Modelarea minții și a sufletului prin sport

Modelarea minții și a sufletului prin sport

Sportul îți aduce mult mai multe beneficii decât sporirea forței fizice și a rezistenței. Mișcarea te ajută și să-ți întărești sistemul imunitar pentru a face față mai bine provocărilor ce pot apărea din punct de vedere medical. Însă lucrurile nu se opresc aici. Prin sport, indiferent de formă, mintea și sufletul se aliniază cu trupul. Cu fiecare pas înainte făcut pe acest drum al unei vieți active, aduni noi „pietre prețioase” în desaga ființei tale. Cum arată acestea? Hai să aruncăm împreună o privire.

Modelarea minții și a sufletului prin sport

Sportul ajută la îmbunătățirea sănătății fizice și mintale

Odată cu mișcarea fizică vine și flexibilitatea corpului. Dacă faci sport regulat, rata metabolică este alimentată, iar sănătatea generală se îmbunătățește. Ești cu mult mai protejat împotriva bolilor cardiovasculare și metabolice și previne declinul cognitiv. Capeți energie și putere, atât fizică, cât și mentală. După cum spunea și Paul Olteanu în cadrul primei conferințe Fain & Simplu X Ateneu:

„Mișcarea este poate cea mai la îndemână pârghie pentru performanță cognitivă, sănătate fizică și psihică.”Paul Olteanu

Făcând sport, indiferent de formă, îți îmbunătățești starea de spirit, concentrarea și calitatea somnului. Toate acestea în timp ce îndepărtezi sau reduci stresul și depresia din viața ta. Așadar, pentru o mai bună comunicare între minte și suflet, caută să faci puțină mișcare zi de zi.

Mișcarea crește stima de sine

Exercițiile fizice au o influență directă și ajută la creșterea stimei de sine, care se manifestă atât pe plan psihic, cât și pe cel fizic. Astfel, din punct de vedere fizic, o persoană cu un nivel optim al stimei de sine va avea o postură relaxată (umeri, brațe, expresie facială). Timbrul vocal este unul plăcut, tonul vocii este în conformitate cu situațiile date, ochii sunt expresivi, mersul este hotărât fără a fi însă agresiv.

Având o stimă de sine ridicată, dobândim mai multă încredere în noi înșine și suntem mai mulțumiți de lucrurile pe care le facem și de relațiile cu cei din jur. Inspirăm mai multă siguranță și transmitem celorlalți o imagine echilibrată.

Primești energia spiritului sportiv

Poate suna ciudat, însă rămâi cu noi până la capăt. Un adevărat sportiv nu este îngenuchiat de o pierdere și nici amețit de laurii unei victorii. Sportul te învață așadar să menți echilibrul între emoțiile extreme și puterea de analiză logică a minții chiar și în cele mai întunecate ore. Prin urmare, mișcarea te va ajuta să înveți poate mai bine decât ar face-o orice carte să-ți dezvolți mentalitatea unui învingător.

Adopți disciplina ca parte naturală a vieții

Atunci când începi să practici un sport, antrenamentele – efortul fizic și programul – rutina devin o parte din tine. Cu fiecare zi în care ți-ai pus echipamentul sport pe tine, ai dat start piesei tale preferate din playlist și ai început să-ți miști copul ai avansat încă un pic pe scara deavoltării tale. Înveți una dintre cele mai utile valori în drumul tău spre succes, indiferent ce formă are acesta pentru tine – disciplina. Fără această piatră prețioasă puțini sunt cei ce au reușit să-și atingă visul. Așadar, dacă nu ești înscris într-un club sportiv, apucă-te de research și rezervare.

Mădălina Costache