Stilul minimalist – caracteristici și tips & tricks de amenajare

Stilul minimalist - caracteristici și tips & tricks de amenajare

Stilul minimalist se numără printre cele mai populare alegeri în materie de amenajări interioare, remarcându-se în primul rând prin armonia dintre funcționalitate și design simplu, „aerisit”. Din acest punct de vedere, putem spune că se aseamănă destul de mult cu stilul scandinav sau cu stilul modern. Cu toate acestea, minimalismul este de departe stilul care valorifică la maximum simplitatea și urmărește eficientizarea spațiului – motiv pentru care, pentru unii dintre noi, poate părea destul de rece și impersonal.

Ei bine, adevărul este că minimalismul nu-i pentru toată lumea. Deși este de câțiva ani printre cele mai apreciate stiluri de design interior, nu se potrivește oricui. Și e perfect în regulă să fie așa. Atunci când îți amenajezi locuința, este esențial să te orientezi către un stil care e în armonie cu stilul tău de viață, cu nevoile și preferințele tale. Să te ghidezi exclusiv după tendințele de moment nu este neapărat cea mai inspirată alegere.

Tocmai de aceea, am pregătit un articol despre cele mai importante caracteristici ale stilului minimalist, care să te ajute să-ți dai seama dacă minimalismul e sau nu pentru tine.

În cazul în care decizi că ți se potrivește mănușă, găsești în a doua parte a articolului câteva tips & tricks de amenajare. Iar dacă ți se pare interesant, dar nu e tocmai ce-ți dorești, suntem convinși că vei găsi cel puțin câteva idei pe care să le pui în aplicare – căci, dacă ne gândim serios, buna organizare și investiția în piese de calitate sunt binevenite indiferent de stilul de amenajare ales 🙂

Minimalismul e mai mult decât un stil de design: e un stil de viață

Vorbim despre garderobă minimalistă, despre design minimalist – dar, în esență, minimalismul e mult mai mult decât un stil vestimentar sau de amenajare. E un stil de viață ales de cei care rezonează cu el. Principiul care stă la baza acestui stil de viață e „less is more”, iar asta se aplică în majoritatea alegerilor personale din viața de zi cu zi.

Astfel, mulți dintre adepții minimalismului preferă să-și construiască o garderobă funcțională, smart, cu puține piese, dar toate de calitate. Mai mult, aleg să evite risipa alimentară, prin urmare apelează la planificarea săptămânală, astfel încât să valorifice fiecare aliment. Nu în ultimul rând, pot fi interesați de aspectele legate de sustenabilitate – acesta fiind unul dintre motivele pentru care investesc în haine confecționate din materiale naturale și în piese de mobilier făcute în mod responsabil și cu grijă față de mediu.

Așadar, toate aceste exemple arată că minimalismul e expresia unui stil de viață. Ca să înțelegi mai bine ce presupune și care sunt principiile sale fundamentale, te invităm să citești articolul 3 principii esențiale ale stilului de viață minimalist. Cu cât rezonezi mai bine cu ele, cu atât s-ar putea să te regăsești mai mult și-n stilul de design interior minimalist.

Caracteristicile stilului minimalist

Paletă cromatică neutră

De regulă, cele mai întâlnite culori în amenajările minimaliste sunt cele neutre (alb, gri, bej, negru), deoarece acestea creează impresia unui spațiu mai mare, mai aerisit. În plus, sunt o alegere excelentă și pentru spațiile de mici dimensiuni. Nu în ultimul rând, se asortează ușor unele cu celelalte.

Sigur, s-ar putea să ți se pară impersonală o încăpere în care predomină, să zicem, albul și negrul. Partea bună e că poți „reinterpreta” schema cromatică. Uite, ai putea adăuga o culoare pastelată (verde-mentă, roz pastelat) cu ajutorul elementelor decorative – care, vei vedea cât de curând, ar trebui să fie în număr redus.

