Cum ne afectează respingerea

Cum ne afectează respingerea

Dacă ai fost vreodată respins știi cât de dureros poate fi. Te poți simți nedorit, neacceptat sau neapreciat. Totodată, probabil ai remarcat că nu toate momentele în care ai fost respins te-au afectat. De multe ori, respingerea este temporară. Spre exemplu cineva ți-a răspuns în grabă sau a fost nepoliticos. În acest caz, efectele nu sunt de durată și nu au un impact real asupra ta. Pe de altă parte, există și respingeri continue sau care se întâmplă pe termen mai lung. De această dată, respingerea poate avea urămări grave. Așadar, cum ne afectează respingerea din punct de vedere psihologic?

Cum ne afectează respingerea?

Există 5 efecte psihologice profunde ale respingerii.

1. Trauma

Dacă respingerea are ca rezultat sentimente extrem de puternice, poate contribui la crearea unor traume. Acest lucru aduce după sine consecințe grave.

De exemplu: copiii care se simt constant respinși de către părinții lor. Acestora le poate fi greu să reușească la școală sau în orice altă interacțiune cu oamenii.

2. Depresia

Se cunoaște că respingerea este strâns legată de depresie. Adolescenții în mod deosebit pot dezvolta stări de depresie atunci când sunt respinși de semeni. În acest caz, bullyingul, care are în componență și respingerea, poate avea numeroase efecte negative.

3. Durere

Cercetările au arătat că durerea socială este simțită de către creier ca o durere fizică. De exemplu: când cineva îți vorbește urât, iar apoi te ignoră. În acel moment, creierul tău simte durerea ca și cum ți-a dat o palmă.

4. Anxietate și stres

Respingerea poate contribui sau poate genera stări de stres și anxietate. Mai mult, te poți simți stresat sau anxios, iar sentimentul de  respingere să crească în intensitate.

5. Abuz

Respingerea primită în copilărie se poate transforma la vârsta adultă în abuz. Astfel, oamenii care devin abuzatori sunt în general persoane care au fost respinse de părinți sau societate când erau mici. Cu toate acestea, asta nu este o scuză.

Este dureros să fii respins, însă niciodată nu este sănătos să plătești cu aceeași monedă. Dacă tu ai fost respins, nu încerca să scapi de durere fiind violent emoțional sau fizic cu altcineva. Nu asta este soluția care te va face să te simți cu adevărat mai bine.

În concluzie, da, ne afectează respingerea primită constant sau pe o perioadă de timp lungă. Urmările după cum ai observat, nu sunt de dorit. Sfatul nostru este să apelezi la un specialist.

Dacă ai fost respins sau ești în continuare, într-o formă sau alta, nu amâna vizita la terapeut. Un om plin de compasiune te poate ajuta să înveți cum să faci față respingerilor. Prin diferite metode o să capeți noi abilități care te vor ajuta să te conectezi mai ușor cu ceilalți.