Sfaturi pentru obiceiuri sănătoase pe rețelele de socializare

sursă foto: unsplash.com

Toți am auzit că rețelele sociale pot afecta sănătatea noastră mintală și suntem siguri că și tu ai simțit efectele. Problema este că nu știm întotdeauna ce înseamnă să ai obiceiuri sănătoase pe rețelele de socializare. Rețelele sociale sunt atât de înrădăcinate în viața noastră de zi cu zi încât a nu folosi rețelele sociale în mod constant este perceput ca un tabu.

Nu înseamnă că nu trebuie să fim acolo, trebuie să recunoaștem că atât societatea, cât și job-ul ne împing către ele. Cu toate astea cu siguranță ai întâmpinat momente când te-ai simțit copleșit de cantitatea informațiilor care sunt de consumat.

O pauză de la rețelele de socializare te poate ajuta să ai un psihic odihnit și obiceiuri sănătoase.

Aspectele negative și pozitive ale rețelelor sociale

Știm că rețelele sociale sunt pozitive. Sunt un factor pozitiv uriaș este posibilitatea de a intra în legătură cu oameni pe care altfel nu i-am fi întâlnit.

Social media (sau mai exact, oamenii de pe social media) ne pot oferi inspirație, idei noi, moduri diferite de a gândi.

Dar partea de comparație nu este distractivă. Rețelele de socializare sunt atât de bine îngrijite, iar oamenii tind să-și împărtășească doar aspectele pozitive. Aici intervine factorul negativ. Să fim serioși! Viața este și despre lucruri mai puțin plăcute. Există, de asemenea, presiune pentru a rămâne relevant prin postarea frecventă și nici asta nu este distractiv.

Viața se întâmplă în afara rețelelor sociale și nu este sănătos să fim pe rețelele sociale în fiecare secundă a zilei noastre.

Cinci sfaturi pentru obiceiuri sănătoase pe rețelele de socializare

Dacă trebuie să-ți reevaluezi relația cu rețelele sociale, dar nu vrei să renunți definitiv, iată câteva sfaturi pentru obiceiuri mai sănătoase pe rețelele de socializare.

1. Utilizați opțiunea timp de ecran

Seteză-ți un timp de nefuncționare spre exemplu de la 12:00 la 17:00 în zilele lucrătoare. Lucruri precum apelurile telefonice, mesajele text și muzica sunt întotdeauna permise, dar  această limită de timp te va împiedica să-ți accesezi toate aplicațiile de social media.

Asta înseamnă că nu vei primi notificări în acele momente și nu vei deschide acele aplicații pe pilot automat așa cum obișnuiești să o faci. De asemenea, dacă nu vei verifica rețelele sociale la prima oră dimineața, îți va crește nivelul de productivitate.

2. Dezactivează-ți alertele de notificare

Dacă primești o notificare, vei face clic pe ea. Chiar dacă faci ceva important, tot vei simți nevoia să verifici notificarea. Pentru a opri distragerile constante, dezactivează alertele de notificare de pe telefon pentru oricare dintre aplicațiile de socializare.

3. Adăugați o extensie care îți va bloca  fluxurile în Chrome

Poți descărca de exemplu extensia News Feed Eradicator pentru Facebook Chrome pe computer, care îți va arăta un citat pe pagina de pornire în loc de fluxul de știri. Asta înseamnă că vei accesa Facebook doar pentru a verifica notificările și mesajele, în loc să te distragi cu postări aleatorii.

Descoperă și sfaturile pentru un stil de viață sănătos

4. Profită de butonul de sunet

Marile platforme de socializare au opțiunea de a dezactiva sunetul, iar Facebook are opțiunea de a nu urmări. Aceasta este o opțiune cu adevărat utilă dacă dorești să reduci zgomotul din fluxul tău. De asemenea, nu mai urmări pe oricine te va face să îți compari viața cu a lor. Și nu mai verifica cine ți-a văzut povestea de pe Instagram de dragul sănătății tale.

5. Postează doar dacă ai ceva de împărtășit

Nu mai suntem pe vremea când oamenii accesau informațiile exclusiv dintr-o platformă. Vremurile s-au schimbat și am simțit toți această presiune uriașă de a împărtăși în mod constant.

La un moment dat, începe să pară o rutină și nu este recomandat să împărtășești detalii din viața ta, doar de dragul de a rămâne relevant. Împărtășește doar atunci când simți că oferi informații relevante, ori amintiri pe măsură. Este poate unul dintre pașii foarte greu de înfruntat însă este sănătos pentru tine.

Concluzie

Ce obiceiuri sănătoase de socializare ai? Sperăm că această postare te-a încurajat să faci unele schimbări dacă te-ai simțit neinspirat de lumea rețelelor sociale. Pentru a lua măsuri chiar acum, alege unul dintre sfaturile pe care le-am împărtășit și configurați-le înainte de a uita.