trezesc să țopăie în noi din când în când. Ideea este: Nu le certa, doar ia-le de mână și fă-le cunoștință cu bucuria. Când simți că vin în valuri aceste emoții puternice, respiră și caută în tine bucuria. Caută să găsești mai degrabă motive de a fi inspirat și motivat. Vei vedea în timp cât de mult contează această schimbare de perspectivă.
Acestea au fost cele 10 porunci ale inimii! Te invităm să le urmezi întocmai.
Mădălina Costache