6 semne ale anxietății care nu trebuiesc neglijate

sursă foto: unsplash.com

Ca toate emoțiile, anxietatea este sănătoasă și toți suntem predispuși să o simțim uneori. Anxietatea este un răspuns normal la evenimente stresante sau copleșitoare, cu toate astea sunt semne ale anxietății care ne pot da de gândit.

Este  normal să experimentăm o anumită formă de teamă atunci când ne confruntăm cu situații precum provocări financiare, începerea unei noi etape a vieții.

Anxietatea poate deveni totuși o problemă atunci când stresul pe care îl simți nu mai este proporțional cu situația. Acest sentiment de aprehensiune poate deveni atât de sever încât are ca rezultat o tensiune intensă, nervozitate și panică. Când se întâmplă acest lucru, este adesea un semn ca anxietatea s-a dezvoltat.

Simptomele anxietății pot afecta comportamentul unei persoane și pot afecta modul normal de viață al acesteia. Este important să fim conștienți de simptomele tulburărilor de anxietate pentru a obține un diagnostic precis și pentru a învăța să gestionăm afecțiunea cât mai devreme posibil. Amintește-ți, nu trebuie să trăiești cu simptome de anxietate.

Care sunt factorii declanșatori ai anxietății?

Pentru fiecare dintre noi răspunsul este diferit. În funcție de istoricul individual, de modul de funcționare pe care ni l-am construit de-a lungul timpului, de specificul mediului în care am crescut și al celui în care activăm în prezent, aceiași stimuli ne pot activa anxietate în diverse grade. Unora dintre noi anxietate intensă, altora gestionabilă, altora aproape deloc.

Care sunt semnele anxietății ce nu trebuiesc neglijate

Simptomele de anxietate se impart în mod obișnuit în trei categorii, și anume: simptome fizice, simptome mentale și simptome emoționale/comportamentale. Aceste simptome pot varia de la o persoană la alta, dar există câțiva indicatori comuni ai anxietății. În cele ce urmează veți regăsi șase dintre cele mai comune simptome ale anxietății care nu trebuiesc neglijate.

Atacuri de panică

Atacurile de panică sunt adesea un semn major de anxietate severă. Sunt destul de comune și mulți oameni le experimentează de câteva ori în viața lor, mai ales atunci când se confruntă cu o situație deosebit de stresantă.

Cu toate acestea, atacurile de panică persistente pot indica o tulburare de panică, un tip de tulburare de anxietate caracterizată prin episoade recurente de frica intensă, care declanșează o serie de reacții fizice extreme chiar și acolo unde nu există nicio amenințare de pericol real.

Nu există nicio îndoială ca un atac de panică poate fi o experiență înspăimântatoare care îți poate afecta în mod semnificativ viața.

Crize de îngrijorare incontrolabile și frecvente

Îngrijorarea constantă pentru o anumită situație este, de asemenea, asociată cu anxietatea. Mai ales atunci când acest sentiment de îngrijorare este disproporționat față de evenimentele care o declansează sau când apare frecvent în cursul activităților obișnuite de zi cu zi. Anxietatea este, de asemenea, adesea însoțită de un sentiment de nervozitate sau tensiune. Sau de gânduri obsesive despre moartea sau pericolul iminent, care sunt în mare parte nejustificate. Acest simptom se potrivește adesea criteriilor de diagnostic pentru tulburarea de anxietate generalizată (TAG).

Îngrijorarea este un răspuns normal atunci când se confruntă cu circumstanțe incerte sau incontrolabile, dar atunci când apare constant pe o perioadă lungă de timp și devine incontrolabilă sau intruzivă – împiedicându-te să îți duci la bun sfârșit rutina zilnică – poate fi un semn de anxietate severă.

Neliniște și agitație

Anxietatea tinde să accelereze ritmul inimii și să-ți scoată nervii la suprafață, ceea ce poate cauza palme transpirate, palpitații ale inimii, o senzație de constrângere în piept sau mișcări neliniștite ale corpului, cum ar fi tremuratul.

În unele cazuri, acest simptom se poate dezvolta în situații extreme, cum ar fi hiperventilația sau dificultăți de concentrare pentru o anumită sarcină. Când aceste semne apar împreună, ele te pot face să te simți slăbit sau obosit. Studiile au arătat că persoanele care suferă de anxietate severă sunt adesea incapabile să-și controleze agitația. În plus pot simți efectele anxietății pentru o perioadă lungă de timp.

Insomnie

Unul dintre cele mai frecvente simptome raportate de persoanele care au fost diagnosticate cu anxietate este dificultatea de a adormi sau de a dormi. De asemenea,  persoanele care au experimentat insomnie în timpul copilăriei sunt mai predispuse să dezvolte anxietate la vârsta adultă. Acest simptom este adesea răspândit în rândul persoanelor care suferă de anxietate, deoarece îngrijorarea apare adesea noaptea, când mintea este mai puțin preocupată. Iar lipsa somnului care rezultă din ingrijorare provoacă oboseală și iritabilitate, care la rândul lor agravează efectele anxietății.

Descoperă și Meditație pentru somn. Tehnici care te ajută să adormi mai ușor

Comportamente compulsive sau repetitive

Comportamentele compulsive sau repetitive au fost, de asemenea, legate de unele tulburări de anxietate. Precum tulburarea de anxietate generalizată și tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceste obiceiuri diferă de la o persoană la alta. Dar, cu toate acestea, toate se încadrează în aceeași categorie de compulsivitate: un model de comportament care implică acțiuni persistente și repetitive care oferă puțină spre deloc mulțumire persoanei care se angajează în ele.

O persoană care se confruntă cu anxietate poate apela la comportamente precum:

  • cheltuieli compulsive,
  • economisirea compulsivă,
  • jocurile de noroc și alte acte similare.

Alte obiceiuri care indică faptul ca ai putea experimenta anxietate sunt acte fizice repetitive, cum ar fi să te întorci de mai multe ori pentru a verifica dacă ușa ta a fost încuiată înainte de a părăsi casa. Mușcarea persistentă a unghiilor și alte actiuni din care nu te poți opri.

Frica irațională

O frică extremă de un anumit lucru poate fi un semn al unei fobii, mai ales atunci când această frică este foarte disproporționată față de nivelul de pericol pe care îl implica un astfel de lucru. Fobiile sunt un tip comun de tulburare de anxietate care poate fi ușoară sau severă. Dar totuși dificil de trăit cu ele. Cele mai comune tipuri de fobii includ frica intensă de înălțime, zborul, spațiile închise, anumite animale sau insecte.

Pe lângă teama extremă care poate rezulta dintr-o fobie, a avea o frică constantă, irațională de un eveniment sau o sițuatie necunoscută despre care crezi că este pe cale să apară, poate fi, de asemenea, un semn de anxietate. Mai ales atunci când această frică începe să te împiedice să te implici în activități normale, zilnice.

Gestionarea anxietății

Anxietatea poate fi o afecțiune severă. Însă conștientizarea simptomelor este un prim pas pentru a învăța să o gestionezi și să o controlezi.

O serie de modificări în ceea ce privește stilul de viață poate ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor de anxietate. Aceste modificări pot include:

  • Respectarea unei rutine zilnice organizate
  • Practicarea meditației și a atenției
  • Practicarea exercițiilor fizice regulate
  • Angajarea într-o activitate liniștitoare, cum ar fi lectura
  • Reducerea aportului de alcool, cofeină și nicotină
  • Păstrarea unei liste de sarcini zilnice, astfel încât să puteți avea o viață mai organizată și mai puțin stresantă