Ce este un „vampir energetic” și cum să te protejezi

Ce este un „vampir energetic” și cum să te protejezi

Probabil ai auzit de expresia „vampir energetic”, însă nu ți-a fost niciodată clar ce înseamnă și de unde au apărut. Îți pare ceva aducător de rele și vrei să te protejezi, dar nu îți dai seama cum să faci asta. Dacă te regăsești în cuvintele de mai sus, atunci rămâi alături de noi până la final. Vom prezenta ce sunt, cum să-i recunoști și cum să te ferești de ei.

Ce este un „vampir energetic”?

„Vampiri energetici” sunt oameni care vă consumă energia emoțională, intenționat sau nu.

Gândește-te puțin la următoarea situație:

Ți s-a întâmplat să te simți epuizat din punct de vedere emoțional după ce ai vorbit cu un prieten, coleg sau membru al familiei? Simți cum anxietatea sau iratabilitatea te-au cuprins după ce ai petrecut ceva timp în compania lor? Dacă da, s-ar putea să ai de-a face cu un „vampir energetic”.

Există o mulțime de motive pentru care oamenii dezvoltă comportamente de drenaj de energie, cum ar fi condițiile de sănătate mintală, anumite tipuri de atașament și traume din trecut. Unii oameni – inclusiv empaticii – sunt mai susceptibili de a fi epuizați emoțional decât alții.

După cum probabil știi, „energia” este una dintre cele mai mari avuții ale tale, așadar este imperios necesar să o protejezi. Cum poți face asta?

Odată ce ai identificat un „vampir energetic” în viața ta, poți dezvolta modalități de a te proteja pe tine și energia ta, cum ar fi stabilirea unor limite și familiarizarea cu a spune nu.

Cum descoperi un „vampir energetic”?

Atunci când întâlnești pentru prima dată pe cineva este mai greu să-ți dai seama dacă ai sau nu de-a face cu hoț de energie. Cu toate acestea, îți poți da seama rapid imediat ce rămâi singur. Ascultă-ți corpul și observă dacă te simți:

  • suprastimulat
  • enervat
  • apatic
  • obosit

Inițial, pot părea extrem de prietenoși – aproape exagerat. Poate fi natural să dorești să-i aduci sub aripa ta, mai ales dacă vin către tine cu o poveste impresionantă.

Aceasta este o abordare comună pentru un vampir energetic.

Jasmine Cobb, LCSW, un terapeut traumatist din Tyler, Texas, explică că „vampirii energetici” sunt adesea personalități codependente. Aceasta înseamnă că gravitează către ceilalți pentru împlinirea nevoilor și consideră că este dificil să fie autosuficienți.

Un vampir energetic este cineva care ia în mod repetat energia altora. De regulă îi lipsește perspicacitatea și conștientizarea modului în care acest lucru contribuie la problemele interpersonale”, spune Jasmine Cobb

Nancy Irwin, PsyD, psiholog clinician autorizat din Los Angeles, spune că semnele comune ale unui vampir energetic includ:

  • Vorbește mai mult despre el însuși decât despre tine sau despre oricine altcineva
  • Are o dramă continuă în viața lui
  • Are o mentalitate de victimă
  • Este pesimist
  • Este gelos
  • Cere multă atenție
  • Au mereu nevoie de ceva de la ceilalți
  • Vrea să fii mereu disponibil în condițiile lui
  • Așteaptă să-ți asumi responsabilitatea pentru ei
  • Folosește vinovăția pentru a te face să faci ceea ce vrea el

Într-un cadru de grup:

Când un vampir energetic intră într-o dinamică de grup, este posibil să observi că toată lumea tace. Umorul este strivit de seriozitate. S-ar putea să simți că distrug buna dispoziție prin simpla prezență.

Alte semne ale unui „vampir energetic” într-un cadru de grup includ:

  • Oamenii se îndepărtează de conversația de grup care îl include
  • Pune întrebări incomode în fața tuturor
  • Conversația se îndreaptă spre viața lui
  • Respinge soluțiile oricui la problemele lor
  • Vorbește peste alți oameni
  • Se introduce în conversaţii
  • Ignoră indiciile și limitele sociale
  • Se agață de o persoană din grup
  • Diminuează problemele altora

Tipuri comune de personalitate care consumă energie:

Nu există o singură personalitate care să se califice drept „vampir energetic”. Multe tipuri de oameni te pot epuiza mental și emoțional din diverse motive.

Pe lângă codependența, persoanele care au dezvoltat stiluri de atașament nesigure, evitante și anxioase în timpul copilăriei pot avea înclinații naturale către comportamentele „vampirilor energetici”.

Tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, pot juca, de asemenea, un rol important.

Afecțiunile psihotice pot prezenta trăsături legate de căutarea atenției și nevoia, la fel ca mania prezentă în tulburarea bipolară.

Tulburările de personalitate ar putea contribui, de asemenea, la tendința de a nesocoti sentimentele și limitele celorlalți: tulburare de personalitate narcisică, histrionică și tulburare de personalitate limită

Cum să oprești pe cineva care vrea să-ți fure energia?

Întâlnirea cu „vampiri energetici” nu trebuie să te lase să simți că ai nevoie de un pui de somn de recuperare. Iată câteva sfaturi pentru a-ți proteja energia.

Comunicare asertivă

De exemplu, a spune „Să revenim la punctul meu de vedere despre acest subiect, ca să nu fie ratat”, este o modalitate respectuoasă de a preveni un vampir energetic să fure conversația.

Cere spațiu

Poate fi necesar să ceri spațiu dacă nu poți evita persoana respectivă.

 „Ai o personalitate/energie uriașă, iar asta, sincer, uneori mă copleșește. Nu vreau să te jignesc, dar am nevoie doar de puțin spațiu. Nu pot să țin pasul cu tine.”

Învățând să spui nu

„Nu” este o graniță, iar vampirii energetici au nevoie să li se reaminească de existența granițelor. Dacă tu nu ești ferm și nu le respecți, el cu siguranță nu o va face.

Dacă nu ești confortabil să ieși la prânz cu cineva, este în regulă să spui nu. S-ar putea să încerce să te învinovățească, dar asta poate fi un bun reminder a motivului pentru care spui „nu” în primul rând.