Cum ar trebui să fie oferită o îmbrățișare (conform științei)

sursă foto: unsplash.com

Îmbrățișarea ne face să eliberăm oxitocină și asta, conform multor studii științifice, ne face fericiti. Dar cum arată îmbrățișarea ideală? Trebuie să fie o îmbrățișare puternica? Cât ar trebui să dureze? Un studiu publicat în Science a dezvăluit secretele îmbrățișării „perfecte”.

Ce importanță are îmbrățișarea pentru sănătatea emoțională

Cercetările arată că îmbrățișările sunt importante pentru sănătatea emoțională, dar și pentru cea generală. Acestea provoacă o scădere a eliberării de cortizol, iar alte cercetări indică faptul că îmbrățișările scad tensiunea arterială și ritmul cardiac în situații stresante.

Totodată s-a descoperit că a oferi și a primi îmbrățișări poate întări, de fapt, sistemul imunitar.

Îmbrățișarea are si un efect terapeutic. Asta pentru că creierul are căi specifice create pentru a detecta atingerea umană. Îmbrățișarea comunică faptul că ești în siguranță, iubit și că nu ești singur – un mesaj necesar pentru orice persoană.

Cum ar trebui să ții brațele atunci când îmbrățișezi pe cineva

Conform cercetătorilor există două tipuri principale de îmbrățișare:

  • Stilul încrucișat: persoana care îmbrățișează pune un braț pe umărul celui care o îmbrățișează și celălalt braț sub brațul partenerului.
  • Stilul gât-talie: ambele brațe ale persoanei care se îmbrățișează sunt înfășurate în jurul taliei persoanei care este îmbrățișată.

Cel mai frecvent tip de îmbrățișare este cea cu stil încrucișat (66% dintre oameni se îmbrățișează astfel, iar procentul crește la 82% în cazul bărbaților). Plăcerea obținută din primirea unei îmbrățișări nu este insa legată de tipul de îmbrățișare oferit.

Cât ar trebui să dureze o îmbrațișare?

Tot cercetările au demonstrat că îmbrățișările care au durat mai puțin de 1 secundă au fost considerate cele mai puțin plăcute.

Îmbrățișările cu o durată între 5 și 10 secunde au fost clasificate pe o scară a plăcerii de la unu la 100, cu 60. În consecință, o îmbrățișare mai lungă oferă un sentiment mai plăcut partenerului sau prietenului.

Îmbrățișările care dureaza mai mult de 10 secunde cu un străin au fost concepute ca fiind „rare” de către participanții la studiu.

Cât de tare ar trebui să îmbrățișăm?

În ceea ce privește presiunea din momentul îmbrățișării, cercetătorii concluzionează că oamenii relaționează de obicei presiunea îmbrățișării cu gradul de romantism care există în acest act. Astfel, o îmbrățișare cu multă presiune este concepută ca o îmbrățișare mai romantică. Deci, se pare că dacă intenția nu este romantică, îmbrățișarea ar trebui să fie mai blândă. Îți recomandăm și Hormonii fericirii – ce roluri au în organism și cum poți să le echilibrezi nivelul prin metode naturale

În concluzie, rezultatele acestui studiu sugerează că cea mai sigură și mai plăcută îmbrățișare ar trebui sa dureze 5 până la 10 secunde cu brațele încrucișate.

Bianca Ion