Împăcarea după o ceartă: Asumarea răspunderii, Reconciliere, Vindecarea (PARTEA 1)

Împăcarea după o ceartă: Asumarea răspunderii, Reconciliere, Vindecarea (PARTEA 1)

Conflictul este normal într-o relație. Însă, din păcate, mulți încă nu știu cum să-l gestioneze. Asta poate din cauză că majoritatea nu reușim să fim maturi în timpul izbucniri unor discuții în contradictoriu. De multe ori, nu reușim să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre și să ne cerem scuze pentru orice faptă greșită. În articolul de față, vom trece în revistă câteva sfaturi utile pentru a facilita împăcarea după o ceartă. Și da, ai intuit bine, este timpul să înțelegem bazele comunicării asertive și non-violente, dar și a ascultării active.

Împăcarea după o ceartă: Asumarea răspunderii

1. Gata cu argumentele!

Evitați să țineți ranchiună sau să lăsați argumentul să se reverse într-o nouă zi. Luați o soluție împreună pentru a pune capăt conflictului. Acceptați reciproc să vă împăcați, astfel încât să puteți începe amândoi să vă vindecați

2. Află-ți și respectă-ți rolul în discuție.

Recunoașteți că, indiferent despre ce a fost lupta, ați jucat un rol în ea. Fii umil și admite unde ai greșit. Lasă deoparte „dar” sau „ar trebui să ai” și concentrează-te asupra modului în care ai contribuit la luptă.

De exemplu, s-ar putea să te fi răstit la partenerul tău sau să fi vorbit despre el atunci când avea nevoie să-l asculți. Astfel, poți spune: „Am făcut presupuneri fără să te aud mai întâi. Nu te-am ascultat și recunosc că a fost greșit din partea mea”.

3. Înfruntă-ți furia.

Este normal ca luptele duc adesea la furie și supărare. Dacă ești supărat, recunoaște că deți controlul și că partenerul tău nu te „înfurie”. Ia măsuri pentru a-ți calma furia, cum ar fi respirația profundă. Gândește-te la ce-ți provoacă furia și încercă să vezi imaginea de ansamblu.

4. Pune relația pe primul loc.

Dacă a avea dreptate este mai important decât a avea o relație armonioasă, probabil că este timpul să faci un mic update la minte și suflet. În loc să te concentrezi pe motivul pentru care ai dreptate, concentrează-te pe înțelegerea perspectivei partenerului tău. Fii curios despre ceea ce gândesc și spun ei și amintește-ți că relația ta este mai importantă decât să ai dreptate.

De exemplu, în loc să spui „Știu că am dreptate și tu greșești”, spune „Partea mea o știu și o înțeleg, însă nu reușesc să-l înțeleg pe al tău. Mi-l poți explica mai bine, te rog?” Amintește-ți că sunteți amândoi în aceeași echipă. Niciun partener din relație nu trebuie neapărat să accepte vina deplină și ar trebui să lucrați împreună pentru a găsi o soluție.

5. Cere-ți scuze pentru greșeala ta.

Exprimă-ți înțelegerea a ceea ce ai făcut, apoi exprimă-ți regretul că ai făcut-o. Arată empatie recunoscându-le emoțiile și felul în care le influențezi. Mai exact, spune „Îmi pare rău”, astfel încât partenerul tău să știe că îți ceri scuze în mod explicit pentru greșeala ta.

De exemplu, spune: „Îmi pare rău că am țipat la tine. Nu este în regulă din partea mea să țip și știu că asta te poate face să simți că nu te respect. Îmi pare rău că am țipat la tine, așa că îmi cer scuze.”

6. Iartă-ți partenerul.

Nu purta ranchiună față de partenerul tău. Spune-i partenerului tău că îl ierți și că nu vrei să ai sentimente negative față de el sau față de relație. De asemenea, poți să-i scrii partenerului tău o scrisoare în care să-i spui că-l ierți. Lasă-le să știe că renunți la ranchiuni și lași trecutul în trecut.

Iertarea nu înseamnă că ai uitat ce s-a întâmplat sau că nu a contat. Este o modalitate de a vă elibera emoțiile negative și de a alege un nou început. Iertarea nu se întâmplă deodată, este un proces.

Rămâi alături de noi pentru următoarele două părți. Revenim curând. 🙂

Mădălina Costache

Citește și: