Vrei să înveți să gătești? Iată 4 tips & tricks care îți vor prinde bine!

Vrei să înveți să gătești? Iată 5 tips & tricks care îți vor prinde bine!
sursă foto: Pexels

Dacă răspunsul la întrebarea “Vrei să înveți să gătești?” este da și ești novice în domeniul culinar, s-ar putea ca articolul acesta să vină fix în momentul potrivit. Orice început poate fi greu, însă, dacă îți stabilești niște obiective realiste, ai răbdare și acorzi atenție câtorva detalii, te poți împrieteni mult mai ușor cu arta culinară. Ba chiar s-ar putea să înceapă să-ți placă din ce în ce mai mult să gătești acasă. Asta mai ales că ai posibilitatea să „dozezi” ingredientele după bunul plac și, odată ce-ți faci mai mult curaj, să experimentezi combinații surprinzătoare.

Până atunci, însă, să vorbim despre lucrurile de bază. Am adunat o serie de sfaturi și tips & tricks numai bune pentru etapa de început. Da, ele sunt binevenite pentru situația în care n-ai mai gătit (aproape) nimic înainte.

Vrei să înveți să gătești? Iată 4 tips & tricks care îți vor prinde bine!

Începe cu pași mici, dar siguri

Știi că-ți spuneam despre importanța obiectivelor realiste. Ei bine, dacă n-ai mai gătit nimic până acum, ar fi indicat să începi cu rețete simple, de bază, ca să te familiarizezi cu fascinantul univers gastronomic. Sigur, nimic nu te împiedică să experimentezi rețete complicate – ba chiar s-ar putea să-ți iasă bine din prima.

Cu toate astea, dacă nu ești neapărat fan(ă) al/a gătitului, prea multe etape – regăsite de obicei în rețetele sofisticate – s-ar putea să te descurajeze și să te facă să renunți. S-ar putea să-ți treacă prin minte că „gătitul pur și simplu nu e pentru tine”. De fapt, poți găti și poți avea rezultate grozave, însă te ajută să alegi rețete în funcție de nivelul tău de pregătire și de nivelul de efort pe care ești dispus(ă) să-l investești.

Uite, pentru început ai putea încerca diverse rețete de salate, omlete, paste, deserturi care nu necesită coacere. Sigur, nu toate rețetele de paste sunt ultrasimple, la fel cum nu toate rețetele de deserturi sunt gata în doar câteva minute. De aceea, când descoperi o rețetă ce-ți face cu ochiul, verifică și gradul ei de dificultate/timpul necesar de preparare. Sunt niște indicatori buni.

Apelează la diverse surse online de inspirație culinară

Pe Instagram există o mulțime de pagini de rețete & food inspiration delicioase și pentru cei aflați la început de drum. De asemenea, paleta de canale de Youtube și bloguri culinare e supergeneroasă, așa că ai de unde alege măcar câteva pagini cu care rezonezi – în funcție de nivelul tău de experiență, dar și de preferințele culinare (de pildă, poate că ești vegan(ă)/vegetarian(ă)/pasionat(ă) de dieta mediteraneană).

Mai ales la început, e mai ușor și mai practic să gătești după rețete clare sau ghidându-te după materiale video ce explică totul pas cu pas.

Odată ce-nțelegi ce și cum și capeți curaj, poți face și tu diferite teste culinare: de pildă, poți să reinterpretezi unele rețete sau să modifici cantitățile anumitor ingrediente, în funcție de ce și cum descoperi că-ți place. Uite, poate îți dai seama că acel cheesecake cu ciocolată pe care l-ai gătit a fost puțin cam dulce pentru gusturile tale și vrei să încerci o variantă personalizată.

„Echipează-te” corespunzător

Dacă n-ai mai gătit deloc până acum, s-ar putea să n-ai bucătăria dotată cu cele necesare, precum oale, tigăi, vase de copt etc. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să faci o investiție colosală odată ce vrei să te apuci de gătit, ci să te „echipezi” cu minimul necesar, minim care poate varia de la o persoană la alta.

Ce-nseamnă, mai exact, acest lucru? Înseamnă că achiziționarea vaselor și a altor instrumente pentru gătit depinde și de preferințele tale culinare de zi cu zi, adică de ceea ce mănânci de regulă.

Sigur, o tigaie, o tavă pentru cuptor, un bol pentru salată sunt, de obicei, elemente de bază, indispensabile. Dacă nu-ți propui să gătești ciorbe/supe momentan, atunci s-ar putea să nu aibă sens să investești încă de la început într-un set de oale.

Pe lângă vasele de gătit, îți sugerăm să te „echipezi” și cu mănuși antitermice și, eventual, cu un șorț de bucătărie.

Pregătește-ți toate ingredientele necesare, înainte de fiecare sesiune de gătit

Nu doar vasele și instrumentele pentru gătit îți ușurează fiecare misiune din bucătărie. La fel de importante sunt și ingredientele – sau, mai bine spus, toate ingredientele necesare pentru fiecare rețetă pe care ți-ai propus s-o încerci.

De aceea, ori de câte ori pui ochii pe vreo rețetă găsită pe Internet/într-o carte de bucate, asigură-te că ai în casă tot ce-ți trebuie. Dacă nu, mergi la cumpărături cu o listă clară. Atlfel, s-ar putea să constați când te apuci de gătit sau, mai grav, pe parcursul pregătirii rețetei, că îți lipsește un ingredient esențial.

Uite, planificarea săptămânală a meniului te ajută din acest punct de vedere: odată ce stabilești ce vrei să mănânci în săptămâna imediat următoare, poți trece pe lista de cumpărături toate ingredientele de care ai nevoie/care-ți lipsesc din casă.

Gând de final

Sperăm că informațiile cuprinse în acest articol te vor ajuta să privești gătitul acasă dintr-o nouă perspectivă – benefică pentru sănătatea ta, bugetul tău și chiar și pentru partea emoțională: cu siguranță vei simți o mare satisfacție atunci când vei gusta o mâncare delicioasă pregătită pas cu pas de tine. Și, cine știe, în timp s-ar putea chiar să-ți placă și să transformi gătitul acasă într-un obicei absolut fires :).