Meditația bunătății iubitoare: ce este și cum o poți practica

Meditația bunătății iubitoare: ce este și cum o poți practica

Meditația bunătății iubitoare este o tehnică populară de îngrijire de sine care poate fi folosită pentru a crește bunăstarea și a reduce stresul. Mai mult te ajută în procesul de acceptare și iubire de sine.

Deși bunătatea și iubirea fac parte din noi, nu mereu știm să profităm la maxim de capacitatea noastră de a fi. Cu toate acestea, atunci când reușim, simțim din plin beneficiile. Așa se întâmplă și în cazul acestui tip de meditație.

Această tehnică nu este ușoară, deoarece îți ceri să trimiți bunătate în calea ta sau altora. Adesea este nevoie de practică pentru a-ți permite să primești iubirea sau să o trimiți. Dar merită fiecare pas înainte făcut.

*Această practică se bazează pe o meditație ghidată creată de Eve Ekman PhD, LCSW, Senior Fellow la Greater Good Science Center.

Cum poți practica meditația bunătății iubitoare:

Poziția corpului

Pentru această practică, este deosebit de important să găsim o poziție confortabilă. De regulă se merge pe poziția întins sau așezat.

Pentru a ne ajuta să ne concentrăm și să dobândim o anumită stabilitate inițială, să ne aducem atenția și conștientizarea asupra respirației abdominle. Inspiră, observând senzația de respirație. Expiră, observând senzații de respirație, pe măsură ce burta se ridică și coboară.

Când te simți pregătit, relaxat și calm, poți începe meditația bunătății iubitoare prin a primii bunătate și iubire. Apoi, poți avansa spre a trimite energia acestor sentimente aproapelui.

Primirea Bunătăţii-Iubitoare

Pentru început, vom aduce bucuria mai aproape de noi, aducându-ne în minte pe cineva despre care credem cu adevărat că are cel mai bun interes în inima lui. Cineva care ne-a oferit bunătate și sprijin. Acesta ar putea fi cineva pe care îl cunoaștem acum sau cineva din trecut. Un prieten, membru al familiei, profesor, coleg.

Alege o singură persoană și imaginează-ți că este în fața ta. Probabil deja ai zâmbetul pe buze, nu? Sigur chicotiți amândoi, însă încearcă să privești persoana în ochi rămânând calm.

Concentrează-te acum pe sentimentul de pace interioară pe care ți-o dă persoana din fața ta. Imaginează-ți cum expiri tensiune și inspiri sentimente de iubire.

Adu-ți în minte faptul că își doresc cu adevărat să fii fericiți și împlinit. Fii conștient ca ai o viață înfloritoare. Imaginează-ți că persoana din fața ta îți transmite asta în zâmbetul și în ochii ei. Și cu următoarele respirații, atrageți acea intenție de bunătate.

Repetă-ți trei sau patru fraze pozitive, liniștitoare pentru tine. Aceste mesaje sunt exemple, dar îți poți crea propriile mesaje:

  • Pot fi fericit
  • Sunt în siguranță
  • Pot fi sănătos, pașnic și puternic
  • Fie ca azi să dau și să primesc apreciere

În practicile de meditație și vizualizare, avem ocazia de a genera stări emoționale pozitive chiar aici și acum pe care le-am putea experimenta în lumea în care această persoană este cu adevărat lângă noi. Pur și simplu prin mintea și imaginația noastră, este ca și cum am putea apela la această resursă valoroasă chiar aici, chiar acum. Deci, pentru încă câteva respirații, primește cu adevărat această dorință de bine, fericire, bucurie din partea acestei persoane care te prețuiește.

Trimiterea bunătății iubitoare celor dragi

Acum, renunțând la imaginea acestei persoane, observă dacă în corp există vreun reziduu emoțional. Sentimente de căldură sau bunătate. Apoi relaxează-te în aceste senzații și sentimente doar pentru câteva respirații.

Cu acest sentiment de sprijin și fericire, putem extinde acum acest impuls de bucurie și asupra altora. în Gândește-te la cineva din viața ta care ar putea avea nevoie de un impuls suplimentar. Poate un prieten, un membru al familiei sau un coleg. Și din nou, imagiează-ți că ar fi chiar în fața ta.

Fără prea multe povești, gânduri sau idei, doar apelează la această experiență de a dori ca această persoană să fie cu adevărat fericită, împlinită, bucuroasă. Pe măsură ce inspiri, atrage această intenție. Și în timp ce expiri, urează-i acestei persoane fericire, împlinire, înflorire.

Încă de două ori — inspiră, atragând această intenție. Și apoi expiră, trimițând.

Acum eliberează imaginea acestei persoane. Și încă o dată, observă senzațiile din propriul corp asociate cu a-ți dori binele cuiva, generând și extinzând bucuria.

Să încheiem această practică cu trei inspirații lungi și trei expirări lungi.

Sfaturi pentru a practica meditația bunătății iubitoare mai eficient

Meditația bunătății iubitoare: ce este și cum o poți practica

Când ești la început în a practica meditația bunătății iubitoare, folosește un singur subiect în timpul meditației. Adică, alege o singură persoană de la care să primești și căreia să-i transmiți bunătate și iubire. Pe măsură ce te simți mai confortabil cu imaginile și frazele iubitoare, adaugă mai multe persoane.

În cele din urmă, îndreptă meditația de bunătate iubitoare către oamenii dificili din viața ta. Știm… asta este ceva mai dificil de făcut. Însă, acest ultim braț al practicii de bunătate iubitoare stimulează sentimentele de iertare și te ajută să renunți la ruminație pentru un sentiment sporit de pace interioară.

Amintește-ți că această meditație poate fi practicată în multe moduri diferite. Metoda prezentată mai sus este o mostră a modului în care ai putea alege să începi. S-ar putea în timp să vii cu propria ta tehnică de meditație a bunăvoinței iubitoare care funcționează mai bine pentru tine. Iar asta este în regulă. Atâta timp cât îți concentrezi atenția într-un mod care promovează sentimente de bunătate iubitoare, te poți aștepta să obți beneficii din această practică.

Mădălina Costache