Lumină naturală din abundență

Lumina naturală e un element-cheie în amenajările minimaliste, datorită faptului că, împreună cu schema cromatică neutră, creează impresia unui spațiu mai mare. Tocmai de aceea, e recomandat să te orientezi către perdele cât mai simple, deschise la culoare, confecționate din materiale subțiri, ce permit luminii să pătrundă.

Dacă dispunerea locuinței tale nu e foarte avantajoasă din acest punct de vedere, fii fără grijă: poți valorifica iluminatul artificial. Atenție, însă: e indicat să apelezi la corpuri de iluminat cât mai simple, care să nu încarce spațiul. O opțiune pe cât de simplă, pe atât de elegantă, pe care ai putea-o lua în considerare, sunt corpurile de iluminat ascunse în tavan.

Piese de mobilier multifuncționale

Amenajările minimaliste cuprind un număr redus de piese de mobilier. Uite, dacă pătrunzi într-un living amenajat în stil minimalist, poți observa o canapea, o măsuță de cafea, un fotoliu confortabil, lângă care e amplasat un lampadar (iată o idee de colț de lectură). Sigur, asta nu înseamnă că toate sufrageriile minimaliste respectă întocmai această structură. E doar un exemplu care să te ajute să înțelegi că numărul pieselor de mobilier e redus.

Ideea e să optezi pentru mobilier care răspunde nevoilor tale, de preferat dotat cu multiple spații de depozitare (care să te ajute să organizezi totul ca la carte și să menții cât mai ușor ordinea în locuință) și cu mutiple roluri. De exemplu, ideal ar fi să optezi pentru o canapea dotată cu ladă de depozitare.

De asemenea, piesele de mobilier modulare se pot dovedi o alegere excelentă.

Materiale naturale

Minimalismul valorifică în special mobilierul fabricat din materiale naturale – așa cum este lemnul. Același principiu se aplică și în cazul țesăturilor – astfel, e de preferat să te orientezi către covoare din bumbac, in. Desigur, e important să ții cont și de instrucțiunile de întreținere a materialelor respective, astfel încât să-ți fie ușor să ai grijă de ele odată cu trecerea timpului.

Un alt lucru de luat în considerare e prețul – de obicei, obiectele (fie că vorbim despre cele de mobilier sau despre cele decorative) din materiale naturale au un preț mai ridicat. Totuși, întreținute corespunzător, acestea au o rezistență sporită în timp și își păstrează aspectul impecabil odată cu trecerea anilor. Pot fi privite, așadar, ca o investiție importantă.

Organizare perfectă a obiectelor

Minimalismul se caracterizează printr-o organizare riguroasă a obiectelor. De exemplu, dacă ne raportăm la un dressing minimalist, putem observa că hainele, încălțămintea, accesoriile sunt grupate pe categorii/culori etc.

Important e să găsești un sistem de organizare care să se potrivească nevoilor tale și să-ți fie la îndemână. De aceea, e bine să ții cont și la compartimentarea fiecărei piese de mobilier atunci când ești pe punctul de a o cumpăra. O altă variantă eficientă – dar posibil mai costisitoare – ar fi mobilierul realizat la comandă, o alegere grozavă când vine vorba despre dressing sau biblioteca din living.

Număr redus de obiecte decorative

Nu doar numărul pieselor de mobilier e redus în amenajările minimaliste, ci și cel al obiectelor decorative. De fapt, în unele încăperi acestea pot lipsi. În cazul în care vrei totuși să integrezi în decor câteva piese decorative, asigură-te că alegi unele simple și practice. Ideea e ca fiecare obiect să aibă un rol clar.

Vestea bună e că pe piață sunt disponibile suficiente piese de decor – de la perne, până la vaze unde să-ți așezi frumoasele flori – pe cât de utile, pe atât de atractive din punct de vedere estetic.

