Cum să gestionezi emoțiile dificile legate de pierderea unui părinte

Cum să gestionezi emoțiile dificile legate de pierderea unui părinte

Pierderea unui părinte este o experiență dureroasă care poate provoca o gamă largă de emoții dificile. Este important să recunoști și să accepți aceste emoții, indiferent de cât de intense sau dureroase par. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a experimenta doliul, iar timpul necesar pentru a te vindeca variază de la o persoană la alta.

Este firesc să te simți copleșit de durere și tristețe după pierderea unui părinte. Acestea sunt emoții normale și sănătoase care fac parte din procesul prin care treci. Permite-ți să plângi și să îți exprimi durerea în orice mod care îți este confortabil. Nu-ți reprima emoțiile, deoarece acest lucru le poate face mai intense pe termen lung.

Iată câteva exemple din podcast-urile Fain & Simplu, care ți-ar putea fi de ajutor în această perioadă delicată:

Pierderea unui părinte declanșează sentimente de vinovăție și furie?

Este posibil să simți vinovăție pentru că nu ai petrecut suficient timp cu mama sau tatăl tău sau pentru că nu ai putut face mai multe pentru a-i salva. De asemenea, este posibil să simți și furie față de ei pentru că te-au părăsit. Este important să recunoști aceste sentimente și să le accepți ca fiind o parte normală a momentului.

Ai grijă de tine

Pierderea unui părinte poate duce la sentimente de singurătate și izolare. Este posibil să simți că nimeni nu înțelege prin ce treci sau că nu ai pe nimeni cu care să vorbești despre această durere. 

Este important să ai grijă de tine în timpul doliului. Asigură-te că dormi suficient, mănânci sănătos și faci mișcare în mod regulat. De asemenea, este important să eviți alcoolul și drogurile, deoarece acestea pot agrava durerea.

Căutarea sprijinului

Nu este nicio rușine să ceri ajutor după pierderea unui părinte. Există multe persoane care țin la tine și doresc să te ajute în această perioadă dificilă. Vorbește cu prietenii și familia ta sau poate cu un terapeut dacă simți că ai nevoie de asta.

Permite-ți să simți emoții și fi blând cu tine în această perioadă dificilă. Cu timpul, te vei putea vindeca și vei putea merge mai departe cu viața pe care ai dus-o până acum.

Citește și: