Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Mihai Morar la început de 2023

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Mihai Morar la început de 2023

Probabil, dacă ești urmăritor fidel al podcastului Fain & Simplu și totodată al omului Mihai Morar, probabil ai remarcat absența și ai simțit apăsarea tăcerii de la finalul anului 2022.

În luna decembrie, cu puțin înainte de a da start evenimentului „Orașul Faptelor Bune 2022”, Mihai Morar a făcut cale întoarsă spre casă. Proaspăt ajuns în Oradea, a primit un apel ce i-au schimbat radical planurile: Roua, fetița lui cea mică, era internată de urgență. Nu a stat pe gânduri și a traversat țara încă o dată pentru a fi alături de familie.

Cum să-i spui unui copil de trei ani că îl iei de lângă mama lui și că îl urci pe masa de operații?” – Mihai Morar

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cele întâmplate, te invităm să urmărești primul epsiod Fain & Simplu Podcast din 2023. Este un podcast aparte, fără invitați speciali. Un episod mărturisire, în care tatăl, Mihai Morar, alege să-și spună povestea ultimelor săptămâni de foc.

Tot aici, Mihai îți recomandă și o carte de suflet, ce i-a stat sprijin în această perioadă extrem de copleșitoare.

„E o carte care m-a ajutat mult în perioada asta. Este scrisă de unul dintre cei mai înțelepți autori ai ultimului secol, Allan Watts.” – Mihai Morar

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Mihai Morar la început de 2023

Într-una dintre pagini, Allan Watts scrie:

Oricât ar părea de paradoxal, ajungem să dăm sens vieții de îndată ce vedem că ea nu are de fapt vre-un rost. Și putem înțelege misterele universului abia atunci când devenim convinși că nu avem nici-o idee despre acesta.

Toți avem nevoie de siguranță, în primul rând, pentru a da sens și valoare vieților noastre. Doar că nu putem înțelege viața atâta vreme cât de agățăm ea. Atâta vreme cât încercăm să prindem apa curgătoare într-o găleată este clar că nu înțelegem de fapt ce este apa curgătoare. Și vom fi mereu dezamăgiți constatând că apa nu curge în găleată. Pentru a avea apă curgătoare trebuie să renunțăm la ea și să o lăsăm să curgă. La fel și cu viața.” – Mihai Morar

Ințelepciunea nesiguranței – Allan Watts

Citește Fain & Simplu: Ce îți recomandă Mihai Morar la început de 2023 - Allan Watts - Înțelepciunea nesiguranței

“Cine va voi să-și scape sufletul, îl va pierde” – Allan Watts

Această carte reprezintă o explorare a acestei legi în contextul aspirației omului către siguranța psihologică. Și al eforturilor sale de găsire a certitudinii spirituale și intelectuale în religie și filozofie.

Astăzi, viața omului pare a fi marcată de nesiguranță și incertitudine. Cartea pornește de la premisa că această nesiguranță este chiar rezultatul incercarilor de a fi în siguranță. În pofida aparențelor, salvarea și sănătatea mentală sunt rezultatul acceptării fără echivoc a faptului că nu există posibilitatea de a ne elibera.

Petrecem prea mult timp încercând să anticipăm și să plănuim viitorul; prea mult timp nutrind nemulțumiri despre trecut. De multe ori ne scapă plăcerile clipei în eforturile noastre neliniștite de a ne asigura că urmatoarea clipă este la fel de plăcută. Găsind inspirație în gândirea orientală, Watts ne arată că vom găsi ceva cu adevarat demn de a fi cunoscut. Atenție însă, există o condiție. Putem trăi asta doar atunci când vom admite față de noi înșine că nu avem și nu putem avea cunoaștere.

Pentru a ne bucura de o viață împlinită, trebuie să îmbrățișăm prezentul – să trăim din plin în clipa prezentă.