Beneficiile râsului pentru sănătate

Beneficiile râsului pentru sănătate

Cercetările au arătat că beneficiile râsului pentru sănătate sunt de mare amploare. Umorul fiind catalogat drept una dintre superputerile omului. Din păcate, puțin sunt cei care profită cu adevărat de pe urma lui. Majoritatea dintre noi, nefăcând din râs o prioritate.

Puterea ascunsă a umorului

Ritmul în care se desfășoară viața astăzi, ne împiedică de cele mai multe ori să vedem partea plină a paharului. Uităm pur și simplu să fim recunoscători pentru ce avem și să zâmbim. Cu toate că, „a face haz de necaz” caracterizează pe deplin poporul român.

În seria Funny&Simplu, Mihai Morar și-a propus să aducă zâmbetul înapoi în viața românilor. Cu ajutorul invitaților lui, acesta își dorește să ne facă mai conștienți de superputerea care zace în noi.

Dan Badea, actor de comedie, artist de stand up comedy și prezentatorul celebrei emisiuni iUmor a răspuns bucuros inițiativei și s-a prezentat la sediul RadioZU, locul în care sunt înregistrate majoritatea episoadelor de podcast Fain&Simplu.

Tema principală a discuției a fost puterea umorului de a salva vieți. Poate nu credeai, dar și comedianții suferă când și când. Chiar și ei obosesc sau se stresează atunci când lucrurile nu merg conform planului. Pe parcursul discuției, Dan Badea a recunoscut că fără umor, viața lui ar fi fost cu totul alta.

„Stand-up-ul este o terapie! Este o terapie extraordinară dacă ești cinstit cu tine și chiar le spui oamenilor ce ți se întâmplă. Teo și mi-a zis: Băi, lumea vede că ești supărat, lumea vede că ești obosit, începe cu asta. Zi-le: Uite, sunt supărat, sunt obosit pentru că asta. Oricum se vede! Adică, nu e teatru: Hei, ce faceți (cu zâmbetul până la urechi) și tu ești rupt pe dinăuntru.” – Dan Badea

Pe lângă faptul că te binedispune, râsul este o metodă eficientă de autocunoaștere. Dacă ești onest cu tine și renunți la auto-judecată, poți începe să vezi partea frumoasă și funny a vieții. Până la urmă, cum ar arăta viața fără umor?

“O zi în care nu ai râs este o zi pierdută.” – Charlie Chaplin

Studiile au arătat că cei mici râd în medie de până la 400 de ori într-o zi. Poți ghici de câte ori râde un adult? Încearcă! Probabil vei fi surprins să afli că oamenii mari râd doar de 15 ori pe zi. Reține că vorbim de medie, asta înseamnă că mulți nici nu ating acest plafon. Nu sună bine, nu?

Precum spunea și Charlie Chaplin, dacă a trecut o zi din viața ta fără să fi avut măcar o dată zâmbetul pe buze este o zi pierdută. Ia-ți un moment și gândește-te câte zile fără râs ai adunat în desagă. Dacă simți că bagajul s-a făcut cam greu este timpul să faci o schimbare.

Învață de la copii să găsești bucurie în toate lucrurile mici și profită de toate beneficiile râsului.

Beneficiile râsului pentru sănătate:

1. Scade tensiunea arterială

Ia-ți zilnic câteva minute pauză de râs pentru a-ți menține inima și mintea sănătoase. Râsul scade semnificativ riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

2. Reduce stresul

S-a demonstrat că umorul ajută la diminuarea hormonului de stres. Asta înseamnă că râsul copios ameliorează anxietatea și reduce stresul.

3. Tonifiază abdomenul

Dacă visezi la un abdomen sculptat, probabil câteva minute pe zi de râs nu vor fi suficiente. Cu toate acestea, când râzi, mușchii din stomac se extind și se contractă la fel ca în momentul antrenamentului. Probabil ți s-a întâmplat, măcar o dată în viață, să te doară burta de râs. Acum știi care este motivul. Adaugă râsul în rutina ta și câștigă un abdomen mai tonifiat.

4. Activează celulele T

Te întrebi ce sunt celulele T? Află că ele sunt principalele motoare ale imunității tale. Când râzi le pui la treabă, iar ele luptă pentru ca tu să rămâi sănătos. Așa că, data viitoare când simți că răceala îți dă târcoale, uită-te la un videoclip amuzant. Umorul îți îmbunătățește imunitatea.

5. Reduce durerea fizică

Râsul declanșează eliminarea de endorfine, calmantele naturale ale corpului uman. Prin râs, durerea fizică se ameliorează, iar tu te simți mai bine.

Acum că știi toate beneficiile râsului, alege să adaugi un strop de umor în fiecare zi din viața ta. Dacă nu știi cum să faci asta, poți începe prin vizualizarea unor clipuri pline de umor în fiecare dimineață. Când îți savurezi cafeaua, caută stand-up pe youtube sau Funny&Simplu și bucură-te.