Pesimismul în psihologie

Pesimismul în psihologie

Poate ți se spune des că ești pesimist din fire sau poate ai un prieten care ți se pare prea pesimist pentru viața pe care o duce sau poate doar vrei să afli mai multe. În orice caz, pesimismul este subiectul principal în acest articol. Așadar, în continuare vom încerca să definim ce înseamnă acesta din punct de vedere psihologic.

Ce este pesimismul în psihologie?

Pesimismul este un tip de stil explicativ în care indivizii „se așteaptă la rezultatul dezavantajoase atunci când se confruntă cu evenimente care au un impact emoțional necunoscut” (Herwig et al., 2010, p. 789).

Oamenii caută în mod constant sensul pentru a explica evenimentele vieții. Când o persoană vede situațiile dintr-o mentalitate pesimistă, aceasta este considerată o părtinire negativă. Cu alte cuvinte, ține morțiș să vadă doar partea goală a paharului.

Pentru a înțelege mai bine situația, hai să ne imaginăm că afară a plouat timp de 10 minute, iar acum un minunat curcubeu împarte cerul. Păsărelele ciripesc și în aer se simte un miros proaspăt. Un pesimist, ar observa doar băltoaca de pe balconul casei lui sau ar fi încă dezamăgit de ploaia ce tocmai a trecut.

Indivizii care sunt pesimiști vor interpreta adesea evenimentele negative ca fiind interne, globale și stabile. Asta în timp ce evenimentele pozitive sunt adesea privite ca externe, specifice și instabile (Gillham, Shatte, Reivich și Seligman, 2001).

Pesimismul poate să-și facă simțit impactul în toate aspectele vieții. Dacă un om are înclinații pesimiste sau este un pesimist din fire, va avea probleme cu rezistența la stres. Orice moment care implică puțină tensiune în plus este o catastrofă. De ce se întâmplă asta? Deoarece acel om va simți o lipsă acută de control.

Considerarea evenimentelor nedorite ca datorate unor cauze interne stabile are un impact negativ asupra stimei de sine. Mai mult decât atât, plecând de la faptul că realitatea noastră se conturează prin prisma gândurilor pe care le avem, un pesimist va avea de două ori mai multe șanse să se îmbolnăvească sau să se accidenteze. În contrast, o dispoziție optimistă este asociată cu depresie redusă și cu o stimă de sine mai bună. (Gillham și colab., 2001).