Cum poți crea o amenajare minimalistă cu personalitate

Te atrag principiile designului minimalist, dar parcă simți nevoia să-ți pui mai mult amprenta personală asupra spațiului? Vrei funcționalitate și, în același timp, un design simplu, dar prietenos? Poți reinterpreta unele elemente ale stilului minimalist. Iată două variante la care poți apela:

Reinterpretează schema cromatică

Dacă simți nevoia de o pată de culoare, poți compune o schemă cromatică din alb și o culoare vibrantă, așa cum e turcoaz/albastrul marin/roz/portocaliu, în funcție de atmosfera pe care vrei s-o creezi. Astfel, adaugi spațiului o notă veselă, jucăușă, relaxată, cosy.

Valorifică texturile cu un design interesant

Un alt mod prin care poți adăuga amenajării o notă (mai) personală e să apelezi la texturi cu un design atipic, care fură imediat privirile. Uite, într-un living în culori neutre, o canapea galbenă (sau cu o altă culoare vibrantă) sau un covor cu un design neconvențional poate schimba cu totul atmosfera.

Urmărește și: POVESTEA ADEVĂRATĂ A GEMENILOR FRATELLI. LECȚIE DE BUN SIMȚ ȘI BUN GUST. | Fain & Simplu Podcast 096

Beneficiile stilului minimalist

Menținerea mai ușoară a ordinii și curățeniei în locuință

Ai aflat deja: designul minimalist înseamnă puține piese de mobilier și obiecte decorative, ceea ce contribuie la crearea unui spațiu aerisit, pe de-o parte, iar pe de altă parte – înseamnă că poți menține mult mai ușor ordinea în locuință și poți face curățenie generală într-un mod eficient.

Evident, aceste două beneficii se traduc prin timp economisit – și, cum timpul este cea mai importantă resursă de care dispunem, cu siguranță merită să iei astfel de avantaje în considerare.

Valorificarea inteligentă a spațiilor de mici dimensiuni

Fie că vorbim despre o garsonieră de doar 20 și ceva de metri pătrați, de un apartament cu o compartimentare nu tocmai ingenioasă sau despre un dormitor îngust, minimalismul se dovedește o alegere excelentă (și, mai ales, inteligentă) în materie de stiluri de amenajare.

Alte stiluri (cum e cel rustic, de pildă) pot fi mai dificil de pus în valoare – în special dacă nu apelezi la serviciile unui designer de interior – în spațiile cu dimensiuni restrânse.

Prin urmare, în cazul încăperilor/locuințelor mici, e musai să te orientezi către stiluri nu doar faine din punct de vedere estetic, ci mai ales smart, care să mizeze pe funcționalitate sporită.

Mai multă grijă față de mediul înconjurător

Minimalismul și sustenabilitatea fac o echipă pe cinste 🙂 În primul rând, gândește-te la faptul că stilul minimalism presupune, într-o formă sau alta, reducerea risipei – prin limitarea numărului obiectelor folosite. Minimalismul se concentrează în jurul principiului „less is more” și pe valorificarea ideii de a integra în amenajare doar obiectele de care avem cu adevărat nevoie.

În al doilea rând, încurajează folosirea materialelor (mai) prietenoase cu mediul înconjurător, așa cum sunt cele naturale sau reciclate.

În al treilea rând, minimalismul mizează pe investiția în calitate. Când optezi, de exemplu, pentru mobilier din lemn masiv premium, făcut să treacă proba timpului cu brio, eviți de fapt înlocuirea periodică a pieselor predispuse degradării. Altfel spus, în acest context, principiul „less is more” poate fi tradus și prin „puțin și bun”.

Gând de final

Acum că ai aflat care sunt principiile esențiale și cele mai importante caracteristici ale stilului de design minimalism, poți să decizi mult mai ușor dacă acesta ți se potrivește sau nu. Dacă ți se pare totuși impersonal sau, din alte motive, nu-ți surâde, te poți orienta către „fratele său mai prietenos”, stilul scandinav. În acest sens, îți poate prinde superbine să citești articolul Cum creezi o atmosferă hygge în casa ta.

Totuși, indiferent de stilul ales, merită să ai în minte principiul fundamental al minimalismului: less is more. 🙂